Direct uw juridische documenten in orde
Bekijk deze email in uw browser

Wanneer mag je de grondslag noodzakelijkheid voor de overeenkomst gebruiken?


Verwerken van persoonsgegevens mag alleen wanneer je daar een reden voor hebt, oftewel: een grondslag. De keuze voor een juiste grondslag blijkt vaak als lastig te worden ervaren. Je kunt er natuurlijk ook niet zomaar een uitkiezen: deze moet volgen uit de wet, daarover moet je informeren en je kunt niet zomaar wisselen van grondslag. De grondslag 'noodzakelijkheid' wordt ten onrechte te weinig ingezet, maar wanneer mag je deze grondslag eigenlijk gebruiken?
 
LEES MEER

Uitspraak: illegale downloaders mogen anoniem blijven


Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op dinsdag een interessante uitspraak gedaan. De uitspraak van het Hof volgt op een procedure die distributeur Dutch Filmworks (DFW) in 2017 heeft aangespannen.

Gebruikers van internetprovider Ziggo hebben namelijk illegaal de film The Hitman’s Bodyguard gedownload en DFW wilde hen graag een rekening voorschotelen. DFW eiste daarom de klantgegevens van de 377 IP-adressen die volgens haar de illegale downloaders waren, maar dit werd (ook in hoger beroep) afgewezen.
 
LEES MEER
ICTRecht Academy biedt u de praktijkopleiding tot ICT-jurist op twee niveaus. In één jaar doet u gespecialiseerde juridische én technische kennis op over het ICT-vakgebied. Start: maart 2020. 

> Meer informatie over de opleiding 
8 november

Volledig gedigitaliseerde zorg over 15 jaar?


Dankzij de digitalisering in de zorg zijn medische gegevens steeds makkelijker beschikbaar. Waar er vroeger nog een duidelijke machtsrelatie tussen de hulpverlener en de patiënt bestond, is het nu meer het doel dat de hulpverlener en de patiënt steeds meer beslissingen samen gaan nemen. 

In deze blog bespreken we de digitalisering in de zorg en de daarbij veranderende rolverdeling tussen patiënt en hulpverlener.

> LEES MEER
5 november

Geld verdienen met je gezondheid


Aan het einde van het jaar zetten zorgverzekeraars in Nederland alles op alles om klanten te verleiden over te stappen van zorgverzekering. 
Zorgverzekeraar a.s.r. zag een gouden kans: cadeaubonnen in ruil voor een gezonde levensstijl.

Los van de correcte naleving van de specifieke wetgeving op dit vlak, zoals de AVG, is er een ethische en morele discussie die nog belangrijker is: het delen van (gezondheid) gegevens in ruil voor geld.



> LEES MEER
1 november

Kleine lettertjes: de kunst van een goede privacyverklaring


Kunst en recht worden niet vaak aan elkaar verbonden. Des te opvallender was het toen de Volkskrant eind oktober berichtte over een kunstwerk, bestaande uit 835 sets privacyvoorwaarden. Al die kleine lettertjes, die we zelden lezen maar die wel juridische gevolgen hebben, dat is welhaast om moedeloos van te worden.

Hoe maken we leesbare privacyverklaringen?


> LEES MEER
23 oktober 

De AVG en zieke werknemers


De privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), is eerder dit jaar een campagne gestart om de bewustwording rondom privacy te vergroten.

Hoe kan je als werkgever het beste omgaan met een werknemer die zich ziekmeldt? Gezondheidsgegevens zijn immers bijzondere persoonsgegevens en daarvoor gelden strenge eisen. Wat mag je precies uitvragen, vastleggen en delen?

> LEES MEER

Het congres van 2019 'The Future is Legal'

Op 15 november 2019 organiseerde ICTRecht 'The Future is Legal', hét congres over de toekomst van technologie en recht. Een enerverende dag in het Spoorwegmuseum, met interessante lezingen over o.a. de ethische kant van AI, een leven na Google en Facebook, slimme auto's en de inzet van platforms. Onze dank gaat uit naar alle sprekers, bezoekers en sponsoren. Samen hebben we er een fantastisch congres van gemaakt! 

Benieuw naar beelden van het congres? Houd onze LinkedIn pagina in de gaten voor de aftermovie. 

OVERZICHT TRAININGEN

Dinsdag 7 januari 2020
Technologie: cookies en tracking
Twitter
Facebook
LinkedIn
Website
Email
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht B.V. omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven. Ontvangt u te veel nieuwsbrieven of zijn ze niet meer relevant voor u? 
Update uw nieuwsbriefvoorkeuren of schrijf u volledig uit 

ICTRecht B.V., Jollemanhof 12, 1019 GW, Amsterdam, Nederland
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01

ICTRecht Noord-Nederland B.V., Leonard Springerlaan 35, 9727 KB, Groningen, Nederland 
KvK-inschrijving 68038712 - Btw-nummer NL857275835.B01 

Legal ICT bvba, Avenue Louise 65, 1000, Brussels, België
Ondernemingsnummer 0696.909.465 - Btw-nummer BE 0696.909.465