ICTRecht nieuwsbrief oktober 2015

3 jaren geleden


Text only:

Direct uw juridische documenten op orde
Bekijk deze email in uw browser


Mag een werknemer gevoelige bedrijfsinformatie naar zijn privé e-mailadres sturen?


E-mail is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé. Werk en privé zijn soms moeilijk te scheiden. Dat bleek ook in een recente procedure, waarin een werknemer een lijst met gevoelige informatie naar zijn privé e-mailadres had gestuurd. Niet lang na het doorsturen vertrok de werknemer naar een ander bedrijf. Zijn oude werkgever vond dat hij daardoor onrechtmatig handelde. De rechter dacht hier anders over. Wat was hier aan de hand, en wat kan een werkgever doen om zoiets te voorkomen?
De werknemer was recruiter bij een bedrijf dat zich bezighoudt met arbeidsbemiddeling in de financiële en technische sector. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van een databestand met gegevens van potentiële ‘targets’.  <lees verder>Donderdag 15 oktober
ICT Startupdag - GRATIS
Donderdag 5 november
Verdieping Cloud & Recht - 6 PO
Donderdag 12 november
Security privacy en continuïteit in de cloud
Donderdag 19 november
Masterclass Cloud & Recht - 6 PO

Verdieping Cloud & Recht - 6 PO


Meld je nu aan voor de training ‘Verdieping Cloud & Recht’ op donderdag 5 november. Tijdens de training leert u als ervaren jurist de specifieke uitdagingen die de cloud biedt voor het recht. Aan bod komen onder meer: persoonsgegevens, continuïteit, security en eigendom van data. 
 
Schrijf u nu in!

Geldt de thuiskopie-exceptie in de cloud?


Voor je eigen gebruik mag je kopieën maken van muziek of films. Dit heet de thuiskopie in de Auteurswet. Je mag dus een film van dvd overzetten naar je harde schijf, of een kopie van een MP3 van je telefoon back-uppen. Maar steeds vaker kopiëren mensen dingen naar de cloud. Mag dát eigenlijk wel?
De meeste Nederlanders kennen de zogenaamde thuiskopieheffing alleen als toeslag bij de aanschaf van bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. De thuiskopieheffing is in feite een kleine vergoeding die wordt afgedragen zodat Nederlanders een ”kopie voor eigen gebruik” mogen maken van auteursrechtelijk beschermde werken. Dat gaat van een film kopiëren naar je laptop om die in de trein te kijken tot een kleurplaat vinden op internet en deze printen voor je kind. In Nederland vinden we het namelijk gewenst dat mensen een thuiskopie kunnen maken, zonder dat ze rekening hoeven te houden met het auteursrecht. <lees verder>


Kom naar de ICT Startupdag voor gratis juridisch advies 


Ben je startend ICT-ondernemer, webdesigner of gamesontwikkelaar? Tijdens de gratis ICT-Startupdag informeren we je een middag lang over de juridische risico’s en mogelijkheden. 
 
Schrijf u nu in!

Een te ruime uitleg van de regeling cameratoezicht


De inzet van mystery guests in de bus bij vervoerder Hermes, en vooral het gebruik van video-opnamen daarvan, was in strijd met de door dat bedrijf opgestelde regeling cameratoezicht. Dat staat in een vonnis van de rechtbank Oost-Brabant van vorige maand. Het bedrijf moet hiermee ophouden totdat het reglement is aangepast en de OR die aanpassingen goed heeft gekeurd.
De inzet van mystery guests was volgens het busbedrijf nodig om klachten en incidenten over chauffeurs te kunnen opsporen en de chauffeurs daarop aan te kunnen spreken. Video-opnames zijn stevig bewijs in zo’n geval. Alleen mag je als bedrijf niet zomaar videobeelden van werknemers maken. Op zijn minst moet daar dan een reglement over zijn. <lees verder>


Overig nieuws


Nieuwe meldplicht datalekken: vrees voor boetes terecht?
Licentiegever app is failliet, wat zijn jouw rechten?
Geen vormmerk voor de KitKat-chocoladewafel vanwege technische bepaaldheid
Auteurswet aangepast: curator aan de macht?

Onze systeembeheerders zijn erg tegen gebruikers die zelf dingen installeren of aansluiten. Dit wordt steeksproefgewijs gecontroleerd door een beheerder. Kan dat zomaar, mogen zij de regels maken?
Binnen een bedrijf maakt de directie de regels. Zij hebben daar grote vrijheid in. En ze mogen dat delegeren naar de ICT-afdeling.
Echter, als deze afdeling weinig feeling heeft met de cultuur in het bedrijf, dan krijg je dus situaties als van deze vraagsteller. Streng beleid is begrijpelijk vanuit een beheer-achtergrond, maar als het bedrijf kiest voor flexibel werken dan botst dat. Een juridische oplossing is er niet meteen. Een heidag lijkt me beter aan te raden. <Lees meer>


ICTRecht.nl
Email
Twitter
LinkedIn
Weblog
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht BV omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven.
Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit of update uw inschrijfvoorkeuren.
Ons contactadres is: ICTRecht B.V.
Sarphatistraat 610-612
1018 AV, Amsterdam
Netherlands
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01

Ictrecht.nl

Categorieën: Advocaten
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019