Laden...

ICTRechtnieuwsbrief september

By Ictrecht.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Advocaten
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst
Direct uw juridische documenten op orde
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwe regels voor communicatie met de overheid?

Recent is het nieuws naar buiten gekomen dat het ‘Wetsvoorstel modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer’ wordt voorgelegd aan de Raad van State voor advies. In dit wetsvoorstel staan wijzigingen over digitaal contact met de overheid. De wet zoals deze er nu ligt, is namelijk sterk verouderd omdat communicatie steeds meer plaatsvindt via het internet.

Op dit moment is het zo dat de digitale weg alleen openstaat wanneer een overheidsorgaan dit duidelijk maakt aan de burger. Wat gaat er veranderen?


> NIEUWE REGELS VOOR OVERHEIDSCOMMUNICATIE

ICT-contracten in de praktijk

Welke uitdagingen bieden ICT-contracten? Leer in deze basiscursus welke aandachtspunten vereist zijn bij softwarelicenties, apps, hostingcontracten en privacyaspecten van overeenkomsten. Hoe bouwt u een ICT-contract op en hoe borgt u de kwaliteit? Aan de hand van vele voorbeelden leert u de kennis in de praktijk te brengen. Wij zien u graag op  19 september bij onze basiscursus ICT-contracten

> MEER INFORMATIE EN AANMELDEN

30 augustus 2017

Coinrecht #9 – De tirannie van gecentraliseerd vertrouwen


Cryptogeld betekent voor iedereen iets anders. Sommigen zijn enthousiast omdat de koers omhoog gaat en anderen omdat de techniek interessant is. Weer anderen zijn geïnteresseerd in het omverwerpen van banken of de mogelijkheden die het biedt om minder ontwikkelde landen mee te laten profiteren van technologische ontwikkelingen. Voor mij persoonlijk gaat het om de decentralisatie van vertrouwen. 
LEES MEER
 
18 augustus 2017

Zorgsites, deel 1: ben ik een ‘medische website’?


“Meerderheid zorgsites onbeveiligd: privacy-autoriteit dreigt met boetes”, zo luidt het artikel van de NOS dat gisteren werd geplaatst. Onlangs bleek al uit een onderzoek van de Consumentenbond dat medische websites de wet overtreden. Wil je weten of jij een medische website hebt en aan welke eisen je dan moet voldoen?
LEES MEER
 
16 augustus 2017

Wettelijke garantie, wat is dat?

Wettelijke garantie wil zeggen dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid van mag verwachten. Wat zeg je? En wat moet je ermee in een webshop?

LEES MEER
10 augustus 2017

Juridische obstakels bij cross border e-commerce


Hoewel het vertrouwen van de Europese consument om online te kopen in andere EU-landen toeneemt, blijven webshops terughoudend om over de grens te verkopen. Internationaal verkopen heeft namelijk tot gevolg dat je te maken hebt met verschillende (onduidelijke) nationale regels. Hier een overzicht van belangrijke aandachtspunten voor internationaal online verkopen.
LEES MEER
 
10 augustus 2017

Wanneer is een concurrentiebeding en relatiebeding in contract voor bepaalde tijd toegestaan?


Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid op 1 januari 2015 zijn er nieuwe regels voor het gebruik van een concurrentiebeding en relatiebeding in contracten voor bepaalde tijd. Wat mag er met deze documenten?
 
LEES MEER
 
4 augustus 2017

Nederland als beste beoordeeld in brede vergelijking Europese Data Hubs


Digital Gateway to Europe (DG), de Dutch Datacenter Association (DDA) hebben i.s.m. ICTRecht, een factsheet gepubliceerd waarin de vijf belangrijkste Europese data hubs o.a. op privacywetgeving, het ondernemingsklimaat, en connectiviteit worden beoordeeld.
LEES MEER

CURSUSPROGRAMMA

Donderdag 14 september
Basiscursus privacywetgeving (Wbp, AVG / GDPR) (6PO) 
  Donderdag 14 september Digitalisering binnen de overheid (6PE)
Dinsdag 19 september
ICT-contracten: de basis (voor algemeen publiek)
 
Donderdag 21 september
Update De Algemene Verordening Gegevensbescherming 3PO
Donderdag 28 september
Basiscursus privacywetgeving (Wbp, AVG en GDPR) (algemeen publiek)
Dinsdag 3 oktober
ICT-contracten: de verdieping 6PO

LEZERSVRAAG

Een collega van me kreeg gisteren ruzie met een andere collega: hij had diens laptop onbeheerd gespot zonder vergrendeling, dus deze snel op slot gedaan. Hij had in Word een nieuw bestand gemaakt en daarin in grote letters “Je laptop stond onbeheerd open, heel onverstandig, groeten Wim” gezet zodat de collega na unlocken zou snappen wat er was gebeurd. Maar die collega spreekt nu van computervredebreuk en privacyschending, en wil bij HR een klacht indienen. Loopt mijn collega nu enig risico?
Als we het hebben over werkcomputers, dan is er zeer zeker geen sprake van computervredebreuk of ander strafbaar feit wanneer collega’s aan elkaars spullen zitten. Net zo min als wanneer je collega achter jouw bureau gaat zitten. Het is namelijk niet ‘zijn’ bureau of laptop, die is van het werk en jullie hebben beiden als werknemer toestemming de werkmiddelen te gebruiken.   Natuurlijk kan het vervelend zijn als collega’s aan elkaars spullen zitten. Maar dat wordt opgelost met de wettelijke regel dat je je als goed werknemer moet gedragen: wat is fatsoenlijk, wat is normaal in deze situatie.   Ik zou zeggen dat er niets mis is met een collegas PC locken en net daarvoor even een berichtje open zetten “Je laptop zat niet op slot”. Natuurlijk ga je niet eerst rondkijken of er wat te lachen valt in de privémapjes of browsergeschiedenis. Ik zie dus geen reden voor een klacht, laat staan voor een berisping of zelfs maar een stevig gesprek.   Gezien het steeds groeiender belang van security denk ik dat het goed is als werkgevers hier eens expliciet regels over gaan maken. Wat mag je wel doen met een onbeheerde pc en wat niet?   Een in de praktijk goed werkende mogelijkheid is het krokettenprotocol (in het zuiden des lands ook bekend als het vlaaiprotocol): als iemands computer onbeheerd open staat, dan ben je geautoriseerd om de betreffende collegas/groep/afdeling een mail te sturen “Ik neem morgen [kroketten|vlaai] mee”. Daarna de laptop op slot en verder nergens aan komen.
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht B.V. omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven. Ontvangt u te veel nieuwsbrieven of zijn ze niet meer relevant voor u? 
Update uw nieuwsbriefvoorkeuren of schrijf u volledig uit 
ICTRecht B.V. Jollemanhof 12 1019 GW, Amsterdam, Nederland
ICTRecht Noord-Nederland B.V., Helperpark 288E, 9723 ZA, Groningen, Nederland
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01
 

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019