De pandemie was mijn free the nipple wake-up call.
Lieve lezer,

Ik liep het pashokje in met in mijn tas de lange oranje rok van een stevige, satijnachtige stof, die ik aan wilde naar een bruiloft. Ik heb jaren enkel tweedehandskleding gekocht, maar koop sinds een jaar sporadisch nieuwe kledingitems; mits het merk duurzaam en ethisch is.

Een van de hoofdredenen dat ik weer nieuwe kleding ben gaan kopen, zijn momenten als deze: ik had al die prachtige oranje rok die ik via Vinted kocht en zoek daar specifiek een top bij. De bruiloft is vrijdag. Het is nu dinsdag. Geen tijd voor Ebay pagina 48 en een verzendtijd van drie weken: geen tijd voor mijn o zo geliefde vintage grind

In de retailwinkel vond ik precies wat ik zocht: een strak shirt met korte mouw in een donkerbruine kleur met dieppaarse ondertoon. En die stond inderdaad prachtig bij het warme oranje van de rok. Het was het kleurenpallet van een zonsondergang op een zomeravond. Er was alleen een probleem: ik was een zonsondergang met doorschijnende tepels. 

De pandemie was mijn free the nipple wake-up call. Na maanden geen bh te hebben aangeraakt, ging het leven terug naar hoe het was voor de pandemie: ik naar buiten, mijn tepeltjes netjes in hun bustehouder, en de volgende dag had ik gigantische spierpijn op mijn ribben en rondom naar mijn rug. Na de bh een paar weken later een tweede kans te geven, met hetzelfde resultaat, belandden ze allemaal in de prullenbak. Ik was de Dolle Mina die haar korsetten verbrandde. 

Sindsdien ga ik zonder bh door het leven. Maar tepels op een bruiloft? 

Ik wist dat ze bij diezelfde winkel bh’s verkochten zonder beugel, met vulling. Proberen kan geen kwaad toch? En daar waren ze. Ik was vergeten hoeveel zo’n vulling doet, ik was een zonsondergang in berglandschap! Het deed me denken aan de extreme push-up bh’s die iedereen droeg in de onderbouw van de middelbare school en de sociale druk om al een bh te gaan dragen in groep 8, ‘omdat alle meiden dat deden’, niet omdat er iets te ondersteunen viel.

Maar na jaren bh-loos rond te lopen, was ik gewend geraakt aan mijn platte borstkas. Ik ben me sindsdien meer androgyn gaan kleden en heb m’n haar korter geknipt. Toch kan ik niet ontkennen dat ik me in dat pashokje erg boobylicious voelde. Daar stond ineens weer een versie van mij die meer in het traditionele – en zeer gedateerde – plaatje van een ‘vrouwelijke vrouw’ past. Dit keer niet omdat ik bij de meisjes wilde horen, maar omdat ik die vrijdag op de bruiloft wilde staan als zonsopgang tussen twee bergen.

Liefs,
Loïs Blank
adjunct uitgever
 


Wil je meer lezen van Loïs? Klik dan hier!
Column: De talkshow is dood, lang leve de talkshow

Tekst: Marthe van Bronkhorst

Beeld: Jasmijn ter Stege

Leestijd: 4 minuten

In deze colum geeft Marthe Bronkhorst je een van haar geheime toverzinnen om vervelende talkshowgasten de mond te snoeren. 'Is dat zo? '

'Ik wil - wil jij ook?': Naar een taal die consent fucking overbodig maakt – brieven over consent

Tekst: Yousra Benfquih

Beeld: Saïda Ragas

Leestijd: 7 tot 10 minuten

In haar laatste brief aan Alara buigt Yousra zich over taal: hoe taal seksueel geweld normaliseert en hoe taal inwerkt op onze erotische verbeelding. Geweldloze verhoudingen scheppen via taal is voor haar zowel een kwestie van nieuwe talen schrijven als oude of bestaande talen herinneren.

'Ik wil - wil jij ook?': Oproep – Reageer op de briefwisseling over seksueel consent!

Tekst: Redactie

Beeld: Saïda Ragas

Leestijd: minder dan een minuut

Ben je vrij in je verlangen? Hoe spelen koloniaal gedachtegoed, (hetero)normativiteit en lichamelijkheid mee bij het geven of vragen om (seksueel) consent? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow voor 2 juni.

Steun de makers van de toekomst, al meer dan 1.700 kunstverzamelaars gingen je voor!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers, waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. In deze tijd is zo’n vrije ruimte harder nodig dan ooit.

Als kunstverzamelaar zorg je ervoor dat wij onze makers een podium kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvang je eens of tweemaal per jaar gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars.
 
Steun Hard//hoofd en word kunstverzamelaar
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Website
Copyright © 2025 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.