‘Ik nam me voor: ik ga me niet ineens betrokken voelen bij dit bedrijf, dit blijft zakelijk.’

Lieve lezer,
 

Tot voor kort leidde ik een rustig (lees: karig) financieel leventje, maar nu ben ik aandeelhouder. Onlangs kocht ik een aandeel in een niet nader te noemen bedrijf dat in wapenhandel en olie investeert en dat ik haat. Waarom? Om het systeem van binnenuit te verwoesten natuurlijk. Om undercover op de aandeelhoudersvergadering te eisen dat dit bedrijf met dit problematische gedrag stopt, moest ik eerst mede-eigenaar worden. Van het bedrijf en van het probleem.

Aandeelhouder worden is griezelig simpel. Download een app, open een rekening, upload je ID, betaal een tientje – het kon volledig digitaal. Dat zegt alles over onze economie: je hoeft een bedrijf waar je aandeelhouder van wordt nooit gezien te hebben om het te bezitten. Als ik Feyenoorder was (quod non), zou ik aandeelhouder van Ajax kunnen worden en niemand die het controleert. Ik bedoel maar.

Aandeelhouder blijven is het vreemde. Ik nam me voor: ik ga me niet ineens betrokken voelen bij dit bedrijf, dit blijft zakelijk. Maar welja: een dag nadat ik mijn aandeel kocht, stortten allerlei banken in en ook de Nederlandse koersen kelderden. Mijn aandeel! dacht ik direct, even checken. Gelukkig, het verlies viel mee. Gelukkig? Wacht even – ik bedoel: jammer. Ook mijn familieleden begonnen me nieuwsberichten over de koersen van ‘mijn’ aandeel te sturen. Mensen identificeerden mij met het aandeel. Erger nog: ík identificeerde mezelf met het aandeel. Mijn aandeel was een tamagotchi of verzorgpony geworden: ik wilde dat hij het goed deed en ik checkte hem elke dag.

Stop! Dit is precies wat me laatst in de liefde ook is overkomen: ik zette vol in op iets wat alle alarmbellen deed rinkelen en even later was ik invested.
 

Hoe kom ik hier ooit van los? Dan slaat de klok 17:30. De beurs is dicht, mijn aandeel heeft als waarde ‘-’ (beurs gesloten). De vrijheid is ongekend. Morgen verkoop ik hem, het verlies neem ik graag.
 

En jij, lezer? Heb jij nog ergens aandelen in waar je van los moet komen?
 

Lieve groet,
Marthe van Bronkhorst
columnist

Poëzie: De magen zagen bleek in dit licht

Ik heb een onstilbare behoefte mensen van hier te ontmoeten / op zoek naar een bewoonbare waarheid.

De gedichten van Angelika Geronymaki worden bevolkt door bietjes, bralhonden en bulderende koeien: lijfelijke poëzie die je voelt en proeft.

Essay: Komiek schreeuwt tegen wolk
Moet je anderen uitleggen dat je het niet eens bent met de politieke incorrectheid van een grap, als je er wel om lacht? Jihane Chaara duikt in de dichotomie van grappigheid en politieke correctheid. Kan het laatste ook het eerste zijn? En hoe pakt Dave Chapelle dat aan?
 
Column: Zwarte prinsessen bestaan wél
Onlangs werd Aisha Mansaray herinnerd aan een gevoel uit haar jeugd toen ze twee tentoonstellingen in de Kunsthal bezocht. Achteraf wilde ze haar vroegere zelf troosten: "Trek je er niets van aan, want zwarte prinsessen bestaan wél."
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Verhaal: Ricky Orion
In dit verhaal van Dave Boomkens duikt er uit het niets een excentriek figuur op in het leven van ons hoofdpersonage. Hij laat hem struikelen, zet zijn leven op z’n kop. Wie is deze verschijning, en wat wil hij precies?
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.