In het kader van INSPIRE hebben de Europese lidstaten een digitaal netwerk gerealiseerd voor het uitwisselen van gegevens over de leefomgeving. Deze nieuwsbrief geeft updates over interessante ontwikkelingen op het gebied van digitalisering voor de leefomgeving in Europa.

Publieke consultatie INSPIRE

 
Op dit moment wordt de INSPIRE-richtlijn door de Europese Commissie geëvalueerd. Een belangrijk onderdeel van de evaluatie is de stakeholderconsultatie.

Er zijn consultaties uitgezet in de communities rond o.a. milieu, ruimtelijke gegevens en landbouw. Daarnaast is er de publieke consulatie waar iedereen zijn mening over INSPIRE kan geven. De evaluatie geeft input voor de herziening van de INSPIRE richtlijn. Hiermee wordt de juridische basis gelegd om de INSPIRE infrastructuur om te vormen naar de Common European (Green Deal) dataspace. De publieke consultatie loopt tot 12 juli 2021.

> Doe mee aan de consultatie

EU dataspaces: doorpakken op INSPIRE

 
Nu de implementatie deadlines van INSPIRE zijn gepasseerd, breekt er een nieuwe fase aan. De Europese Commissie werkt aan de realisatie van dataspaces.

De eind vorig jaar voorgestelde Europese data governance verordening en de binnenkort te verwachten implementatiewet voor de Europese high-value datasets, komen in deze dataspaces tot leven. Een dataspace bevat gestandaardiseerde data rond een bepaald thema. Via de dataspace kan die data worden uitgewisseld. De eerste dataspace die Europa realiseert, is die voor de Green Deal. De Green Deal omvat de Europese ambities voor klimaatadaptatie, energie- en landbouwtransitie, milieu, en mobiliteit. De dataspaces bouwen voort op INSPIRE.

> Lees meer

Testbed voor OGC API Features conform INSPIRE

 

In een testbed met PDOK onderzoekt Geonovum hoe de nieuwe standaard voor OGC API Features praktisch is toe te passen voor INSPIRE.

OGC API Features is een methode om features via API’s te kunnen downloaden. Op Europees niveau is al veel werk verzet om voor de OGC API Features vast te leggen hoe je deze conform INSPIRE zou kunnen implementeren. In dit testbed passen we deze kennis in de praktijk toe. Op basis van dit testbed, stellen we een handreiking op voor dataproviders van INSPIRE datasets. Ook delen we onze ervaringen met andere Europese initiatieven op dit vlak.

Naast de INSPIRE specifieke test met PDOK, richt Geonovum ook een proeftuin in waarin we meerdere aspecten van de OGC API’s verder gaan onderzoeken. Dit wordt een onafhankelijk platform waar het gebruik van geodata centraal staat, ook voor niet-geo gebruikers. Op de Open Geodag van 14 september praten we je graag bij op deze en andere ontwikkelingen.

Save the date: INSPIRE conferentie

De INSPIRE conferentie vindt ook dit weer online plaats en wel van maandag 25 t/m vrijdag 29 oktober 2021. Dit biedt ook dit jaar weer de unieke kans om live aan te schuiven bij presentaties en workshops van een keur aan Europese experts, zonder te hoeven reizen! 

Zodra het programma bekend is, zullen we dit melden via de Geonovum-site

Omgevingslawaai in Geopackage        


Voor de rapportage voor de Richtlijn Omgevingslawaai is het mogelijk om data in een nieuw formaat te leveren, het Geopackage formaat. Geopackage is een open, gestandaardiseerd, platform onafhankelijk, zelf beschrijvend formaat. Met GeoPackage kan ook invulling worden gegeven aan de INSPIRE vereisten. Er zijn “vertalingen” gemaakt van de INSPIRE data schema’s naar Geopackage templates, waarin de voor de geluidsrapportage vereiste data kan worden opgenomen. Daarmee kan je vanuit de brondata, zowel INSPIRE complient GML genereren als het Geopackage formaat voor de rapportage. Dit is een volgende stap in het stroomlijnen van de rapportage en INSPIRE verplichtingen, die we vanuit Geonovum van harte ondersteunen.

Reportnet 3.0


Voor het rapporteren aan de European Environmental Agency (EEA) is een nieuwe versie van de rapportagetool beschikbaar: Reportnet 3.0
 
Nieuw in Reportnet 3.0 is dat het in principe rapporteren via de INSPIRE-services ondersteunt. Je hoeft dan geen aparte dataset meer te uploaden. De EEA voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit om te kijken of dit in de praktijk werkt. De haalbaarheidsstudie richt zich op het harvesten en het leveren van gegevens in een rapportagedataset via INSPIRE-services. De nadruk ligt daarbij op het controleren van de robuustheid en stabiliteit van de INSPIRE services. In de haalbaarheidsstudie zijn twee rapportagestromen onder de loep genomen, namelijk de rapportage voor de Zwemwaterrichtlijn en voor de Nationally designated areas (CDDA). 
 
De EEA heeft aangegeven dat het gebruik van de INSPIRE-services in het rapportageproces gefaseerd ingevoerd gaat worden. Volgend jaar wordt gestart met de CDDA-verplichting, de zwemwaterrapportage en de rapportage in kader van de richtlijn Omgevingslawaai. De EEA vraagt aan de lidstaten om hieraan mee te werken. Vanuit Geonovum ondersteunen we de verdere stroomlijning tussen milieurapportage en INSPIRE verplichtingen van harte en willen we de dataproviders graag helpen via advies en of ondersteuning.

Gebruik INSPIRE data in NL

In 2019 is de INSPIRE visie opgesteld, waarin staat: "In 2024 is de Nederlandse INSPIRE-infrastructuur de basis voor het beantwoorden van de pan-Europese vraag naar geo- en milieu-informatie. Hiermee draagt INSPIRE bij aan het versterken van het klimaat- en milieubeleid. Europese en internationale instanties halen kwalitatief hoogwaardige INSPIRE-data bij de Nederlandse dataproviders (en vice versa). De vraag naar gegevens wordt daarbij leidend, daarom wordt bij het harmoniseren van gegevens prioriteit gegeven aan gegevens waar vraag naar is."
 
Om hier handen en voeten aan te geven is een Tactisch Beraad EU informatie ingericht. Hierin verkennen INSPIRE en andere dataproviders gezamenlijk de kansen die de Europese dataspaces bieden. Daarnaast zijn in het afgelopen kwartaal verkennende gesprekken in ons netwerk gevoerd met organisaties die mogelijk gebruik kunnen maken van INSPIRE data, waardoor beleidsdoelen met een link naar doelen uit de Green Deal kunnen worden ondersteund. Die doelen zijn breed, denk naast de klimaatdoelen bijvoorbeeld aan gezondheid, energie of slimme en duurzame mobiliteit.
 
In het kader van dit laatste doel spraken we met Nictiz en met het MaaS-programma, van het Ministerie van I&W. MaaS staat voor Mobility as a Service. Doel van dit programma is om een ecosysteem te creëren waarin diverse apps zoveel mogelijk vervoers informatie aanbieden en hiervan te leren wat de impact is op reizigersgedrag. ‘Van bezit naar gebruik’ is het motto, waarbij allerlei nieuwe manieren van vervoer worden gecombineerd met al bestaande.
 
Nictiz is de landelijke, onafhankelijke kennisorganisatie die zich inzet voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg. ‘Health’ is naast de Green Deal één van de thematische dataspaces die in het kader van de Europese data strategie wordt opgezet. Ook hier ligt een kans om aan te sluiten bij Europees beleid, en de daarvoor nodige informatievoorziening.

Vragen over Europese ontwikkelingen rond geodata of INSPIRE?

 

We helpen je graag op weg. Stuur je mail naar de INSPIRE helpdesk van Geonovum

2021 Geonovum,
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven op de website geonovum.nl

Geonovum
Postbus 508
Amersfoort, Utrecht 3800 AM
Netherlands

Add us to your address book


Wil je deze emails niet meer ontvangen?
schrijf je uit.