ELF Voetbal nieuwsbrief van 03-12-2022
Interview Piet de Visser, tachtig jaar in het vak: "Ik was het enige jongetje met een leren bal"

Hij zit precies tachtig jaar in het vak. Een unicum. Op zijn achtste trok Piet de Visser al door de straten van Vlissingen om de beste jeugdspelers te ronselen voor een straatvoetbaltoernooi. Anno 2022 reist hij nog steeds de wereld rond op zoek naar pareltjes. In de tussentijd leidde hij tien clubs als trainer en bezorgde hij PSV en Chelsea vele sterren, maar liep hij ook tegen talrijke fysieke problemen aan. "Het voetbal houdt me op de been."


lees verder
Voorbeschouwing WK 2022: Nederland - Verenigde Staten

Nadat het Nederlands elftal zonder te sprankelen toch enigszins gemakkelijk de groepsfase van het WK heeft overleefd gaat het nu echt begonnen voor de ploeg van Louis van Gaal. In de achtste finales neemt Oranje het op tegen de Verenigde Staten, een ploeg die Nederland nog niet eerder op een groot toernooi getroffen heeft. De kritiek op de keuzes van de bondscoach is ondanks de groepswinst niet van de lucht, maar de keuzeheer weet als geen ander dat het op een WK alleen om doorkomen gaat en dat goed spel minder belangrijk is. Dat hebben de uitschakelingen van België en Duitsland wel aangetoond. 

lees verder
ELF Voetbal nummer 12: eerbetoon aan Louis van Gaal, Ajax-talenten Youri en Youri, pa en ma Gravenberch, Piet de Visser en meer!

Het WK in Qatar is zijn laatste kunststukje. Dan zwaait Louis van Gaal definitief af als trainer en gaat hij genieten van zijn pensioen. In ELF Voetbal nummer 12 een bijzonder en uitgebreid eerbetoon aan de Hollandse Meester. Daarnaast onder meer interviews met Ajax-talenten Youri Baas en Youri Regeer, meesterscout Piet de Visser, SLM-overlevende Radjin de Haan en de ouders van Ryan Gravenberch.

lees verder
De laatste keer dat het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten speelde

Het spel is op zijn zachtst gezegd nog niet geweldig, maar het Nederlands elftal is wel eerste geworden in de groep en speelde daarom in de achtste finale tegen de Verenigde Staten.  Beide landen speelden in het verleden nog maar vijf keer tegen elkaar. De laatste keer was in 2015. Welke spelers stonden er toen in het veld? 

lees verder
Noor Pellegrino eerste koploper ESM Gouden Schoen-klassement, Haaland volgt

Amahl Pellegrino is de eerste koploper in het klassement van de ESM Gouden Schoen. De 32-jarige aanvaller van FK Bodö/Glimt prolongeert daarmee zijn wintertitel, want ook vorig jaar stond de Noor op de eerste plaats van het Europese topscorersklassement bij de eerste publicatie begin december.

lees verder
Reken maar op weinig goals voor Nederland: dit zijn de recente uitslagen van de Verenigde Staten

Team USA is komende zaterdag de tegenstander van Oranje in de achtste finale van het WK 2022. Tijd om de recente uitslagen van de Verenigde Staten eens onder de loep te nemen. Op dit WK zagen we nog weinig doelpunten, in de wedstrijden voor het WK was ook een opvallende trend te zien: veel goals tegen de kleintjes, maar slechte resultaten tegen de grotere landen.

lees verder
Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"

In elk voetbalteam zit wel iemand die zijn voetbalbroek soms inruilt voor een lolbroek. De grappenmaker van de kleedkamer is de nachtmerrie van de andere spelers. Zijn streken zijn soms ordinair, soms melig, maar achteraf buldert iedereen van het lachen. Vandaag spreken we RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen die zelf nooit goed oplet.  

lees verder
Basiself van Nederland meer waard dan complete selectie Verenigde Staten

De ELF spelers die bondscoach Louis van Gaal in het veld zette tegen Qatar, zijn bij elkaar meer waard dan de complete selectie van de Verenigde Staten. Ter verduidelijking: de selectie van de VS telt 26 spelers. Het Amerikaanse team is komende zaterdag de tegenstander van het Nederlands elftal in de achtste finale van het WK 2022 in Qatar. Hieronder worden de teams (en de verschillen in bedragen) uitgelicht.

lees verder
Leonel Miguel streeft droom na in Spanje: “Tussen de trainingen door houden sommige teamgenoten een siësta”

Zeg Spanje en menigeen denkt aan lekker eten, heerlijk weer en historische gebouwen. Leonel Miguel denkt bij het land echter aan heel iets anders. Zijn balkunsten brachten hem naar de Spaanse club Sporting Gijón. In de kuststad hoopt hij zijn definitieve doorbraak naar het profvoetbal te zetten.  

lees verder