mei 2023

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Invloed van het Engels op verschillende talen vergelijken

In het Japans komen meer Engelse leenwoorden voor dan in het Nederlands. In het Nederlands worden die Engelse woorden vaker letterlijk vertaald dan in het Japans. Dit soort informatie is te vinden in de Global Anglicism Database (GLAD): een database met Engelse leenwoorden die voorkomen in maar liefst zeventien verschillende talen, nu openbaar gemaakt door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT).

Lees het persbericht op onze website

Vacature managementassistent

Ben jij die spin in het web en een kei in plannen en organiseren? Vind je het leuk om in brede zin administratieve ondersteuning te geven in een interessante organisatie? Dan hebben wij een bijzondere werkplek voor je in een mooie omgeving! Per 1 oktober 2023 zoeken wij een enthousiaste en energieke managementassistent voor 16-20 uur, in te vullen op woensdag, donderdag en vrijdag in Leiden.

Bekijk de vacature (pdf)

Mamma-ct


"CT-scan van borstweefsel waarbij de borsten niet samengedrukt hoeven te worden." Elke week illustreren Maartje Schuurmans, Nienke Faber, Martine van den Berg en Maartje Reijnders (afbeelding) ons nieuwe woord van de week.

Nieuw woord van de week

CLIN 33: congres computationele taalkunde


Op 22 september 2023 vindt het congres Computational Linguistics in the Netherlands (CLIN) plaats in Antwerpen. Deze jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met taal- en spraaktechnologie en toepassingen ervan. De organisatie van de 33e CLIN-conferentie is in handen van het Centre for Computational Linguistics, Psycholinguistics and Sociolinguistics (CLiPS). Het Instituut voor de Nederlandse Taal ondersteunt het congres en is gouden sponsor.

Ga naar de CLIN-website

Taaladvies: op straat spelen (er) kinderen


Is het ‘Op straat spelen kinderen’ of ‘Op straat spelen er kinderen’? Beide zinnen zijn goed. In de zin ‘Op straat spelen er kinderen’ is kinderen het onderwerp. Dat is een zogeheten ‘onbepaald onderwerp’, want je weet nog helemaal niet welke kinderen het precies zijn. In zinnen met zo’n onbepaald onderwerp gebruik je vaak er om dat onderwerp te introduceren. Er heet in dit soort gevallen ‘presentatief er’.

Lees meer in het nieuwste taaladvies op de website van Onze Taal

Grammaticasafari: 's zomers


Naamvallen lijken niet erg des Nederlands, eerder Duits, maar ze zijn nog op allerlei manieren terug te vinden in onze taal. De genitief bijvoorbeeld: een vorm die aangeeft van wie of wat iets is. In een speciaal 'genitiefdrieluik' van onze rubriek Grammaticasafari laten we zien waar en hoe die genitief nog opduikt in het Nederlands. De tweede aflevering gaat over de genitief bij tijdsbepalingen, zoals 's ochtends, 's zomers en tweemaal daags.

Ga mee op grammaticasafari

Meertaligheid

 

Op school, op werk, op straat en soms ook thuis: ons leven wordt steeds meertaliger. In aflevering 6 van het tweede seizoen van de podcast Over taal gesproken spreken Laura van Eerten (INT) en Raymond Noë (Onze Taal) met taalkundige Anne-Mieke Thieme. Zij doet onderzoek naar meertaligheid bij en taalgebruik tussen kinderen op de kinderopvang. Want ja, ook daar wordt alles steeds meertaliger.

 

Luister de podcast

Vakdidactiek & kaas


Leg je in het schoolvak Nederlands de focus op inhoud, wat leerlingen moeten kennen, of juist op vaardigheden, wat ze moeten kunnen? In het nieuwe boek Vaardig met vakinhoud. Handboek vakdidactiek Nederlands krijgen docenten in opleiding handvatten om interessante en betekenisvolle lessen te geven. Nicoline van der Sijs (INT) schreef de bijdrage ‘Taalverandering. Hoe maak je leerlingen bewust van hedendaagse en historische taalveranderingen?’
Een ander recent verschenen boek is Kaas = NL ? van de onderzoeksgroep NL-Lab, met als centrale vraag: hoe maakt kaas Nederland? Hiervoor schreef Nicoline van der Sijs een hoofdstuk over alle Nederlandse woorden voor kaas, en samen met Vincent van Heuven boog ze zich over de verschillende uitspraakvarianten van dat woord.

Neulen


‘Feest en dialect’ is het thema van de zevende aflevering van de podcastserie Het Dialectenbureau, gepresenteerd door Marc van Oostendorp. Naast carnaval komt ook de Zwarte Cross aan bod. Op dit Achterhoekse festival is streektaal nooit ver weg. In 2023 is de slogan Nøhlen is dodelijk. Wat betekent neulen en waar wordt het gebruikt?

Uit de streek

Nieuw in taalmaterialen

  • Hotel Review Corpus in Nederlandse Gebarentaal: een multimodaal parallel corpus met de talen Nederlands en Nederlandse Gebarentaal (NGT). Het corpus bevat 283 hotelbeoordelingen die door professionele vertalers in NGT vertaald werden vanuit het Nederlands.
  • SoNaR Character n-grams: n-grammen van lettertekenreeksen met lengtes 1, 2 en 3 uit de bestanden van het SoNaR-corpus. Met een n-gram wordt een reeks opeenvolgende woorden in een lopende tekst bedoeld, waarbij n staat voor het aantal woorden.
Ga naar taalmaterialen.ivdnt.org

Zwelten


We praten er niet graag over maar op enig moment zullen we sterven. Van de talloze woorden die ervoor in omloop zijn geweest en verdwenen zijn, brengen we zwelten tot leven.

Terug in de taal

Drongo: platform voor meertaligheid


Bij drongo.nl, het online platform over taal en meertaligheid, vind je informatie over de toenemende impact van meertaligheid in de samenleving. Het platform is niet alleen bedoeld voor professionals in de taalsector, maar ook voor mensen die in hun vrije tijd graag een boek lezen of een taal leren. Je vindt er interessante artikelen, een evenementenagenda en organisaties die zich bezighouden met meertaligheid. Ook het Instituut voor de Nederlandse Taal is onlangs aangesloten bij Drongo, te vinden in de etalage.

Ga naar drongo.nl

Meer nieuws & agenda

Zie ook de Taalagenda op ivdnt.org.
Redactie: Laura van Eerten
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Instagram Instagram
Facebook Facebook
ivdnt.org ivdnt.org
© 2023 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


inschrijving of gebruikersprofiel bijwerken of afmelden voor alle nieuwsbrieven