| Permacultuurcentrum Den Haag www.permacultuur.nu   E.: info@permacultuur.nu  T.: 06-26130464 |  |  | WAT GEBEURT ER IN AARDESNAAM...? Niet helemaal uit het niets -er waren wel wat tekenen- maar toch wat onverwacht, lijkt de 'lokaal voedsel'-beweging aan momentum en substantie te hebben gewonnen. Na de grote opleving van zo'n tien jaar geleden en periodes van inslapen en wakker worden, zie ik de laatste maanden dat het menens wordt. Mensen die ik spreek (en daaronder ook veel jonge mensen) begrijpen heel goed waar het om gaat met ons voedsel en dat voor onze kinderen. En dat ook meteen in een brede context: gezonde voeding, kringlopen, klimaat en de sociale en economische aspecten. Het kan bijna niet anders dan dat er de komende tijd: meer buurtmoestuinen komen er een aantal parken een voedselbosrand krijgen dat bij (her)inrichting van openbaar groen veel meer noten- en fruitbomen geplant worden met daartussen vaste eetbare planten er een aantal op productie gerichte tuinderijen komen bv tussen flatgebouwen Waar ik zelf nog graag bij betrokken ben is een stukje uitbreiding van de voedselbosrandtuin op Eetbaar Park en een grotere waterpartij met eetbare water-, moeras- en oeverplanten. Kan dat in hemelsnaam maar een plekje krijgen in het Voedselthemapark dat de Gemeente daar wil realiseren. Als het gaat om Lokaal Voedsel: de tijd dringt en we moeten hemel en aarde en alles wat daar tussen zit bewegen dat het er komt (in voldoende mate). PERMACULTUUR: meer dan voedselproductie alleen Onze hoofdactiviteit is het aanbieden van inzicht, ervaring en kennis van natuurondersteunende voedselproductiemethoden (dat waar permacultuur het meest voor gebruikt wordt) en daarnaast komen ook andere aspecten waarin Permacultuur waardevol is gebleken naar voren, zoals dat terug te vinden is in Sociale Permacultuur, lokale economie en duurzaam en ecologisch bouwen. Veel is terug te vinden in ons aanbod: Permacultuur Jaaropleiding (start 4 oktober - nog plaatsen beschikbaar) Permacultuur Introductielezing (nu een sop een andere plek) Permacultuur Introductieweekend (permacultuur breed benaderd) Oogstverwerking en Fermenteren (een belangrijke uitwerking) Enten en vermeerderen van fruitgewassen (zeer nuttig als je fruit uit je tuin wilt) ECOLOGISCH WONEN EN BOUWEN De belangstelling voor de 'Zelfvoorzienend off Grid' cursus is groot. Nieuw in ons aanbod is de praktische workshop 'Natuurlijke waterzuivering voor in huis' waarin je een vloeikas plantenfilter voor bijvoorbeeld kleinbehuisden maakt. Maak hem, neem hem mee naar huis en zuiver afval zodanig dat je het kunt hergebruiken voor diverse doelen. Een anders aspect van je huis verantwoord verduurzamen is de keuze van verf en kitten, die je wellicht natuurlijk, ecologisch en duurzaam wilt. Kijk dan eens bij de workshop 'Schilderen met lijnolieverf, behandeling van houtrot en andere vochtproblemen'. Challenge: Design the Food City of the Future Rutger Spoelstra en ik verzorgen op donderdag 5 oktober een workshop Permacultuur op en voor de Haagse Hogeschool. Studenten, leerkrachten en overige geïnteresseerden maken kennis met Permacultuur en zetten hun creativiteit, inventiviteit en verbeeldingsvermogen in voor Den Haag als een toekomstbestendige voedselstad. Divers nieuws Beijersveld: aan de De La Reyweg komt een stuk van 300 m2 beschikbaar voor een permacultuurtuin. Buurtbewoners kunnen als ze dat willen betrokken zijn bij aanleg en onderhoud van deze Permacultuurtuin. We ondersteunen de realisatie ervan. Neem dan contact met ons op. Valkenbosgaarde: een vrij recent als buurttuin aangelegde permacultuurtuin. De moeite waard om eens te kijken. Langs het water aan de Valkenboskade ter hoogte van nr. 25. Groene Mient: een bewonersinitiatief dat een bijzonder sociaal ecologisch woonproject realiseert in de Vruchtenbuurt in Den Haag. De binnentuin is ook een Permacultuurtuin. Graag tot ziens op een van onze activiteiten of bij een Tuinwerkdag                                                                    Menno Swaak                                                                    Permacultuurcentrum Den Haag | Agenda Oktober-November 2017: | wo 4 okt | Permacultuur Jaartraining 2017-2018 | start cursus - Taco Blom | >> | do 5 okt | Design the Food City of the Future | prototype session op de Haagse Hogeschool | >> | za 14 okt | Zelfvoorzienend off grid | cursus - Niels Gorisse | >> | za 21okt za 4 nov | Natuurlijke Waterzuivering voor in Huis | workshop - Taco Blom | >> | wo 25 okt | Permacultuur Introductielezing | Rutger Spoelstra - Buurthuis De Kronkel
| >> | za 28 okt | Voedsel voor de stad | div. activiteiten in het - Zuiderpark |  | zo 29 okt | Natuurlijke verven en houtbehandeling | workshop - Pieternel Peltenburg en Guram Kochi | >> | za 11 nov zo 12 nov | Permacultuur Introductieweekend | Rutger Spoelsta en Max Moestuinman de Corte | >> | za 18 nov | Zelfvoorzienend off grid | cursus - Niels Gorisse | >> | za 25 nov | Oogstverwerking en Fermenteren | worskhop - Taco Blom
| >> | za 9 dec | Enten en vermeerderen van fruitgewassen | workshop - Taco Blom | >> |
|  Activiteiten |   | Lees meer... |  | Permacultuur jaartraining 2017-2018 start woensdag 4 oktober, 10.00-17.00u. 12 woensdagen 1x per maand met Taco Blomn kosten: ⬠900,- Permacultuur (Engels: Permaculture) is een samentrekking van "Permanent agriculture", hetgeen zoveel betekent als "duurzame landbouw". Het is een ontwerpsysteem wat niet alleen betrekking heeft op duurzame landbouw, maar wat men op alle aspecten van het menselijk leven kan toepassen. Centraal staat het samenwerken met de natuur, en het gebruiken van de natuur als voorbeeld en inspiratie om duurzame systemen te ontwerpen. |   | Lees meer... |  | Design the Food City of the Future donderdag 5 oktober, 10.00-17.00u. Innovation Playground creative prototype session Haagse Hogeschool met Menno Swaak en Rutger Spoelstra A creative prototype session to design a city that is capable of producing food with permaculture design tools: a bundle of tools to create sustainable and productive ecosystems in such a way that we, as well as nature benefit from it.. |   | Lees meer... |  | Zelfvoorzienend off grid zaterdag 14 oktober, 10.00-17.00u. kosten: ⬠75,- workshop Niels Gorisse idem: zaterdag 18 november Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of in een ecodorp, of meer energieneutraal en klimaatbewuster leven? In deze cursus leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, wateropvang, helofytenfilters, composttoiletten, zonnecollectoren en meer. |   | Lees meer... |  | Natuurlijke waterzuivering voor in huis zaterdag 21 oktober en 4 november, 10.00-17.00u. workshop kamerplantenfilter maken met Taco Blom kosten: ⬠250,- incl. workshop, materiaal en planten Tijdens deze workshop bouw je zelf je eigen filter, die je mee naar huis kunt nemen. We bouwen met eenvoudig materiaal om de kosten zo laag mogelijk te houden maar je moet met ongeveer ⬠120,- kosten rekening houden en ongeveer 2 dagen werk inclusief de bijbehorende theorie. Je gaat dus naar huis met een zelfgebouwd filter inclusief de planten. Het kamerplantenfilter is een ontwerp van een vloeikas plantenfilter vooral voor kleinbehuisden. Het kan zo'n 60 liter water zuiveren. |   | Lees meer... |  | Permacultuur Introductielezing woensdag 25 oktober 20.00-22.00 uur kosten ⬠5,- lezing door Rutger Spoelstra Permacultuur is in de eerste plaats een ontwerpmethode waarmee we duurzame, productieve systemen kunnen neerzetten, die èn ons veoden èn de biodiversiteit bevordert. Ontwerp met de natuur mee in plaats tegen haar in gaan. Het komt neer op samenwerken met de natuur en haar niet bestrijden. Permacultuur. Wat is het? Wat kun je er mee? Hoe kun je het toepassen in je eigen leven?. Dit avond is bedoeld als een algemene kennismaking met Permacultuur, maar ook als een opmaat naar de workshop die in november plaatsvindt.. |   | Lees meer... |  | Natuurlijk verven en houtbehandeling zaterdag 28 oktober 10.00-15.00 uur kosten ⬠65,- workshop door Rutger Pieternel Peltenburg en Guram Kochi Schilderen met lijnolieverf, behandeling van houtrot en andere vochtproblemen. Op deze dag geven we uitleg over de bron van houtrot en andere vochtproblemen. We gaan ook, mits het weer mee zit, werken aan een echt project (zie fotoâs hieronder) waar allerlei problematiek van vocht aan de orde is. Hoe voorkom je dit soort problemen en hoe los je ze op. Hierdoor wordt het onderhoud aan je huis gemakkelijker en goedkoper. We laten zien dat juist de duurzame lijnolieverf veel beter is voor het onderhoud van je huis, dan de reguliere moderne verven. . |   | Lees meer... |  | Permacultuur Introductieweekend zaterdag 11 november 10.00-17.00 uur + avondfilm zondag 12 november, 10.00-17.00u. workshop met Rutger Spoelstra en Max de Corte Kosten: ⬠140,- (minder-draagkrachtigen ⬠120-) Samenwerken met de natuur. Leer wat permacultuur is en hoe je deze ontwerpmethode kunt toepassen in je eigen leefomgeving. Je krijg een brede indruk van permacultuur. Wat is het? Wat kun je er mee? Hoe kun je het toepassen in je eigen leven?. Divers programma met onder andere - natuurlijke moestuin - voedselbossen - permacultuur ethiek - permacultuur ontwerpprincipes - ontwerpoefening - ecologisch bouwen. |   | Lees meer... |  | Oogstverwerking en Fermenteren zaterdag 25 november 10.00-17.00 uur workshop met Taco Blom Kosten: ⬠65,- (minder-draagkrachtigen ⬠50-) Als we met Permacultuur, dat wil zeggen een gezonde bodem, gezonde producten hebben voortgebracht, is het nuttig te weten hoe we deze met gezonde bereidingswijzen geschikt kunnen maken om te eten of te bewaren voor later. We gaan deze dag ook zuurkool maken. Behoud en zelfs verbetering van de voedingswaarde en kwaliteit staat daarbij voorop. En natuurlijk kijken we naar de hoeveelheid energie en hulpmiddelen die daar bij nodig is. |   | Lees meer... |  | Enten en vermeerderen van fruitgewassen zaterdag 9 december 10.00-17.00 uur workshop met Taco Blom Kosten: ⬠75,- (minder-draagkrachtigen ⬠60-) Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Je bessen- en bramenstruiken onderhouden en vermeerderen. Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen. |    | Enkele handige boekjes: Onkruiden herkennen. Met deze gids zijn wilde planten al in een zeer vroeg stadium gemakkelijk te determineren. Elke plant wordt afgebeeld in het volwassen én het vroege kiemstadium, wanneer de eerste blaadjes net zichtbaar zijn. Een groot deel van de boeken is in Den Haag verkrijgbaar. Zie voor een niet complete lijst en de verkoopadressen deze boekenpagina of onze online boekwinkel | Tuinwerkdagen Eetbaar Park |
| | Eetbaar Park 1 (Zuiderpark). Tuindagen (actuele info): maandag 10.00-13.00u. vrijdag 13.00-17.00u. Menno: 06-26130464 |
| Â | | Eetbaar Park 2 (ATV Nut en Genoegen) Tuindagen: maandag 13.00-16.00u. donderdag 13.00-16.00u. Tom: 06-55348399 | Â |
| Â | | Eetbaar Park Madestein (Loosduinen) Tuindagen: dinsdag 09.30-12.00u. Suzanne: 06-24939507 |
|
| Â |
© Copyright 2016-2017 Permacultuur Nu! |
|