Is de nieuwsbrief niet leesbaar? Klik dan hier voor de online versie.

Lieve Fans,

Het jaar 2018 is weer bijna ten einde. En ondanks dat ik niet kan wachten totdat het nieuwe jaar begint, waarin veel bijzondere dingen op de agenda staan zoals de concertreeks in De Kuip, wil ik eerst nog even de mooie herinneringen van het afgelopen jaar delen. Zo heb ik voor War Child een bijzondere reis mogen maken naar Oeganda, waar ik veel jongeren, die 12 jaar geleden in onze programma’s zaten, heb gesproken. Dit was heel indrukwekkend. Maar ook vloog ik samen met mijn vrienden naar diverse plaatsen in ons land om een feestje te bouwen bij 'De Vliegende Vrienden van Amstel’. En aan het eind van het jaar mocht ik mijn clubtour ‘Thuis’ afsluiten in het Koninklijk Theater Carré. Dit was maar een greep uit al die mooie momenten. Duiken jullie mee in de herinneringen van het afgelopen jaar?
 

De Vrienden van Amstel LIVE!

2018 begon direct ontzettend goed, want samen met 23 muzikale vrienden hebben we 14 dagen lang Rotterdam Ahoy op z'n kop gezet! Dit jaar was net even wat extra bijzonder, want wat hebben we deze jubileumeditie van De Vrienden van Amstel LIVE! goed gevierd. En wat ben ik trots dat mijn single 'Vrienden' het themanummer van deze jubileumeditie werd. Geweldig om avond aan avond de show samen met VanVelzen, Xander de Buisonjé, André Hazes, Nick & Simon, Jeroen van Koningsbrugge en Diggy Dex met het nummer 'Vrienden' te mogen afsluiten. Het is elk jaar weer bijzonder om alle diverse samenwerkingen tussen de beste en meest populaire artiesten die Nederland rijk is te horen. Wat ben ik blij dat ik tijdens deze editie weer mocht deelnemen aan deze spectaculaire show! 
 

Thuis valt in de prijzen!

Met mijn album ‘Thuis’ ben ik tweemaal in de prijzen gevallen. In februari mocht ik de award ‘Album van het Jaar’ in ontvangst nemen tijdens de 100% NL Awards. Een bekroning, zo zie ik deze publieksprijs. Het is sowieso natuurlijk heel bijzonder dat je na 28 jaar nog steeds mee mag doen in de bovenste regionen en deze award dan voor de derde keer mag verzilveren. Ook kreeg ik de Buma Award voor ‘Meest Succesvolle Album’ in de categorie populair. Samen met Guus Meeuwis en Nick & Simon was ik genomineerd, dus ik was extra blij dat ik deze prijs vanuit het Utrechtse TivoliVredenburg mee naar huis mocht nemen. Tevens mocht ik na deelname aan het spel Tijdstrijd op 100% NL de Gouden Nederpop prijs in ontvangst nemen. Het bijbehorende bedrag van €1000,- werd geschonken aan War Child. Fantastisch!
 

Brandwondencentrum Groningen!

Sinds de cafébrand in Volendam in 2001 ben ik verbonden aan het Brandwondencentrum in Groningen. Geregeld ga ik langs en breng dan zakken vol knuffels voor de Borsato knuffelkast en breng een bezoekje aan de patiënten. In april ben ik voor de ‘Thuis’ tour naar Groningen afgereisd en natuurlijk bezocht ik ook even het Brandwondencentrum. Ik ontmoette daar verschillende patiënten, van jong tot oud en ieder met een eigen verhaal, maar allemaal zo ontzettend dapper! Ook waren er drie fans opgenomen die eigenlijk naar mijn show zouden gaan, maar waarbij de ziekenhuisopname roet in het eten gooide. Ik hoop dat mijn bezoek het leed even wist te verzachten. Ook nu had ik weer zakken vol knuffels bij me voor de broertjes/zusjes en kinderen van de patiënten. Ik vond het een heel inspirerende ochtend…
 

Yosina wint The Voice Kids!

Yosina is een naam die veelvuldig voorkomt dit jaar. In 2016 deed ze al mee met ‘Jij & Ik' voor War Child, maar in 2018 maakte ze haar opmars bij The Voice Kids. Na The Blind Auditions, de spannende Battles en hartbrekende Sing Off was het tijd voor de grote finale van The Voice Kids. De finalisten deden niet voor elkaar onder, dus het was erg spannend. Maar toch kreeg ‘mijn’ Yosina de meeste stemmen en mocht voor de derde keer Team Borsato met de eer strijken. Ongelofelijk trots ben ik, want als je op zo’n jonge leeftijd al zoveel emotie, warmte en liefde in je stem kan leggen, dan kan het niet anders dan dat muziek maken je bestemming is. Samen met Trijntje Oosterhuis heeft ze het prachtige 'Ken Je Mij?' opgenomen als duet en aan diverse projecten meegedaan. Iedereen die op Yosina gestemd heeft, bedankt!
 

Clubtour 'Thuis'!

Dit jaar stond voor een groot deel in het teken van de Clubtour 'Thuis' en thuis heb ik mij ook echt gevoeld! Na een heerlijk begin van de tour, eind 2017, trokken we in het voorjaar van 2018 het gehele land door. Van Groningen tot Utrecht en van Enschede tot Kerkrade, bijna alle provinciën hebben we aangedaan en natuurlijk mocht ook Vlaanderen niet ontbreken. Na 4 jaar weg te zijn geweest waren we weer thuis in het Sportpaleis. Hoewel deze zaal een grote capaciteit heeft, voelt het toch aan als een kleine en intieme zaal. Na een heerlijke zomer kreeg in het najaar de Thuis tour nog een vervolg. Eerst volgde een mooie avond in Brussel en daarna sloten we de tour af in het prachtige Carré. Ik heb intens genoten van de bijzondere momenten die ik met iedereen heb mogen meemaken en ik kijk met veel plezier op de tour terug!
 

Mijn reis naar Oeganda voor War Child!

Inmiddels ben ik alweer twintig jaar ambassadeur van War Child en ik kan mijn allereerste reis naar Kosovo nog als de dag van gisteren herinneren. Daar heb ik het besluit genomen dat ik elke gelegenheid wil aangrijpen om aandacht te vragen voor kinderen in oorlogssituaties. In juli ben ik dit jaar afgereisd naar Oeganda. Een land waar ik in 2006 ook ben geweest en daar heb ik jongeren gesproken, die destijds als kind in onze programma’s zaten. De verhalen die zij vertelden hebben heel veel indruk op mij gemaakt. Ook hebben we diverse projecten van War Child bezocht. Het waren zeer intensieve dagen, maar ik ben dankbaar dat ik in de gelegenheid word gesteld deze ervaringen te delen en door te vertellen. Op mijn website heb ik een verslag van deze indrukwekkende reis geschreven.
 

Jada in High School Musical!

Al een paar jaar doet Jada mee aan producties van Theaterschool De Springplank. Deze wordt met heel veel liefde en toewijding gerund door Marc en Barbara Beelen, de ouders van Roeland en Maurits, die beiden in Team Borsato hebben gezeten bij The Voice Kids. Op zaterdag 25 augustus speelde Jada samen met Roeland de hoofdrol in de musical Highschool Musical in theater Figi te Zeist. Samen met de rest van de cast hebben ze een geweldige voorstelling neergezet. Met de prachtige zang en dans brachten ze het verhaal over Gabriëlla en Troy tot leven. Maar het mooiste was misschien wel de passie en plezier waarmee deze, meer dan dertig, jongeren op het podium stonden. Ik heb ongelofelijk genoten en ben niet alleen ontzettend trots op Jada en Roeland, maar ook op eenieder, die deze avond mogelijk heeft gemaakt. 
 

Borsato Barbecue!

Inmiddels zijn de opnames voor het nieuwe seizoen van The Voice Kids, waar ik opnieuw als coach in de rode stoel zal plaatsnemen, achter de rug. Ik kijk nu al uit naar een spannende finale in het voorjaar. Omdat ik mijn kandidaten uit alle seizoenen op de voet blijf volgen, organiseer ik al een paar jaren de Borsato barbecue in mijn tuin. Zaterdag 1 september was een ontzettend leuke middag, overgoten met muziek, gezellige babbels met kandidaten uit The Voice Kids, The Voice of Holland en The Voice Senior, heerlijke gerechten vanaf de barbecue en verfrissende drankjes. Ook de ijsjes uit de Italiaanse ijskar gingen vlot over de toonbank bij het warme zomerse weer. Het verslag met foto’s van deze zonnige septemberdag vind je hier. Editie 2019 staat nu reeds in mijn agenda vastgeprikt.
 

Finale The Voice Senior!

Afgelopen jaar kwam RTL met een nieuwe variant van The Voice, namelijk The Voice Senior. Ik had de eer om als coach in de rode stoel te gaan zitten. Op 14 september was de finale die ik begon met Bob en Georges, nadat ik in eerdere afleveringen al afscheid had genomen van Eddy en Guido. Na de prachtige optredens van Bob en Georges moest ik een moeilijke keuze maken, want ik kon helaas maar één kandidaat meenemen naar de finale. Mijn keuze viel op Georges en hij moest het opnemen tegen Nobel uit Team Angela, Annet uit Team Ilse en Jimi uit Team Gerard & Gordon. Bij RTL Late Night werd de uiteindelijke keuze van het publiek bekend gemaakt en Jimi ging er met de winst vandoor en mag zich de allereerste Voice Senior noemen. Het was een feestje om met deze fantastische senioren samen te werken! 
 

Op de foto!

Fotografie is een grote passie van mij. Ook in 2018 ging ik regelmatig op stap met fototoestel of Drone. In september vroeg fotograaf William Rutten of ik model wou staan voor de Facebook Photo Contest 2018. Vier hobbyfotografen kregen de gelegenheid professioneel te shooten. Ik was heel erg nieuwsgierig. Loes Gorseling ging de vintage tour op met een platenspeler. Josefien Hoekstra koos voor kleur en werkte met roze gel om haar lens. Rik van de Wiel verkoos een combinatie van buiten- en binnenwerk en Merel van Dooren wou me wel eens zien in een ontspannen houding op een bankje. De kandidaten mochten één foto uitkiezen waarvan zij dachten de winnende foto te zijn. Hoewel ze alle vier top foto’s maakten, kwam Loes, na de stemronde en onze punten, als winnaar uit de bus.
 

De Vliegende Vrienden van Amstel LIVE!

Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van De Vrienden van Amstel LIVE! en het vijfjarig bestaan van The Flying Dutch werd er zaterdag 15 september het festival De Vliegende Vrienden van Amstel LIVE! op drie plaatsen in Nederland tegelijkertijd georganiseerd. De line-up van artiesten was te gek en de optredens wisselden elkaar in rap tempo af. Samen met VanVelzen en Jeroen van Koningsbrugge betrad ik de helikopter, wat een hoop gezelligheid en feest opleverde. Op deze dag zijn er nieuwe vriendschappen gesloten en zijn de bestaande vriendschappen in het vak alleen maar versterkt. Op mijn website kun je een uitgebreid verslag van dit bijzondere festival lezen. Ik heb echt enorm genoten en hoop stiekem dat er een vervolg komt van dit uniek evenement!
 

Fanweekend in Uden!

Wat is dit bijzondere Fanweekend snel voorbij gegaan. Maar ik kijk met een warm gevoel erop terug. Eerst de Borsato Bingo, waar iedereen zijn uiterste best deed om te winnen met de Pubquiz en Bingo. We hebben ook flink wat afgelachen deze avond, alleen maar blije gezichten gezien, mooi! De zondag was ik al vroeg op, want ik wilde geen moment missen van deze dag natuurlijk. Allereerst ging Club Borsato live! Er waren bijzondere fanmomenten, heel leuke spellen, een gevarieerd programma en geweldige gasten. Niet in de laatste plaats mijn dochter Jada met wie ik als verassing ‘Samen Voor Altijd’ zong, ook Lisanne, Daniel en Laura droegen muzikaal hun steentje bij. Ik kijk met veel plezier uit naar volgend jaar. Wil je nog weten hoe dit fijne weekend was? Hier kun je het artikel lezen.
 

Club Borsato!

Na elf jaar lang de Borsato Weblog te hebben gehad vond ik het tijd voor vernieuwing, want met de komst van social media was de Borsato Weblog wat achterhaald. Na maandenlang ontwikkelen en testen konden we tijdens de Fanclubdag eindelijk vertellen dat Club Borsato online ging. Het is een platform geworden met een moderner uiterlijk waar je vrij snel een bericht, foto of filmpje kan plaatsen en makkelijk met andere leden in contact kan komen. We zijn nu een aantal maanden verder en wat hebben ontzettend veel leden van de fanclub zich al geregistreerd bij Club Borsato. Dagelijks worden er veel berichten en reacties geplaatst, waarmee de zogenoemde Marcoins te verdienen zijn, die je kunt inwisselen voor leuke items. Fantastisch om te zien dat er zo enthousiast gereageerd wordt op Club Borsato!
 

Jij&Ik voor War Child!

Woensdagavond 21 november presenteerde ik samen met Tooske Ragas de live-uitzending ‘Jij & Ik’ voor War Child. Deze avond stond de zeepkist centraal en gingen meerdere er op staan om aandacht voor War Child te vragen. Er werden filmpjes vertoond van de reizen die ik maakte voor War Child. Vier ouder-kind koppels stonden te stralen op het podium en samen zongen ze twee nummers om daarmee te laten zien hoe belangrijk de band tussen ouder en kind is. Nadat alle koppels twee keer hadden opgetreden bleef het best nog even spannend, maar na het tellen van alle stemmen thuis en in de zaal werd er bekend gemaakt dat Luc en zijn vader Jeroen de winnaars van 2018 waren! De filmpjes die vertoond werden hebben veel indruk gemaakt, want dankzij deze avond kunnen er meer dan 22.000 kinderen geholpen worden.
 

Voor War Child in Carré!

5 december sloot ik mijn Clubtour ‘Thuis’ af in Koninklijk Theater Carré met een benefietconcert voor War Child. Vanwege mijn 20-jarig ambassadeursschap voor War Child kon me niet anders voorstellen dan er op deze manier bij stil te staan. Want nog steeds wil ik op elke zeepkist klimmen om de verhalen te vertellen over kinderen in een oorlogsgebied en aandacht vragen voor het werk van War Child. Het werd een opmerkelijke, ontroerende avond! Samen met mijn bandje geef ik altijd alles, maar deze avond deden we net even iets extra. De muziek werd afgewisseld met indringende filmpjes van de diverse bezoeken die ik voor War Child heb gemaakt. Er waren bijzondere gasten, zowel op het podium als in de zaal. Ik kreeg ook een heel bijzondere award uitgereikt voor mijn inzet. Wil je weten welke? Je leest het hier.
 

Top 4000 en Drone Award gewonnen!

Op 3 december was ik te gast bij Gerard Ekdom, Radio 10, ‘Ekdom in de Morgen’. Deze uitzending vond in De Kuip plaats en hier mocht ik letterlijk de aftrap doen van de veertiende editie van de Top 4000. Vanaf 2005 wordt de Top 4000 hitlijst ieder jaar uitgezonden. Gerard Ekdom verraste mij met de allereerste Top 4000 Award. Deze Award staat voor de Nederlandse artiest met de meeste noteringen in de Top 4000, ik had 25 noteringen! Ook werd mijn videoclip ‘Alsof Je Vliegt’ verkozen tot de beste Dronevideo van het jaar 2018, in de categorie ‘Luchtfotografie’. Niemand minder dan filmmaker Jelte Keur is de maker van deze videoclip. Het nummer ‘Alsof Je Vliegt’ staat op mijn album 'Thuis' en is al ruim 2.500 miljoen keer bekeken. Je begrijpt wel dat ik als liefhebber van Drones hier heel erg blij mee ben.
 

Terug naar De Kuip!

In 2004, tijdens het onthullen van mijn muurtekening in de spelerstunnel, beloofde ik stadiondirecteur Jan van Merwijk dat ik ooit terug zou keren naar De Kuip. Dat jaar gaf ik maar liefst zes concerten! Dinsdag 13 november was ik vanaf 08.00 uur met mijn band op stap in Rotterdam om mijn terugkeer naar De Kuip in 2019 groots aan te kondigen. We begonnen op het Centraal Station van Rotterdam waar we een klein optreden verzorgden en deden diverse locaties aan. Na de persconferentie startte de Presale voor de fanclubleden. Het eerste concert was al bijna uitverkocht voordat de officiële kaartverkoop van start zou gaan. In totaal zal ik volgend jaar vier concerten geven met bijzondere gastartiesten, André Hazes, Lil' Kleine en Di-rect. Wil je er ook bij zijn? Bestel de laatste kaarten via deze link.
 

In 2019...

… gaan we er samen weer iets heel moois van maken en hoop ik jullie ook dan veelvuldig tegen te komen. Ik kijk vanzelfsprekend uit naar mijn terugkeer in De Kuip in mei en juni, een jongensdroom die weer uit mag komen! Ook zal ik weer als coach aantreden bij The Voice Kids, één van de leukste dingen om te doen. En al heel snel start ‘Saved by the Bell’ bij SBS6, ook hier werken kinderen aan mee, al heb ik een heel andere rol dan coach. Bedankt voor alle lieve wensen en warmte die ik heb mogen ontvangen dit jaar. Ga ik jullie komend jaar weer zien?

 
 

 

Groetjes,

Marco
 
 
 
 

  
 
Nieuwsbrief Marco Borsato 30 december 2018
Klik hier als je de nieuwsbrief van Marco Borsato niet meer wilt ontvangen.