NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Jan de Rijk: ‘Iedereen is nu wel klaar voor de brexit’
 
‘Je kunt het zo gek niet noemen, of we zorgen dat we op de hoogte zijn. We hebben een brexit-coördinatieteam dat zich met alle modellen bezighoudt’, vertelt Fred Westdijk, ceo van Jan de Rijk Logistics. Het bedrijf heeft alleen al in het Verenigd Koninkrijk dagelijks zestig wagens op de weg.
 
 
 
#
 
Trolleytrucks de Autobahn op via bovenleiding Duitse snelwegen
 
Vrachtauto’s die op de snelweg stroom afnemen van een bovenleiding. Nadat plannenmakers een aantal jaar op het idee hebben gebroed, is het nu werkelijk zo ver en rijden de eerste trolleytrucks over de Duitse A5. De snelweg is op een deel van het traject tussen Frankfurt am Main en Darmstadt uitgerust met bovenleidingen.
 
 
#
 
Brexit-onderhandelaars botsen om cabotage-eis Britse truckers
 
De regering in Londen wil dat Britse truckers ook na de brexit toegang houden tot de EU. De Europese Commissie ziet niets in dat plan, omdat het zou leiden tot een verkapte gemeenschappelijke markt.
 
 
 
#
 
Containervaart stevent af op ‘verbijsterende’ jaarwinst
 
Als de containervaart erin blijft slagen om prijserosie te voorkomen, stevent de sector af op een gezamenlijke winst dit jaar van twaalf tot vijftien miljard dollar.
 
 
 
#
 
Overslag Hamburg daalt sterker dan in Rotterdam en Antwerpen
 
De goederenoverslag in de Hamburgse haven is in de eerste helft met 12% teruggevallen ten opzicht van vorig jaar. Ook de containeroverslag daalde met 12%.
 
 
#
 
‘Bloedbad in offshore ophanden’
 
De offshore sector zal de komende jaren naar alle waarschijnlijk het toneel zijn van een golf van grote faillissementen. Dat stelt Bloomberg op basis van een rondgang in de sector.
 
 
 
#
 
Kijk NT TV afl. 2 terug over HMM en problemen bij zzp truckers
 
‘Het is erop of eronder met de nieuwe 24.000 teu schepen. Als we door waren gegaan met slots charteren zonder schepen, waren we weggevaagd.’ Dat zei Rob van den Eijnden, general manager van rederij HMM Netherlands in aflevering 2 van NT TV.
 
 
 
#
 
Rotterdam is wereldwijd koploper als doorvoerhaven
 
De haven van Rotterdam heeft de meeste indirecte verbindingen (transshipment) naar andere havens ter wereld in 2020: 42.656 om precies te zijn. Van de in totaal 440.391 verbindingen wereldwijd wordt Rotterdam in 9,7 procent van de transportroutes aangedaan als overslaghaven. Wat betreft directe verbindingen staat Rotterdam op de vierde plek en Antwerpen op de derde...
 
 
 
#
 
‘De maritieme atoombatterij gaat het helemaal maken’
 
De atoombatterij. Dat is volgens een Londense club de heilige graal voor de mondiale zeescheepvaart om emissieloos te gaan varen en de beste manier om de IMO-doelstelling van 50% minder CO2-uitstoot in 2050 te halen.
 
 
 
#
 
Rapport: vrachttaks kabinet prijst Schiphol en MAA uit de markt
 
De geplande vliegbelasting op vrachtvluchten (vrachttaks) van het kabinet is bijzonder schadelijk voor de concurrentiepositie van Schiphol en Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat valt te lezen in het uitgelekte concept van het onderzoeksrapport waarvoor staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) eerder dit jaar opdracht heeft gegeven.
 
 
#
 
Wegvervoer wint marktaandeel in Tirol ondanks overheidsbeleid
 
Ondanks rijverboden en regulering via de zogenoemde ‘Blockabfertigung’ stijgt het aantal vrachtwagens dat door Tirol rijdt. Het wegvervoer wint zelfs marktaandeel ten koste van het spoor.
 
 
 
#
 
‘Ik vrees dat 30% van de mkb-luchtvrachtexpediteurs verdwijnt’
 
De coronacrisis levert voor de top 10 in de internationale luchtvrachtexpeditie meer marktaandeel op en soms zelfs een verdubbeling van de winst. Voor de kleine expediteurs in de sector is de pandemie een ramp en een dagelijks strijd om het overleven geworden, stelt Timo Stroh (50), voorzitter van de sector luchtvrachtexpeditie bij de Duitse belangenbehartiger...
 
 
 
#
 
Belgische douane zet zich schrap voor extra taken na brexit
 
Voor België in het algemeen en voor westelijk Vlaanderen in het bijzonder is het Verenigd Koninkrijk een van de belangrijkste handelspartners. De nieuwe douaneformaliteiten die voortvloeien uit de brexit, zouden diverse handels- en transportstromen fors kunnen vertragen. De Belgische douane heeft wel al heel wat maatregelen genomen om het risico op files en congestie in...
 
 
#
 
Groeimarkt West-Afrika omarmt nu ook de containerreuzen
 
West-Afrika is als ontbolsterend vaargebied niet te onderschatten. Kijk alleen al naar Nigeria. Dat land zal in 2050 na China en India het land met de meeste inwoners op aarde zijn volgens rekenmeesters van de Verenigde Naties. Containerreders en terminalbedrijven hebben hun voet in het vaargebied alvast maar goed tussen de deur gezet.
 
 
 
#
 
Weer rechtstreekse treindienst tussen China en Rotterdam
 
De haven van Rotterdam zal volgende week een nieuwe treindienst vanuit China verwelkomen. Op zondag 16 augustus vertrok de trein vanuit Xi’an in China. Het is een multimodale dienst, met een oversteek over de Baltische zee naar de Duitse haven van Mukran. Vanuit daar rijdt de trein in een keer door naar Rotterdam, waar het...
 
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam