Wat goede bazen met elkaar gemeen hebben
NRCSlim Leven
Abonneer nu
Maandag 20 januari 2020
nrc.nl/slimleven

Goedemiddag,

Denk je na over een grote verandering in je leven? Lees dan eerst even het eerste stuk in deze nieuwsbrief. Van verandering word je niet per se gelukkiger, gelooft boeddhist Jan Geurtz. Verder: over het nut van piekeren, en hoe je een ochtendmens wordt.

Geluk
Schrijver Jan Geurtz vertaalt boeddhistische wijsheden naar praktische tips voor een beter leven. Een van zijn belangrijkste levenslessen: wat wij doen om geluk te bereiken, werkt vaak averechts. Er is geen quick fix voor je leven.
Werk
Zijn er ook mensen die dolgelukkig zijn met hun baas, vroeg Japke-d. Bouma. Gelukkig wel. Wat ze met elkaar gemeen hebbenGoede bazen geven ruimte, schrikken niet meteen als iets misgaat en kunnen tegen kritiek.
Mode
Het wordt steeds makkelijker om kleding te huren, in plaats van te kopen. Designermode wordt zo bereikbaar. Maar of het onze consumeerdrang ook beperkt?
Slapen
Eén ding hebben mensen die aan slapeloosheid lijden gemeen: allemaal piekeren ze. Een continue, negatieve gedachtestroom vol vragen waar je de oplossing niet voor weet. Heeft het ook nut, en wat doe je eraan?
Shoppen
We bestellen steeds meer online. Slecht voor het milieu, wordt vaak gezegd. Maar is dat eigenlijk wel zo?
„Ik leefde op het randje, maar vond zelf dat er niets aan de hand was. Ik weet nu dat ik al die jaren een muur om me heen heb opgetrokken, waar niemand achter kon kijken.”
Jorge Chito (36) ging eenzaamheid en leegte te lijf met het zoeken naar spanning – tot hij iemand doodstak. Nu werkt hij als ervaringsdeskundige in een forensisch psychiatrische kliniek.
Misschien heb je hier nog wat aan...
•   Een ochtendmens ben je of niet, dachten wij altijd. Een journalist bij The New York Times leerde hoe hij het kon worden.
•   Nieuwe smartphone nodig, maar vind je kiezen lastig? The Guardian deed het werk voor je. Dit is de beste telefoon op dit moment.
Wat te doen?
•   Onze tv-recensent keek naar het drieluik De Villamoord, en zat na het zien van de documentaire te trillen van woede en schrik. Over negen veroordeelde verdachten, terwijl de rechercheurs zelf de bad guys zijn.
Lifehack van de week
•   Granaatappels ontpitten kan een monnikenwerk zijn: de pitjes uit de vrucht peuteren, het wit er vanaf halen. Makkelijker: snijd hem doormidden, sla met een pollepel op de schil, en ze vallen er gewoon uit.
Veel succes deze week. Heb je nieuws, commentaar of pieker je nooit? Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC