Joods Cultureel Kwartier eert koningin

5 jaren geleden


Text only:

Deze e-mail van Joods Historisch Museum online bekijken.
Voeg nieuwsbrief@JHM.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte.
 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
T +31 (0)20 5 310 310
info@jhm.nl
Van 11.00 tot 17.00 uur.
Afmelden nieuwsbrief
 
 
  
Nieuwsbrief van het Joods Cultureel Kwartier
JCK eert koningin en het toekomstig koningspaar
woensdag 3 t/m 29 april
Naar aanleiding van de aangekondigde troonswisseling op 30 april aanstaande eert het Joods Cultureel Kwartier Koningin Beatrix en het toekomstig koninklijk paar met een presentatie in het Joods Historisch Museum, in de Portugese Synagoge en in de Hollandsche Schouwburg.
Barroso bezoekt Joods Cultureel Kwartier
op dinsdag 8 januari
Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft dinsdag 8 januari een bezoek gebracht aan het Joods Cultureel Kwartier. Op uitnodiging van de joodse gemeenschap heeft hij de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge bezocht.
Word u dierenverzorger?
Steun ons en neem een beest onder uw hoede
Met uw hulp wordt het een beestenboel in het Joods Historisch Museum. Steun ons en neem een dier onder uw hoede voor 150 dagen. U kunt kiezen uit de uil (1 euro per dag), de aap (10 euro per dag) en de leeuw (50 euro per dag). Voor meer informatie bekijk het filmpje, mail naar beestenboel@jhm.nl of bel 020-5310360.
Proef het nieuwjaar van de bomen
Kinderevenement - 6 februari om 14.00 uur
Schuif aan bij een bijzondere maaltijd: we eten verschillende soorten vruchten en noten en drinken vier glaasjes sap met kleuren van licht naar donker. We vieren het Nieuwjaar van de bomen.
De Koosjere Hamvraag
Zondag 10 februari om 14.30 uur
Hoe diervriendelijk is koosjer eten? Is het tijd voor Eko-kasjroet, waarin koosjer eten hand-in-hand gaat met duurzaamheid, fairtrade en dierenwelzijn? Vragen die programmamaker Jigal Krant probeert te beantwoorden aan de hand van twee afleveringen van zijn televisieprogramma De Koosjere Hamvraag.
Zuur op Zondag
Zondag 17 februari om 14.30 uur
Tafelzuur is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdams joodse culinaire traditie. Eeuwenlang ventten 'zuurmannen' uit de joodse buurt vanaf karren hun waar uit. Drie generaties zuurhandelaren komen tijdens ‘Zuur op Zondag’ aan het woord en er wordt volop geproefd.
Poeriemconcert bij kaarslicht in de Portugese Synagoge
Donderdag 21 februari om 19.30 uur
Een aantal keer per jaar organiseert het Joods Cultureel Kwartier concerten in de Portugese Synagoge. U kunt genieten van diverse muziekstijlen terwijl de synagoge wordt verlicht door honderden brandende kaarsen. Op 21 februari komt het Tiltan Quartet. 
Poeriem 2013
Zaterdag 23 februari om 20.00 uur
Iedereen is welkom bij de Megilla-lezing op 23 februari in de Grote Synagoge. De lezing van de Ester-rollen wordt gedaan door de Monthly Minyan, waarbij elk van de 10 hoofdstukken door iemand anders – in het Hebreeuws - zal worden voorgelezen. De traditionele lekkernijen die bij het Poeriem-feest horen ontbreken natuurlijk niet.
Koosjere wijnproeverij "L'Chaim!"
Zondag 24 februari om 12.00 uur
Wijn staat voor goddelijke kennis in het jodendom. De Boom van Kennis zou immers volgens sommige bronnen een wijnstruik zijn. Michiel Gottmers van Witrozerood-fineTwine, laat u in de 'wijnkelder' van de Portugese Synagoge kennismaken met de lekkerste koosjere wijnen.
Hamankoekjes bakken
Zondag 24 februari om 14.00 uur
Koekjes gevuld met maanzaad horen bij het vieren van Poeriem. Luister naar het spannende Poeriemverhaal.... Weg met Haman, leve de Hamankoekjes!
Gefilte Fisj Middag
Zondag 3 maart om 14.30 uur
Twee films rond hetzelfde klassiek joodse gerecht. De komische korte film Gefilte Fish van Shelly Kling uit 2009 en  The Gefilte Fish Chronicles uit 2007 van David Burnett. De regisseuse van Gefilte Fish is zelf aanwezig deze middag en zal een inleiding verzorgen bij haar korte film uit 2009.
Verwacht: Pollock en Krasner
vanaf 18 februari 2013
In het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum zijn vanaf 18 februari 2013 twee werken te zien van het legendarische Amerikaanse kunstenaars echtpaar Jackson Pollock en Lee Krasner.
Lekker joods
20 december 2012 t/m 5 mei 2013
Joodse gerechten worden in de hele wereld gegeten. Maar wist je dat bijvoorbeeld ook kibbeling, Amsterdamse ui en Surinaamse pom verbonden zijn aan de geschiedenis van de joden in Nederland? Kom naar de tentoonstelling Lekker joods. Een wereld op tafel en proef, ontdek en beleef de joodse keuken.
Laatste kans: Het Amsterdam van Sal Meijer
12 oktober 2012 t/m 17 maart 2013
Nog tot 17 maart 2013 heeft u de kans om de eerste overzichtstentoonstelling in meer dan vijfentwintig jaar van de Amsterdamse schilder, Sal Meijer, te bezichtigen. Sal Meijer staat bekend om zijn schilderijen en etsen van Amsterdamse grachten, Gooische boerderijen en typische katten.
 

Jhm.nl

Categorieën: Geschiedenis Weekend weg
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018