ELF Voetbal nieuwsbrief van 22-04-2023
Jorg Smeets namens Heracles matchwinner tegen wereldkampioen Ajax: "Jammer dat ik feest na afloop heb gemist"

Jorg Smeets droomde er stiekem weleens van. Het winnende doelpunt maken tegen Ajax, waar de Amsterdammer vier jaar in de jeugd speelde. Op 27 november 1996 was het zover. Als middenvelder van eerstedivisionist Heracles Almelo knalde hij de toenmalige wereldkampioen uit de KNVB Beker. "Het is jammer dat ik het feest in het stadion en het centrum na afloop als enige speler heb gemist."


lees verder
Ook super zondag in het buitenland: deze wedstrijden mag je niet missen!

De voetballiefhebber kan zijn hart ophalen, want deze zondag staat er in binnen- en buitenland een aantal heerlijke wedstrijden op het programma. In dit artikel kijken we naar mooiste wedstrijden in Engeland, Italië en Spanje. Daarnaast is er in eigen land natuurlijk nog te de topper tussen PSV en Ajax, maar die wedstrijd behandelen we in dit artikel niet.

lees verder
Lasse Schöne over Real - Ajax: "De 1-4 overwinning in Madrid zagen we niet als een stunt"

De 1-4-overwinning van Ajax op Real Madrid in het Champions League seizoen 2018/19 was voor buitenstaanders een daverende verrassing. De Ajax-spelers zelf hadden vertrouwen in een goede afloop. De voetballers leefden ernaartoe alsof het om een reguliere Eredivisiewedstrijd ging. Lasse Schöne bevestigt de woorden. "Voor iedere wedstrijd dachten we: we kunnen simpelweg beter voetballen dan de tegenstander. Zelfs op het allerhoogste niveau tegen Real Madrid."

lees verder
Nederlandse clubs doen het geweldig in Europa: beste prestaties in 10 jaar

Nadat Portugal is ingehaald hijgt Nederland nu ook Frankrijk in de nek. Door de uitschakeling van OGC Nice en doordat AZ zich plaatste voor de halve finale van Conference League. Feyenoord werd weliswaar uitgeschakeld, maar kan ook tevreden terugkijken. Het Nederlandse voetbal zit in de lift en daarom kijken we terug naar de beste prestaties van de afgelopen tien jaar. 

lees verder
Kwartet FC Wageningen-spelers over grootste bekerstunt uit de historie: "Mijn baas zei 'Neem je telraam mee'"

De cijfers stonden er echt in het Philips Stadion: 1-6. FC Wageningen bracht PSV op 21 december 1977 de grootste thuisnederlaag in de clubgeschiedenis toe. Als eerstedivisionist zorgden de groenhemden op een steenkoude woensdagavond voor een stunt van jewelste in de KNVB Beker. "Toen we het veld betraden, legde ik mijn kunstgebit in de hand van onze verzorger."

lees verder
Waarom de Eredivisie-editie van PSV - Ajax belangrijker is dan de bekerfinale

Feest voor de Nederlandse voetballiefhebber: PSV - Ajax staat twee weken op rij op het programma. En voor beide clubs zijn dit ook enorm belangrijke wedstrijden, want het zou wel eens kunnen bepalen met wat voor Europees ticket de clubs ervandoor gaan. De wedstrijd tussen PSV en Ajax staat eerst in de Eredivisie op het programma en die wedstrijd is belangrijker dan het onderonsje van een week later; de bekerfinale. In dit artikel legt ELF uit waarom PSV en Ajax op beide wedstrijden willen gokken: plek twee in de Eredivisie levert betere tickets op voor Europees voetbal, de bekerfinale betekent een prijs.

lees verder
Stunt Special ELF Voetbal: de grootste stunts, surprises en verrassingen in het voetbal

Gestuurde lotingen door potindelingen, ruimer opgezette WK's en EK's en extra bekertoernooien. De FIFA, UEFA en KNVB pakken vele mogelijkheden aan om het verrassingseffect in de voetbalwereld zoveel mogelijk uit te sluiten. Gelukkig is het onmogelijk om alles honderd procent in de hand te houden. De nieuwe editie van ELF Voetbal, omgedoopt tot Stunt Special, is een ode aan de voetbalverrassing. Een extra dik overzicht van de grootste stunts en verrassingen op het gebied van de KNVB Beker, Europa Cup, Champions League en op transfergebied.

lees verder
Op deze zender (en op dit tijdstip) is zondag PSV - Ajax in de Eredivisie

Ze staan allebei op 62 punten in de Eredivisie, met nog vijf speelronden te gaan. Ajax heeft een doelsaldo van +50, PSV staat op +43. Komende zondag staan beide ploegen tegenover elkaar in het Philips Stadion. Dit is dé definitie van een zespuntenwedstrijd. Wie trekt er aan het langste eind en komt daarmee op de tweede plek te staan in de Eredivisie? Die plek op de ranglijst levert aan het einde een plek op in de derde voorronde van de Champions League. Check hier op welke zender én op welk tijdstip je zonder naar PSV - Ajax kijkt in de Nederlandse competitie.

lees verder
PEC Zwolle-duo Bram van Polen en Bart van Hintum: "Met ons niveau hadden we Ajax negen van de tien keer verslagen"

PEC Zwolle zorgde in 2014 voor een van de grootste stunts uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis door de bekerfinale tegen Ajax met 5-1 te winnen. Het was zo'n dag dat alles op z'n plek viel. Bram van Polen en Bart van Hintum, die op korte termijn de terugkeer naar de Eredivisie willen vieren met de Blauwvingers, waren negen jaar geleden van de partij. "Met ons niveau van die dag hadden we Ajax negen van de tien keer verslagen."

lees verder