View this email in your browser

NIEUW!

Een Lekkere Dood
wat eten we bij afscheid en rouw? 

De Volkskrant en Het Parool schreven er al over: de nieuwe tentoonstelling over onze rijke traditie op het gebied van rouwkost. In Nederland eten en drinken we namelijk wat af als we rouwen. Beleef de veelzijdigheid van onze eetcultuur rondom het grote afscheid met topkunstenaars zoals Remy Jungerman, Narges Mohammadi, Marije Vogelzang, Klaas Gubbels en vele anderen. Er zijn films, documentaire foto’s, veel heerlijke objecten én hedendaags rouwservies. In de tuin staat zelfs een koffie- en cakefontein!
Een Lekkere Dood laat zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt. Kom het snel ervaren
 
lees meer

TEST

Wie bakt de beste uitvaartcake?

Qua hapjes valt er steeds meer te kiezenbij de uitvaart. Toch blijft de zoete, goudgele cake een vette hit in de koffiekamer. Samen met Hiske Versprille van de Volkskrant organiseerden we de Grote Uitvaartcake Test. Een deskundig panel proefde veertien cakes. O ja, niemand minder dan banketbakkerslegende Cees Holtkamp zat in de jury. Welke cake ontroert ons het meest - op een goede manier?

 
lees hier de uitslag

13 AUGUSTUS

koffie & cake de smaak editie

Met Carolina Verhoeven en Frank Bloem

Op zondagochtend 13 augustus 11-12 uur verwelkomen we culinair etnoloog Carolina Verhoeven en geurkunstenaar Frank Bloem voor een speciale koffie- en cakelezing.
Carolina weet alles over krentenwegge, leedbollen en krakelingen: regionale culinaire eetpraktijken rondom rouw in vervlogen tijden. En samen met geurkunstenaar Frank Bloem ontdekken we welke geuren ons bij sterven kunnen troosten. De prijswinnaar van de Grote Uitvaartcaketest is uiteraard ook van de partij én het Lekkere Dood tijdschrift wordt gepresenteerd. Daar wil je toch bij zijn?

 
info & tickets
Petra Possel tijdens de opening van een lekkere dood

AUDIOTOUR

Met Petra Possel door de expo

Niemand minder dan Petra Possel opende de expositie, en ze sprak ook de audiotour in. Ze is bekend van Kunststof en Mangiare!, lange tijd het enige radioprogramma over eten en koken. Ook schreef ze het boek De troost van eten, waarin ze vertelt over de rol die eten speelde na het overlijden van haar man. Luister naar haar smakelijke anekdotes en persoonlijke associaties bij de kunstwerken.
 
tickets

DOEN
De ONTROERTOER met smaak


De succesvolle ONTROERTOER is terug! In combinatie met Een Lekkere Dood, is PJ Roggebands ONTROERTOER smakelijker dan ooit. Want bomengehakt, hoe smaakt dat eigenlijk?

Wandel deze zomer mee op:
Zondag 16 juli
Zondag 20 augustus
Zondag 17 september

Tijd: start 12 en 15 uur. Duur ca. 90 minuten.

Entree: Een ONTROERTOER kaartje kost € 12,50.
Voor iedereen vanaf 16 jaar.
Max. 15 deelnemers per ONTROERTOER
 
info & tickets

WEETJE

Rouwkrakeling


De ‘crakelinc’ is het oudst bekende Nederlandse koekje. Ook is - niet de cake - maar de krakeling de begrafeniskoek met de langste traditie. Het is een offergebak dat zijn oorsprong vindt in de Germaanse dodencultus. De vorm van een acht staat symbool voor oneindigheid, het eeuwig leven. Het verwijst naar de heilige drie-eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest.
 
Lees verder
https://www.facebook.com/museumtotzover
Instagram
Twitter
Website
Email
Copyright © 2023 Museum Tot Zover, All rights reserved.
Je bent aangemeld voor onze nieuwsbrief via de website, het kopen van een online ticket, of via het inschrijfformulier in het museum.

Our mailing address is:
Museum Tot Zover
Kruislaan 124
Amsterdam, NH 1097GA
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp