Recordoogst aan suiker. Groente en fruit juist duurder!
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

 

Fruit (3%) en groente (2%) zijn afgelopen jaar weer duurder geworden. Suiker is wederom in prijs gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2014 tekende het kabinet Rutte II onder luid tromgeroffel een convenant met daarin vrijwillige afspraken met de voedingsindustrie. Speerpunt van het convenant was de belofte dat ‘de gezonde keus steeds makkelijker wordt’.

Gezond eten moet makkelijker
Word donateur!

Minister Schippers tekent convenant met supermarkten en fabrikanten.

Dit mantra wordt sindsdien jaar in, jaar uit herhaald.

De kille cijfers laten echter zien dat de gezonde keus voor groente en fruit aanzienlijk moeilijker is geworden:

Prijsindex consumptieprijzen:

Als je deze prijsontwikkeling bekijkt sinds de eeuwwisseling, dan slaat de schrik je helemaal om het hart:

  • Fruit: 43% duurder
  • Groente: 46% duurder
  • Suiker: 18% goedkoper

Suiker, hét symbool van ons ongezonde voedingspatroon, is juist sterk in prijs gedaald. En in de slipstream hiervan, ook de prijs van chips, snoepgoed, bier en ijs.

En die trend lijkt nog niet gekeerd. Want waar de politiek de consumptie van groente en fruit niet met prijsmaatregelen wil stimuleren, nam zij wel maatregelen die de prijs van suiker flink zullen laten dalen: door de afschaffing van het suikerquotum is er een recordoogst aan suiker dit jaar, met dalende prijzen tot gevolg.

Consumptie

Het mag dan ook geen volslagen verrassing zijn dat ook deze week bekend werd dat de groente- en fruitconsumptie afgelopen jaar wederom is gedaald. We zijn er 3% minder van gaan eten met z’n allen!

En dat terwijl de gemiddelde Nederlander amper op de helft van de aanbevolen consumptie zit.

Overheid faalt

De overheid klaagt vaak steen en been over de oplopende zorgkosten. Pillen en ziekenhuizen zijn duur. Maar preventie loont. Liever paprika vooraf dan pillen achteraf.

Daarom is het ook zo belangrijk dat de overheid het makkelijker maakt voor iedereen om gezonder te eten. Duidelijke etiketten, een verbod op misleiding en kindermarketing, de obesogene omgeving aanpakken en niet in de laatste plaats een gezond prijsbeleid.

Het tegenovergestelde gebeurt:

1)      De voedingsindustrie komt weg met het breken van beloften, zoals rond kindermarketing en gezondere producten.

2)      Suikerquota werden in de tweede helft van 2017 afgeschaft waardoor suiker naar verwachting komende tijd nog goedkoper zal worden.

3)      Meldingen van misleidende etiketten neemt de NVWA ‘niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid’, ofwel fabrikanten komen er gewoon mee weg.

4)      Voedingsfabrikanten wordt weinig in de weg gelegd als ze met misleidende logo’s komen die zelfs snoep en Nutella gezond doen lijken. De Nederlandse overheid heeft nog steeds geen alternatief voor het misleidende vinkje.

5)      Het kabinet Rutte III is van plan om de btw op voeding van 6% naar 9% te verhogen, inclusief groente en fruit.

Tijd voor actie

Daarom is foodwatch recent een campagne gestart om groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder: geen hogere btw maar afschaffing van de btw op groente en fruit!

De campagne is al massaal gesteund! Al meer dan 60.000 mensen deden mee. In de politiek wordt er over gesproken. Kamervragen werden ingediend. Maar het kabinet houdt vooralsnog voet bij stuk.

Wie geeft het beslissende zetje? Nog niet getekend, doe het hier!

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner

Twitter Facebook LinkedIn

P.S. We hebben je steun heel erg hard nodig! Niet alleen omdat campagne voeren geld kost, maar ook omdat we samen een krachtige vuist kunnen maken. Ga direct naar onze website en meld je aan als donateur! Ja, ik meld me aan

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64