juli 2022

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Boeken die geschiedenis schreven

 

In het kader van 'European City of Science Leiden 2022' is er van 22 juni t/m 4 september een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden van 25 buitengewone boeken met een Leidse connectie. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT)  gemaakt door het Instituut voor de Nederlandse Taal  is daar één van. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een boek verschenen, met daarin een bijdrage van INT-taalkundige Nicoline van der Sijs: À la recherche du temps perdu: het WNT als Nederlands Taalmuseum. Het boek is online en via de boekhandel te koop, en uiteraard in de museumwinkel.

Meer over het boek bij Uitgeverij Athenaeum

Terminologie in juridische taal


Op 21 oktober 2022 organiseert Veldorganisatie NL-Term voor de veertiende keer de TiNT-dag. TiNT staat voor Terminologie in het Nederlandse Taalgebied. De bijeenkomst heeft dit jaar als thema Terminologie in Juridische Taal en vindt plaats aan de Vrije Universiteit Amsterdam, van 9.15 tot 18.00 uur. Tijdens deze dag zal ook de Simon Stevinpenning voor terminologie worden uitgereikt aan INT-directeur Frieda Steurs.

Lees meer op onze website

Voortvarend Nederlands


Van 22 t/m 26 augustus 2022 komt de internationale neerlandistiek samen tijdens het 21e Colloquium Neerlandicum, met dit jaar als thema 'Voortvarend Nederlands'. Het colloquium vindt plaats aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en wordt georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). IVN-leden krijgen hier de gelegenheid om resultaten, ideeën en ervaringen uit te wisselen binnen verschillende thema's zoals letterkunde, taalkunde, didactiek en vertalen. Het 10e internationale congres van de Suider-Afrikaanse Vereniging vir Neerlandistiek (SAVN) is ook onderdeel van het colloquium met een eigen programma. Daarnaast is er een informatiemarkt waar onder andere het INT te vinden is. 

Ga naar de congreswebsite

verwendicappen


Mensen met een beperking extra voorzichtig behandelen of nodeloos ontzien. Edwin Spee, weduwnaar van de paralympische snowboardster Bibian Mentel, gebruikte dit woord onlangs in Trouw.

Nieuw woord van de week

Dat mag je óók (al niet meer) zeggen


Begin juni is een nieuw boek verschenen van Vivien Waszink, taalkundige bij het INT en hoofdredacteur van het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW). In Dat mag je óók (al niet meer) zeggen, uitgegeven door Onze Taal, vertelt zij wat er allemaal gebeurt op het gebied van schurende taal, genderinclusief woordgebruik en het weergeven van diversiteit. Het boek ligt in de boekhandel en is voor  € 14,99 (ledenprijs € 12,49) ook te bestellen bij Onze Taal.

Ga naar de webwinkel

landzoen


Een landzoen was vroeger een verzoening die voor het hele land gold en zo bijdroeg aan rust en stabiliteit.

Terug in de taal

Taalmateriaal uitgelicht: BLISS


BLISS Dialogue Summaries is een dataset met 55 audio-opnames die zijn gebruikt bij het ontwikkelen van spraaksystemen om mensen te ondersteunen in het beheren van hun gezondheid en welzijn. Het doel van het onderzoeksproject Behaviour-based Language-Interactive Speaking Systems (BLISS) is om interactieve computerprogramma’s te ontwerpen die in gesproken Nederlands met mensen communiceren. De dataset die het INT aanbiedt bestaat uit Nederlandse spraakopnames van deelnemers in gesprek met het BLISS-dialoogsysteem over alledaagse bezigheden en activiteiten waar ze plezier aan beleven.

Download de dataset op taalmaterialen.ivdnt.org

zeikdempel


Heeft u ook zoveel last van zeikdempels in huis deze zomer?

Uit de streek

Streektaalconferentie 2022


Op 23 september 2022 organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten in samenwerking met Variaties vzw, Brusseleir en de Nederlandse Taalunie haar jaarlijkse streektaalconferentie. De conferentie vindt plaats bij deBuren in Brussel en heeft als centraal thema 'Taalvariatiebeleid in tijden van globalisering: overbodig of net cruciaal?' Via lezingen en interviews met Vlaamse, Brusselse en Nederlandse beleidsmakers en taalkundigen belichten we het thema vanuit verschillende perspectieven, met aandacht voor onder andere wetgeving, onderwijs en media. Waarom zijn sommige streektalen officieel erkend en andere niet? Hoeveel aandacht moeten onderwijs en media in tijden van migratie en schaalvergroting besteden aan streektaalondersteuning? In welke mate is er in een meertalige stad als Brussel ruimte voor streektaalbeleid? Wij nodigen u van harte uit om over deze vragen mee te denken en te discussiëren op 23 september in Brussel.

Meer informatie en aanmelden

Meer nieuws

Redactie: Laura van Eerten
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Instagram Instagram
Facebook Facebook
ivdnt.org ivdnt.org
© 2022 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


inschrijving of gebruikersprofiel bijwerken of afmelden voor alle nieuwsbrieven