ZZP Nieuwsbrief
30 juni 2022
In deze nieuwsbrief:

Kabinet wil Wet DBA vanaf 1-1-2025 weer gaan handhaven

Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken. Daarom wil het kabinet zorgen voor een gelijker speelveld in het arbeidsrecht en in de fiscale behandeling, en zorgen voor meer duidelijkheid over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer of als zelfstandige. Daarnaast heeft de ministerraad de ambitie uitgesproken om uiterlijk per 1 januari 2025, of zoveel eerder als mogelijk, de handhaving op de Wet DBA weer te hervatten en het toezicht bij de Belastingdienst te versterken.

Stichting ZZP Nederland heeft reeds meerdere malen het voorstel gedaan om het ondernemerschap weer in de beoordeling terug te brengen. Tenslotte is ook in het coalitieakkoord bepaald dat ondernemers de ruimte moeten krijgen, maar dan moet je ze wel kunnen onderscheiden van de werknemers. Dus stop ermee om ze als werknemer te beoordelen, maar beoordeel hen juist als ondernemer. Ook voor de Belastingdienst is dit veel objectiever te bepalen.

Lees meer

Zzp'ers mogen straks ook vestigingsadres afschermen

Alle eenmanszaken kunnen straks altijd hun vestigingsadres volledig laten afschermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Nu kan dat alleen voor het woonadres en op verzoek met het vestigingsadres wanneer er sprake is van dreigingen. Daarnaast is het voorstel om bij alle ondernemers telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar te maken en komt er een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister voor bijvoorbeeld marketing. Dat staat in het voorstel voor de Datavisie Handelsregister die de minister 29 juni 2022 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lees meer

Overeenkomst aanneming van werk van ZZP Nederland goedgekeurd

Ten tijde van de inwerkingtreding van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) in 2016 hebben Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw gezamenlijk een modelovereenkomst ‘Aanneming van werk’ aan de Belastingdienst voorgelegd en die werd goedgekeurd. De 2016-versie is inmiddels verlopen, maar de Belastingdienst heeft met enkele kleine toevoegingen de nieuwste versie goedgekeurd.

Deze overeenkomst is door de Belastingdienst geldig verklaard tot 15 april 2027 en geregistreerd onder nummer 905216617510 en is hier te downloaden (Word).

Lees meer

KVK start campagne: 'Deel je schuld. Verlicht de last.' 

Met deze campagne, waarin ondernemersverhalen centraal staan, wil de KVK het taboe rondom schulden doorbreken. Praten over schulden is de eerste stap naar een oplossing. En hoe eerder je dit doet, des te groter de kans op een positieve afloop. Vier ondernemers vertellen in een video hun verhaal, waaronder: Het verhaal van Rixta de Groot | Schulden.
 
Schulden oplossen hoef je als ondernemer niet alleen te doen. KVK moedigt ondernemers aan om hulp te zoeken. KVK-adviseurs bieden een luisterend oor, analyseren de situatie, stellen de eerste stappen voor en verwijzen ondernemers door naar organisaties die hen het beste verder kunnen helpen.

Meer informatie

Ben jij goed verzekerd als je op vakantie gaat?

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, dan heb je met jouw Nederlandse zorgverzekering wel dekking. Maar sommige kosten worden door jouw verzekeraar niet of niet helemaal gedekt. Misschien heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig. Het kan soms goedkoper zijn om je aanvullend voor zorg te verzekeren voor medische kosten in het buitenland. Maar een reisverzekering kun je beter op maat maken door verschillende modules te kiezen. Kortom, kijk goed in je verzekeringspolis of je voldoende gedekt bent voor hetgeen je op vakantie wilt doen. Bij twijfel, neem contact op met je zorgverzekeraar of bel ons we helpen je graag verder!

Meer over verzekeringen

Programma COVID-19 en werk; voor werkbehoud werkenden met langdurige klachten  

In het 'COVID-19 en werk'-programma wordt voorlichting en scholing over langdurige coronaklachten en werk ontwikkeld voor werknemers, werkgevers, zelfstandig werkenden, arbo- en zorgprofessionals en andere professionals met belangstelling voor COVID-19 en werk.

Inmiddels zijn er ook voor zzp'ers diverse filmpjes en tools beschikbaar die kunnen helpen om toch te blijven werken ondanks langdurige COVID-problemen.

Lees meer

Agenda: Wist je dat...? 

  • 30 juni: de uiterste aangifte- en betaaldatum btw maand mei 2022 is (bij maandaangifte).
  • 1 juli: wettelijke betaaltermijn voor betalingen door grootbedrijf aan middelgrote- of kleine ondernemingen wordt verkort naar 30 dagen

Wat vind je van deze e-mail?
@StZZPNederland @StZZPNederland
@stichtingzzpnederland @stichtingzzpnederland
zzp-nederland.nl zzp-nederland.nl
Copyright © 2022 ZZP Nederland, Alle rechten voorbehouden
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je producten of diensten hebt afgenomen van ZZP Nederland of omdat je bij ZZP Nederland bent aangesloten.

Ons adres is
ZZP Nederland
Rozenburglaan 3
Groningen, 9727 DL
Netherlands

Add us to your address book


E-mail instellingen wijzigen | Uitschrijven