De moeizame strijd tegen misinformatie
NRCVandaag
Abonneer nu
Dinsdag 9 maart 2021
nrc.nl/vandaag
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Goedemorgen NRC-lezer, dit is vandaag belangrijk:
Coronamaatregelen
De avondklok zou als eerste worden teruggedraaid. Nu wordt de maatregel weer verlengd. Dat kan riskant zijn, want zo kan het vertrouwen in de gehele corona-aanpak worden ondermijnd

Kan een kabinet de avondklok oneindig verlengen zonder grondrechten aan te tasten? Volgens deze hoogleraren wel. Totdat het kolderiek wordt. 
HBO doctoraat
Vanaf volgend jaar kunnen studenten aan hogescholen na hun master een hbo-onderzoekstraject volgen. Zo kunnen ze de titel ‘professional doctor’ krijgen. Wat is het verschil met promoveren op de uni? En vier andere vragen.
Medische nomades
In Amerika leunen ziekenhuizen sterk op verplegers die door het land trekken om enkele weken tot maanden bij te springen. Deze travel nurses verdienen nu buitengewoon goed. „Er is echt een biedingenstrijd gaande.”

In de podcast NRC Vandaag vertelt buitenlandredacteur Merijn de Waal over de rondreizende verpleegkundigen die hij ontmoettein Texas. 
Luister nu
Strijd tegen misinformatie
NRC onderzocht het effect van het Nederlandse moderatiebeleid van de grote techplatformen. Complotdenkers en virussceptici blijken nog even actief én vinden nieuwe wegen. Door bijvoorbeeld woorden verkeerd te spellen: corina en vakzineren. 
Scheidend FNV-voorzitter
Vandaag neemt Hans Busker afscheid als voorzitter van FNV. Onder zijn leiding had de grootste vakbond van Nederland veel politieke invloed. „Wij hebben de doorgeslagen flexibilisering stevig geagendeerd.” 
Aftellen tot de verkiezingen
In de podcast Haagse Zaken telt af loodsen we je dagelijks door het campagnenieuws. Vandaag: wat zegt de tweet van Wopke Hoekstra op internationale vrouwendag over de CDA-campagne, en waarom komt de campagne van GroenLinks niet van de grond?
Luister nu
Column
Op social media is genoeg lollige kiezersinteractie en partijpropaganda te vinden. Maar volgens Karel Smouter krijgt een politicus pas echt glans door de wrijving van een vragenvuur of TV-debat.
Terwijl je sliep
•   Zo’n 320.000 Venezolaanse migranten in de VS krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning. Volgens de Amerikaanse regering is het momenteel te onveilig in hun thuisland om terug te keren.
•   Twitter heeft een waarschuwing voor misleidende informatie geplaatst bij een tweet van FvD-leider Thierry Baudet. Het is voor het eerst dat Twitter dit doet bij een Nederlandse politicus.
•   Bij een vrouwenmars in Mexico-Stad zijn tientallen mensen gewond geraakt. Volgens The New York Times trokken betogers naar het regeringsgebouw, waarbij ze botsten met oproerpolitie.
Veel succes vandaag. Heb je nieuws of commentaar? Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC