‘Op sociale media verschenen verontwaardigde reacties.’

Lieve lezer,
 
Ik keek met enige verbazing naar de beelden van de G20-leiders in Rome, vorige week. Ze waren daar om succesvol een belastingakkoord te sluiten. De ludieke fotoactie die tijdens hun bezoek plaatsvond, ging de wereld over: twintig wereldleiders op een rij voor de Trevifontein, een beetje giechelend als schoolkinderen, terwijl ze een muntje gooien. De een nog met een hand half in de lucht, de ander met twee armen bungelend langs zijn of haar lichaam alsof er nooit een muntje was geweest om over de schouder te manoeuvreren. 
 
Op de video die werd gemaakt van het moment zag ik dat bijna niemand in de rij de neiging kon onderdrukken om tijdens of na het gooien achterom te kijken. Alsof de fontein plotseling verdwenen zou kunnen zijn, om te checken of het muntje wel landde in de grote bak water die eigenlijk niet gemist kon worden. Ik dacht aan de bekende blik van Orpheus, die door achterom te kijken, gewoon om te checken of Eurydice er nog is, haar voor altijd verliest. Het is menselijk gedrag, een uiting van wantrouwen waar Orpheus meedogenloos voor gestraft wordt. Op sociale media verschenen verontwaardigde reacties op de beelden van de G20-leiders: een muntje gooien voor geluk was niet wat er van hen verwacht werd, maar klimaatactie!
 
Ik ben het roerend met die kritiek eens, maar was ook vertederd door de aanblik van dit onhandige, klungelige gooien van de muntjes. En bovendien: het belastingakkoord is rond, wat goed nieuws is. Dat ze met zijn allen goed over die schouders kijken, is volgens mij precies hun taak. Zij mogen hopen op geluk, maar moeten ongerust zijn, ik hoop zelfs dat ze dat zijn. Als die twintig muntjesgooiers goed opletten en achterom kunnen gluren, durf ik weer met vertrouwen vooruit te blijven kijken. Dan zou mijn muntje misschien naast de fontein zou belanden, maar ach, wat geeft het, ik ben immers Orpheus niet.
 
Liefs met een moedige blik voorwaarts,
Eva van den Boogaard
Chef Eindredactie en columnist

Column: Breek het brutalisme

Marthe van Bronkhorst heeft het niet zo op het brutalisme. En dan drukt ze zich nog zacht uit. Lees en hoor haar column en brute gedicht.

Essay: Machowerk

Jonathan van der Horst onderzoekt mannelijkheid aan de hand van kunstwerken die hem ontroerden. In het laatste deel van de vierdelige essayreeks buigt hij zich over de bijna-naamgenoten Mark Rothko en Philip Roth.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Hard//talk: KIRAC loopt achter op John de Mol
Genoeg mensen hebben het al gehad over KIRACs getreiter, dat door zou moet gaan voor gedurfde kunstkritiek. Julius Koetsier ziet vooral hoeveel deze kunstenaars nog veel kunnen leren van echte controversiële makers uit de popcultuur.
Hard//hoofd presenteert: dat dus.

Hard//hoofd presenteert met trots: dat dus., een podcast in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin, het Letterenfonds en Schakel025. Dat dus. is fictie voor mensen die van keukentafelpodcasts houden, over drie vrienden die het gevoel hebben een belangrijke les in volwassen-zijn te hebben gemist.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.