Kolff en de kunstnier

5 maanden geleden


Text only:

De man die miljoenen levens redde
 
7 december 201807-12-2018
Bekijk online
 
Zaterdag 8 december, 21:20 uur, NPO 2

Kolff en de kunstnier


 
Groningen 1938. De jonge arts Willem Kolff moet machteloos toekijken hoe zijn eerste patiënt langzaam sterft. De nieren van deze boerenzoon werken niet meer en dat is vlak voor de Tweede Wereldoorlog een doodvonnis. Dit moet anders, denkt Kolff.
Waar collega's experimenteren met diëten, begint Kolff aan de bouw van een machine. Midden in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij de kunstnier, een machine waarmee miljoenen levens worden gered. Wie was deze vader van de kunstnier? Wat dreef hem? En waarom zagen Nederlandse artsen aanvankelijk niets in zijn uitvinding?
Bekijk en lees meer over Kolff op NPO Focus:
- Hoe ziet de jeugd van Kolff er uit?
- Hoe maakt hij de kunstnier?
- En waarom kennen zo weinig Nederlanders hem?
 
Lees verder online
 
 
Bekijk de laatste uitzending

De Maas weer onderdoor


 
 

Focus


 
 
Woensdag 5 december, 02:00 uur, NPO Radio 1
De intrede van de Nederlandse taal op de lagere school
In radio Focus is Promovendus Bob Schoemaker te gast. Hij doet onderzoek naar de Nederlandse taal in het onderwijs op de lagere school van 1750 tot 1850. Hoe doet de Nederlandse taal zijn intrede op de lagere school? En hoe verandert het onderwijs en de onderwijzer?
Verder in Radio Focus:
- Historische Hitjes: Fleetwood Mac met Bermuda Triangle
- De klimaattop in Katowice
- De idealen van de Atlantische Revoluties
 
Luister uitzending
 
 

OVT


 
 
Zondag 9 december, 10:00 uur, NPO Radio 1
Tijdgeest
Eén blik op een Chinese typemachine uit de jaren zestig is genoeg om in te zien hoe verschrikkelijk moeilijk het dan is voor Chinezen om een tekst te typen: het apparaat bevat meer dan 2500 karakters. Voor veel Chinezen staat dit onding dan ook symbool voor de onmogelijkheid om moderne techniek en het millennia-oude Chinese karakterschrift met elkaar te verenigen. Het leidt tot het plan om het Chinese schrift af te schaffen, en in te ruilen voor een alfabet.
Verder in OVT:
- Malcolm X
- 70 jaar Genocideconventie
- #notalldeadwhitemen
 
Luister online
 

Artikelen


 

Beatrix en de kunst


Vijftig jaar geleden organiseren prinses Beatrix en prins Claus op hun kasteel Drakensteyn ontmoetingen met kunstenaars. Kunstenaars van heel verschillend pluimage, van beeldende kunst tot poëzie, van musici tot schrijvers. Het zijn avonddurende bijeenkomsten, die tot doel hebben de tijdgeest te ontwaren. Is er een gemeenschappelijke noemer te vinden in al die verschillende kunsten? En wat zou die dan zijn? Andere Tijden over de - vaak wat chaotische - koninklijke bijeenkomsten.
 
Kijk Andere Tijden terug
 

De Decembermoorden


Op 8 december 1982 worden in Paramaribo vijftien vooraanstaande Surinamers bruut vermoord onder het bewind van Desi Bouterse. Wat gaat hieraan vooraf? Wat zijn de Decembermoorden?
Lees verder

De Beatles-boycot


John Lennon zorgt in 1966 voor een heuse Beatles-boycot als hij in een interview zegt dat de Beatles populairder zijn dan Jezus. Ook bij de Nederlandse NRCV valt dit niet in goede aarde…
Kijk aflevering terug
 

Het Eichmann proces


57 jaar geleden wordt Adolf Eichmann in Israël schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen Joden in de Tweede Wereldoorlog. Andere Tijden over het showproces tegen de schrijftafelmoordenaar.
Kijk aflevering terug

Het Parijse akkoord


De klimaattop in Polen is van start gegaan. Drie jaar geleden wordt in Parijs het eerste wereldwijde klimaatakkoord gesloten, dat wordt gezien als het meest baanbrekende akkoord op klimaatgebied.
Lees verder
 

Andere Tijden tipt


Glaskunst in Groningen


De tentoonstelling Chihuly toont creaties van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het Groninger Museum, biedt de tentoonstelling een uitgebreid overzicht van de hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar.
Meer informatie
 

Rembrandt Privé in het Stadsarchief Amsterdam.


De tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. De kunstenaar liet naast een groot aantal kunstwerken ook vele sporen in de archieven na.
Bekijk de website
 
 

Facebook


AndereTijden

Twitter


@anderetijden

Instagram


anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen.
Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.
Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.
 
Andere Tijden website
 

Vpro.dmd.omroep.nl

Categorieën: Televisie Radio
Leeftijd: 65 jaar en ouder 31 t/m 64 jaar 19 t/m 30 jaar 14 t/m 18 jaar 7 t/m 13 jaar

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019