KTC-Veenpost december 2017  
     

KTC Kengetallen november 2017

Weidegras
Bodemtemperatuur:
  
Melkkoeien
Aantal:
Melkproductie:
​Vetpercentage:
Eiwitpercentage:
​Ureum:
​Lactatiedagen:

9,0 C
 
 
95
​16,8 kg melk / koe / dag
​5,67 %
4,18 %
24
222
Met de KTC-veenpost van december sluiten we het jaar 2017 af. Een jaar vol onderzoek, projecten en kennisontwikkeling. Die lijn willen we doorzetten naar 2018. Met de nadruk op kennisdeling. Want KTC Zegveld is ten slotte het living lab in en van het Westelijke weidegebied waar gebiedsgerichte kennis ontwikkeld en gedeeld wordt. We treffen u graag in 2018!
Fosfaatevenwichtsbemesting 
Al sinds 1996 wordt een proefveld met fosfaat bemest volgens evenwichtsbemesting en vergeleken met een overschot aan fosfaatbemesting op veengrond. Dit om inzicht te krijgen in het lange termijn gevolg van evenwichtsbemesting op grasproductie en bodemvruchtbaarheid. Proefveldjes worden bemest met verschillende fosfaatniveaus. Het doel is het effect onderzoeken van fosfaatevenwichtsbemesting op grasproductie, graskwaliteit, bodemvruchtbaarheid en botanische samenstelling en het meten van de fosfaatverliezen via vastlegging in de bodem en uit- en afspoeling. Vrijdag 10 november zijn grondmonsters genomen van verschillende dieptes voor onderzoek en analyse. Binnenkort meer over de resultaten van dit onderzoek!



 
“Duck potato” als natte teelt op veengrond 
“Duck potato”, in het Nederlands pijlkruid, produceert eetbare zetmeelrijke knollen vergelijkbaar met de aardappel met dat verschil dat pijlkruid een waterplant is. In het project Veen, Voer en Verder is pijlkruid één van de natte teelten. Op 8 november is op de proefvelden van KTC Zegveld het pijlkruid geoogst. Met een oogst van ongeveer 500 kg knolletjes per hectare weten we nu dat de planten kunnen groeien op het Nederlandse veen. Dit was het eerste jaar en komend jaar gaan wordt de de hergroei gevolgd en de teelt verder verkend.



 
Column Agraaf
De communicatiemiddelen van KTC Zegveld zijn uitgebreid! Op zaterdag 25 november is in de Agraaf de eerste column verschenen. Via deze weg hopen we een breder publiek te bereiken. Niet alleen de activiteiten en onderzoeken op KTC Zegveld staan centraal in de column. Persoonlijke kijk en meningen krijgen ook een plek in de columns. Benieuwd geworden? Kijk gauw in de Agraaf!



 
Einde weidegras kengetallen 2017
Vrijdag 4 november is voor de koeien van KTC Zegveld de laatste beweidingsdag van 2017 geweest. Het einde van de beweidingsperiode in 2017 betekent ook het einde van de weidegraskengetallen 2017. De grashoogtemeter staat in de kast en de vers gras monsters worden niet meer genomen. Met smart wachten we op het voorjaar en de oplopende bodemtemperatuur. Reden genoeg om de bodemtemperatuur de komende maanden met jullie te blijven delen. In onderstaande afbeelding is het verloop van de bodemtemperatuur van januari tot en met november weergegeven.




 

Heeft u vragen, tips of ideeën? Laat het weten via youri@ktczegveld.nl 

Namens KTC Zegveld,

Youri Egas