Laatste week:
De Gouden Eeuw in Teylers

Nieuwsbrief Teylers Museum, 26-09-2017

De Gouden Eeuw in Teylers,
te zien t/m 1 oktober

De laatste week van deze bijzondere presentatie van tekenkunst uit de Gouden Eeuw is alweer aangebroken. Mis hem niet!

Te zien zijn 54 tekeningen van beroemde kunstenaars als Jacob van Ruisdael, Hendrick Avercamp, Paulus Potter, Jan van Goyen, Pieter Saenredam, Albert Cuyp, Jan de Bisschop, Adriaen van Ostade en andere tijdgenoten. Deze selectie 17e-eeuwse tekeningen uit eigen collectie is bijzonder goed bewaard gebleven. 

Topstuk

Absoluut topstuk is Rembrandts tekening Christus en de discipelen in de hof van Gethsemane (circa 1634), die al in 1796 werd aangekocht door Teylers. Teylers Museum verzamelde 17e-eeuwse Nederlandse tekeningen ver voordat andere musea dat deden en voorkwam zo dat erfgoed naar het buitenland verdween. De tentoonstelling biedt ook ruimte aan een mooie nieuwe aanwinst, De tekenles uit ongeveer 1640 van Gerard van Honthorst (1592-1656). Een zeldzame tekening die het museum heeft kunnen verwerven met dank aan Vereniging Rembrandt / KOG-Vereniging Rembrandt Fonds en Liente Dons Fonds en Teylers Museum Vrienden Fonds / Fonds Matthijs de Clercq en Fonds Van Regteren Altena – Loman.

Beer is los

Een interactief prentenboek

Voor de jongste bezoekers van het museum hebben we een interactief prentenboek gemaakt. Brammetje, een katje van het schilderij De Pianoles van Henriette Ronner-Knip, gaat op avontuur in de museumzalen. 

Het boek is een leuke voorbereiding op een museumbezoek. Op elke pagina kom je extra informatie of weetjes tegen over het museum. Aureen Harthoorn maakte de prachtige tekeningen. 

Teylers Ontmoet

Boekenmiddag op 8 oktober

Alexander Reeuwijk interviewt op 8 oktober tijdens Teylers Ontmoet weer een aantal auteurs van recent verschenen boeken in onze gehoorzaal. 

Deze middag gaat Remco Kort in gesprek over zijn boek De microbemens( Athenaeum), Flip van Doorn vertelt over Het mooiste Nederland & De eerste wandelaar (Thomas Rap) en Jos Wassink en Lou van der Sluis presenteren hun boek Stroom (W books).