Kindermarketing, glyfosaat, arseen in rijst, plofkipschnitzel
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Er is weer heel veel gebeurd de afgelopen weken rond voedsel en gezondheid. Te veel om op te noemen. Wil je alles uitgebreid lezen, lees dan de nieuwsberichten op onze website. Hieronder het belangrijkste nieuws.

Succes Gouden Windei. Laatste stemkans!

Onze jaarlijkse verkiezing voor het meest misleidende voedselproduct is succesvoller dan ooit. Van de zeven genomineerde producten wordt er maar één niet aangepast. Alleen Jumbo weigert haar maisbrood zonder maismeel aan te passen. Jumbo vindt "de aanname dat maisbrood van maismeel gemaakt zou moeten zijn, niet juist."….?! Bekijk hier alle reacties van de producenten en vergeet niet te stemmen! Dat kan nog maar tot woensdag.

Zelfregulering voedingsindustrie faalt opnieuw

Vol trots kondigde staatssecretaris Van Rijn (VWS) vorig jaar aan dat de voedingsindustrie hem had beloofd kinderhelden als Minions, K3 en Dora van ongezond eten af te halen. Daar is niks van terecht gekomen. Kinderhelden worden nog steeds door de voedingsindustrie voor hun junkfoodkarretje gespannen om kinderen te verleiden. Dat moet stoppen. Al duizenden mensen lieten dit Bolletje, Venz, Verkade en de anderen weten. Doe je ook mee? Teken hier!

Te veel arsenicum in babyvoeding

In diverse door foodwatch onderzochte rijstproducten voor baby’s is meer anorganisch arsenicum gevonden dan wettelijk toegestaan. Anorganisch arsenicum kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken, zoals kanker en ontwikkelingsstoornissen. Het officiële voedingsadvies luidt dan ook om jonge kinderen niet dagelijks rijstproducten te geven. Desondanks misleidt Bambix jonge ouders met marketingkreten als "Bambix rijstebloem kan je je kindje in de ochtend en in de avond geven". Lees meer.

Europa zwicht voor Monsanto

De Europese vergunning van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat is met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen eind november besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor. Negen landen stemden tegen, waaronder Frankrijk en Italië. foodwatch vindt het besluit onverteerbaar omdat het in strijd is met het voorzorgsbeginsel: Mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater. Lees meer.

Aldi’s ‘verantwoorde’ XXL plofkipschnitzel

Aldi heeft XXL kipschnitzels, gemaakt van plofkip, als ‘verantwoord’ verkocht. Dit erkende Aldi na een klacht van foodwatch. De misleidende schapkaartjes zijn inmiddels verwijderd. Anno 2017 een XXL plofkipschnitzel verkopen is natuurlijk al erg onverantwoord. Een ‘verantwoord’-schapkaartje erbij plakken is dubbel onverantwoord en ronduit misleidend. Lees meer.

Kinderen eten te weinig groente & fruit

Slechts vier op de tien kinderen eten voldoende groente en fruit, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Kinderen lopen hierdoor een hoger risico om op latere leeftijd bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of suikerziekte te krijgen. Maar in plaats van de groente- en fruitconsumptie aan te moedigen, gaat het kabinet de consumptie juist ontmoedigen door de btw van 6% naar 9% te verhogen. foodwatch voert campagne om groente en fruit btw-vrij te krijgen. Teken jij ook?

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner

P.S. We hebben je steun hard nodig! Niet alleen omdat campagne voeren geld kost, maar ook omdat we samen een krachtige vuist kunnen maken. Ga direct naar onze website en meld je aan als donateur! Ja, ik meld me aan

Twitter Facebook LinkedIn
Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64