Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 8 februari 2024
 
 

In de kijker

   
 
Lancering nieuwe reservatietool ULDK

Tot en met 19 februari kunnen jeugdverenigingen hun tenten voor deze zomer aanvragen via een nieuw reservatiesysteem. De Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK) wil met dat nieuwe systeem zorgen voor een betere dienstverlening op maat van de verenigingen.

 
Verenigingsloket gelanceerd

Op 30 januari ging het Verenigingsloket live. Dat digitale platform maakt de dienstverlening voor verenigingen toegankelijker en eenvoudiger. Verenigingen kunnen er gemakkelijk hun eigen gegevens registeren, raadplegen en beheren, om vervolgens optimaal gebruik te maken van overheidsdiensten.
Foto © Franky Verdickt

 
Wat denk jij van onze digitale dienstverlening aan verenigingen?

Werk jij voor een vereniging? Dan horen we graag jouw mening over de digitale dienstverlening van de Vlaamse overheid. Vul voor 1 maart onze online vragenlijst in. De resultaten worden gebruikt om de digitale dienstverlening aan verenigingen verder te verbeteren.
Foto © Franky Verdickt

 
Departement Cultuur, Jeugd en Media verhuist

In februari verhuizen onze kantoren naar het milieuvriendelijke Marie-Elisabeth Belpairegebouw, op wandelafstand van het treinstation Brussel-Noord. Vanaf dan kun je ons op twee adressen bereiken. Ontdek ons postadres en nieuw bezoekadres.

 

 

Subsidies

   
 
Ruim 1,39 miljoen euro voor vrijetijdsparticipatie van personen in armoede

De Vlaamse minister van Cultuur aanvaardt de afsprakennota's vrijetijdsparticipatie van 5 nieuwe gemeentes en 1 intergemeentelijk samenwerkingsverband. Daardoor krijgen, in 2024, 176 Vlaamse gemeenten, 3 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie subsidies voor zo’n afsprakennota. Alles samen ontvangen ze 1.391.569 euro om een dynamisch lokaal vrijetijdsbeleid uit te bouwen voor personen in armoede.

 
Eerste deadline kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten: 1 maart 2024

Ben je een kleinschalig bovenlokaal cultuurproject op poten aan het zetten? Dan kom je misschien in aanmerking voor een projectsubsidie. De eerste indiendeadline voor deze tijdelijke subsidielijn nadert. Bekijk dus snel de voorwaarden op onze website.
Tekening © Herlinde Demaerel

 

 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE JEUGDSECTOR
 
 

Events

   
 
27 februari: infomoment investeringssubsidies bovenlokale cultuur- en jeugdinfrastructuur

Beheert jouw organisatie bovenlokale cultuur- of jeugdinfrastructuur? Zijn er verbeterwerken nodig op vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid of veiligheid? Dan kun je een sectorale investeringssubsidie aanvragen. Je ontdekt er alles over tijdens ons infomoment op 27 februari. Inschrijven kan tot en met 16 februari.
Nona - Foto © Stijn Bollaert

 
7 maart: infosessie erkenning en subsidiëring van jeugdverenigingen met bijzondere doelgroepen

Werk je voor een bovenlokaal georganiseerde jeugdvereniging voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie of met een handicap? Dan kom je misschien in aanmerking voor werkingssubsidies. Om die te ontvangen, moet je wel eerst erkend zijn. Hoe je een erkenning kunt aanvragen, leer je tijdens onze infosessie op 7 maart.

 
22 maart: infosessie variabele werkingssubsidies voor erkende jeugdverenigingen

Werk je voor een erkende landelijk georganiseerde jeugdvereniging, een erkende vereniging informatie en participatie of een erkende cultuureducatieve vereniging? Dan kan je tot 1 januari 2025 een beleidsnota indienen om een variabele werkingssubsidie voor de periode 2026-2030 aan te vragen. Interesse? Kom op 22 maart 2024 naar onze infosessie. We lichten toe waaraan een beleidsnota moet voldoen en hoe die wordt beoordeeld.

 
29 maart: slotmoment kwaliteitsvolle basis- en jeugdinfrastructuur

Beheert jouw organisatie jeugdinfrastructuur? Zijn jullie lokalen aan vernieuwing toe? Zijn er in jouw gemeente mogelijkheden om te investeren in (nieuwe) jeugdinfrastructuur? Kom dan naar onze studiedag op 29 maart in Leuven. We presenteren een inspiratiegids die je kunt gebruiken bij de ontwikkeling van jeugdinfrastructuurprojecten en een eindrapport met concrete beleidsaanbevelingen.

 
24 april: Vrij Spel?! Reset de blik op vrijetijdsbeleid: kinderen en jongeren in armoede spelen mee

Met ‘Vrij Spel?!’ engageert de Vlaamse minister van Jeugd zich tot een dialoogmoment over vrije tijd en de impact ervan op kinderen en jongeren in armoede. Gebaseerd op onderzoek van het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) en aangevuurd door het perspectief van jongeren en kinderen in armoede, zetten we het debat over het vrijetijdsbeleid op scherp. Houd 24 april vrij in je agenda. Meer info volgt.

 
7 en 8 mei: congres INCLUSIEF/EXCLUSIEF
Op dinsdag 7 en woensdag 8 mei organiseren we samen met de jeugddienst van stad Gent en Broei vzw het Congres INCLUSIEF/EXCLUSIEF. We focussen op ruimte om jong te zijn in de stad en linken de expertise van jeugd- en maatschappelijk werkers aan die van architecten en stedenbouwkundigen. Het congres gaat door in Broei Nieuwland. De inschrijvingen starten in maart.

 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Koning Albert II-laan 15 bus 266 · Brussel 1210 · Belgium