LegalLinks, nr 93: de verboden vereniging, de maatschap en vennootschap onder firma en verzekeringsperikelen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie

 
 
 
LegalLinks, nr 93: de verboden vereniging, de maatschap en vennootschap onder firma en verzekeringsperikelen 09 maart 2021
 
De verboden vereniging
 
De verboden vereniging
09 februari 2021 / door Romme Varkevisser
 

Het Openbaar Ministerie heeft de rechter de afgelopen jaren in een aantal civiele procedures met wisselend succes verzocht om motorclubs (verenigingen) verboden te verklaren en te ontbinden, omdat hun werkzaamheden in strijd zouden zijn met de openbare orde. Aangezien er in de politiek voornemens bestaan om deze verbodsbepaling aan te passen en uit te breiden, is het de vraag hoe de procedure nu werkt, wat de gevolgen van een verbod zijn en wat de essentie is van de voorgenomen uitbreiding.

 
Lees meer ›
 
De maatschap en de vennootschap onder firma
 
De maatschap en de vennootschap onder firma
23 februari 2021 / door Peter Hoekstra & Jesse Keekstra
 

Over voor- en nadelen van personenvennootschappen

Af en toe lijkt het alsof ze niet meer bestaan, de personenvennootschappen die bedoeld waren voor beroep en bedrijf. Een (flex-)BV, het alternatief voor een personenvennootschap, is tegenwoordig immers zo opgericht. Je hebt daarvoor ook geen startkapitaal van € 18.000 meer nodig. Toch komen maatschappen en vof-jes nog veelvuldig voor.

Een personenvennootschap heeft voordelen. Met name de fiscale transparantie (de maten/vennoten betalen de belastingen, de onderneming niet) en het kunnen ‘oprichten’ zonder de hulp van een notaris, maakt dat een onderneming in de vorm van een personenvennootschap laagdrempelig kan worden gestart. Maar voor jouw keuze tussen een personenvennootschap of een kapitaalvennootschap zoals een BV kunnen meer zaken van belang zijn.

 
Lees meer ›
 
Verzekeringsperikelen: slaagt een beroep op de polisvoorwaarden of moet de verzekeraar ondanks deze voorwaarden toch alle schade vergoeden?
 
Verzekeringsperikelen: slaagt een beroep op de polisvoorwaarden of moet de verzekeraar ondanks deze voorwaarden toch alle schade vergoeden?
02 maart 2021 / door Marleen van Mourik
 

Het is een hele kunst om afspraken precies zo te formuleren dat iedereen weet wat ermee wordt bedoeld en dat er later geen discussie over kan bestaan. Maar ook wanneer partijen bepaalde afspraken zorgvuldig in een overeenkomst hebben vastgelegd gebeurt het regelmatig dat er in een later stadium discussie ontstaat. Denk aan een contract met een aannemer, een werknemer of een verzekeringspolis. Overal kan discussie over ontstaan en elke partij is dan overtuigd van zijn eigen gelijk. Maar wie krijgt er gelijk?  

 
Lees meer ›