Nieuwsbrief Teylers Museum

Recordjaar 2018, botanische kunst, activiteiten en een aanwinst.

102.000 mensen zagen Leonardo da Vinci!

2018 was een fantastisch jaar voor Teylers Museum. We ontvingen ruim 175.000 bezoekers! Uiteraard kwam een groot deel van deze bezoekers voor de succesvolle tentoonstelling Leonardo da Vinci, die we met een spectaculair resultaat van 102.000 bezoekers afgelopen weekend hebben afgesloten. Heel veel dank voor je komst! We hopen dat je net zo van de tentoonstelling met tekeningen van de Italiaanse meester hebt genoten als wij.

In 2019 kun je vanaf februari de botanische kunst van de broers Franz en Ferdinand Bauer komen bewonderen, zetten we Napoleon in de spotlights en tonen we natuurlijk ook Rembrandt tijdens dit Rembrandtjaar. Via deze nieuwsbrief houden we je hiervan allemaal op de hoogte. 

We wensen je een jaar vol verwondering en inspiratie en graag tot ziens in Haarlem!

200 soorten groen

Van 2 februari tot en met 12 mei 2019 organiseren we een overzichtstentoonstelling van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer. De tekeningen van beide broers behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt, terwijl ze relatief onbekend zijn in Nederland. 

Bij hoge uitzondering zijn voor deze tentoonstelling de natuurhistorische musea in Wenen en Londen, evenals de Bodleian Libraries in Oxford bereid hun kostbare en kwetsbare Bauer-tekeningen uit te lenen. Nog niet eerder was een tentoonstelling over de gebroeders Bauer te zien in Nederland.

Frans Hals en de Modernen

Heb je tijdens Leonardo da Vinci een combiticket gekocht voor Teylers Museum en het Frans Hals Museum? De unieke tentoonstelling Frans Hals en de Modernen. Hals ontmoet Manet, Singer Sargent, Van Gogh is nog t/m 24 februari te zien in het Frans Hals Museum Haarlem.
De tentoonstelling bevat meesterwerken uit (inter)nationale musea en privécollecties en heeft lovende kritieken ontvangen van binnen- en buitenlandse pers. 
Klik hier voor mee informatie en tickets.




Kunst en Vliegwerk

Elke zondag kun je deelnemen aan onze Kunst en Vliegwerk workshops. Dit zijn creatieve workshops van een uur voor iedereen vanaf 4 jaar. Elke week kun je iets anders komen maken onder begeleiding van onze museumdocenten. De komende weken maak je o.a. prachtige prints, leer je hoe waterkracht werkt of maak je een medaille. In onze agenda vind je alle activiteiten, je kunt je online opgeven om mee te doen.

Activiteiten

Ook in het nieuwe jaar organiseren we weer diverse activiteiten. De komende maanden hopen we je te zien bij bijvoorbeeld:




Napoleon in Holland

Sinds vrijdag 4 januari zendt omroep MAX wekelijks om 21.10 uur op NPO 2 Napoleon in Holland uit. In deze vierdelige documentairereeks gaat Huub Stapel op zoek naar verhalen over de legendarische keizer Napoleon. Wat kwam keizer Napoleon precies doen in Holland? En hoe werd hij destijds gezien; als een vernieuwer of een dictator?
Napoleon bezocht ook Haarlem en Teylers Museum. In de aflevering van 11 januari komt dit verhaal aan bod.

Penning van Erasmus

Op de valreep in 2018 heeft Teylers Museum een bijzondere bronzen portretpenning van Desiderus Erasmus verworven. Het ontwerp stamt uit 1519 en is daarmee de eerste Renaissancepenning van de Nederlanden. Een tekening van Leonardo da Vinci’s leerling Francesco Melzi diende waarschijnlijk als voorbeeld voor de keerzijde van de penning.
De penning was te zien in de tentoonstelling Leonardo da Vinci en zal worden toegevoegd aan het Numismatisch Kabinet.