Engels-Indiase tomatensoep Een heerlijk aromatisch soepje tijdens de warme dagen! Overheerlijk bijv. on a lazy Sunday afternoon :) 4 personen 55 min Voorgerecht Indiaas Vegetarisch INGREDIËNTEN 15 g boter 2 theelepel plantaardige olie 1 groot laurierblad 1 middelgrote ui, gesnipperd 1 grote wortel, in plakjes 1 stengel bleekselderij, in plakjes 2 teentjes knoflook, in plakjes 10 g verse gember, grof gehakt 1 eetlepel maïzena 650 g rijpe tomaten (van onze eigen teelt), gehakt 1½-2 theelepels suiker (afhankelijk van de tomaten)1½-2 theelepels versgemalen zwarte peper 100 ml melk voor het knoflookbrood 30 g verse koriander, blaadjes en steeltjes 3 eetlepels plantaardige olie 1 klein teentje knoflook 4 sneden brood (platbrood of stokbrood) diagonaal gesneden BEREIDEN Verhit de boter en olie in een grote braadpan en bak het laurierblad 20 seconden. Doe de ui erbij met de wortel, bleekselderij, knoflook en gember. Leg het deksel op de pan en verwarm alles 10-12 minuten op laag vuur tot de groenten zacht zijn en de ui verkleurd is. Roer de maïzena erdoor en verwarm die 1-2 minuten, hij mag niet verkleuren. Voeg de tomaten toe met de suiker, zout naar smaak en de zwarte peper en verwarm alles 20-30 minuten, of tot de tomaten tot dikke puree zijn ingekookt. Besteed dan 5-6 minuten aan het bruinen van de massa, dat geeft diepte aan de smaak. Maak intussen het knoflookbrood. Meng met een blender of staafmixer de koriander, de olie, de knoflook en het zout tot een grove pasta waarin nog stukjes koriander zichtbaar zijn. Verhit een geribbelde grillpan. Gril het brood zonder het te bewegen nadat je het in de pan hebt gedaan, zodat er gebrande strepen zichtbaar worden. Draai het om en doe hetzelfde met de andere kant. (Je kunt dit ook in de oven doen.) Neem het uit de pan en bestrijk het royaal met de koriander-knoflookolie. Verwijder het laurierblad uit de soep en pureer die glad met een beetje water. Voeg de melk toe en zo veel water dat een mooie, romige soep ontstaat. Breng hem aan de kook en serveer met het brood. |