Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze webwinkel
de Volkskrant
Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze webwinkel
Bekijk online versie
Auguste Rodin
De Kus
De Kus van Auguste Rodin is van oorsprong gebaseerd op de figuren Paolo en Francesca uit Dante’s Inferno, die voor eeuwig tot de hel veroordeeld zijn omdat zij elkaar kusten nadat Francesca met Paolo’s broer getrouwd was.

Het uiteindelijke beeld van De Kus geeft een andere indruk, niet één van wanhoop maar van geluk en ongedwongen liefde. Het beeld is zeer sensueel maar straalt ook een zekere lieflijkheid uit.

De Kus werd in 1893 ingestuurd door de Franse overheid voor deelname aan de tentoonstelling de "World Columbian Fair" in Chicago, maar de Amerikaanse autoriteiten vonden het beeld te gewaagd voor een publieke vertoning. Het werd opgesteld in een privé-vertrek dat alleen met speciale toestemming toegankelijk was. Wellicht door de geheimzinnige sfeer, was de vertoning een groot succes en is De Kus tot op heden één van Rodins populairste werken gebleven.
Bekijk nu
Pablo Picasso
The Lovers
Bekijk nu
Gustav Klimt
De Kus
Bekijk nu
Ginkgo halsketting in sterling zilver 925, verguld
Bekijk nu
Ginkgo halsketting in sterling zilver 925
Bekijk nu
 

U ontvangt deze mail omdat u aangegeven heeft acties van de Volkskrant te willen ontvangen. Wilt u geen interessante acties meer ontvangen, klik hier om u af te melden.

Copyright © de Volkskrant, alle rechten voorbehouden.