Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Luikse motie tegen apartheid, bezetting en kolonisatie is bron voor navolging

De motie die de Stad Luik op 24 april heeft goedgekeurd is een juridisch uitstekend onderbouwde tekst, die als inspiratie kan dienen voor andere lokale besturen. De tekst vat immers alle argumenten samen waarom samenwerking met apartheid, bezetting en kolonisatie in Israël en de Palestijnse bezette gebieden onverenigbaar is met het internationaal recht, VN-resoluties, het recht op zelfbeschikking der volkeren en de verdragen over de mensenrechten.

Lees verder

#16: Walter Zinzen: "Media, blijf 'wakker'!"

Wat is de rol van nieuwsmedia eigenlijk? Die vraag stelden wij ons na de veelbesproken Terzake-aflevering over woke, naar aanleiding van de aanval op de aanstelling van Dalilla Hermans als coördinator voor Brugge Culturele Hoofdstad 2030. Zijn het woordvoerders van de politiek, zijn het verslaggevers, of moeten ze hun maatschappelijke rol als vierde macht toch nog meer opnemen en kritischer zijn?

Lees verder

Greenpeace: gasbedrijven leiden de dans, klimaat is de dupe

Langetermijncontracten voor de levering van Amerikaans gas aan Europese bedrijven leiden tot een enorme toename aan infrastructuur aan beide kanten van de oceaan, verstikken lokale gemeenschappen, en bedreigen onze klimaatdoelen. De gasindustrie, waaronder het Belgische Fluxys, zit niet alleen aan de knoppen, maar heeft geprofiteerd van de oorlog in Oekraïne om deze plannen door te duwen. Dat wijst een nieuw onderzoeksrapport van Greenpeace International uit, dat vandaag wordt gepubliceerd. [1]

Lees verder

BBL en Natuurpunt in beroep tegen lozingsvergunning Ineos Aromatics: “1.000 x te veel kobalt in Grote Nete”

Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt starten een procedure op om de vernietiging van de lozingsvergunning van Ineos Aromatics te vragen. Doordat het bedrijf nog zeker vier jaar te veel kobalt mag lozen in de Grote Nete, zal Vlaanderen haar Europese doelstellingen rond waterkwaliteit niet halen. De milieuorganisaties roepen de Vlaamse overheid op om onze ­waterkwaliteit au sérieux te nemen.

Lees verder

Des te erger voor de feiten: politieke essays van banken- tot coronacrisis

Historicus en publicist Anton Jäger bundelde een aantal columns en artikels in 'Des te erger voor de feiten - Politieke essays van banken- tot coronacrisis'. Walter Lotens hoopt dat het niet bij deze bundel blijft. "Nog voor zijn dertigste heeft Anton Jäger zich aangemeld als een aanwinst van belang als politiek commentator van het Belgische, maar ook van het buitenlandse politieke landschap".

Lees verder

Outsourcing asiel aan Afrikaanse landen is vreselijk idee: er zijn alternatieven

De plannen van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk om asielzoekers door te sturen naar Rwanda deed velen de wenkbrauwen fronsen. Het idee om asiel te outsourcen naar het Zuiden is niet nieuw, maar dat maakt het daarom nog geen goed idee, schrijven migratiedeskundigen Laura Lambert en Martin Lemberg-Pedersen.

Lees verder

Luchtvervuiling doodt elk jaar 1.200 kinderen in Europa

Hoewel de luchtkwaliteit in Europa blijft verbeteren, is het nog steeds het grootste gezondheidsrisico in Europa, verantwoordelijk voor een groot aantal vroegtijdige sterfgevallen, blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).

Lees verder

China en VS gaan weer praten: tenminste over het klimaat

Ondanks een neergeschoten spionageballon en spanningen rond Taiwan blazen China en de VS - de twee grootste economieën ter wereld- hun klimaatgesprekken nieuw leven in. De Chinese topgezant Xie Zhenhua nodigt zijn Amerikaanse tegenhanger John Kerry uit voor een bezoek.

Lees verder

IJskappen smolten nooit zo snel als voorbije tien jaar

De ijskappen op Groenland en Antarctica smolten nooit zo snel dan de voorbije tien jaar. De slechtste zeven jaar sinds het begin van de metingen hebben zich in het afgelopen decennium voorgedaan. Wetenschappers wijzen de klimaatverandering aan als schuldige.

Lees verder

Onzekere stappen naar vrede in Jemen: kan deze gebroken natie weer gelijmd worden?

Het einde van vijandelijkheden in de grotendeels vergeten burgeroorlog van Jemen lijkt nabij, maar hoe kan het gebroken land helen na zoveel jaar van bloedvergieten en ellende? Dat vragen experten Internationale politiek Leena Adel en Ben Rich van de Australische Curtin-Universiteit zich af.

Lees verder

Wereldbank: toenemende migratie is “unieke kans”

Een beter beheer van de migratiestromen kan zowel bron- als doellanden helpen, zegt de Wereldbank in een nieuw rapport. Door de vergrijzing van de bevolking kan er nog geconcurreerd worden om nieuwe werkkrachten.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

550 kinderen betogen om meer leerkrachten te 'eisen': "Wij willen jou in onze klas"

In Sint-Niklaas trokken vanmorgen zo'n 550 kinderen de straat op om meer leerkrachten te eisen en jongeren warm te maken voor een lerarenopleiding. Samen met de studenten lerarenopleiding van de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas willen ze zo het groeiende lerarentekort bovenaan de agenda zetten. "Sint-Niklaas is een echte scholenstad”, zegt Geert Van Buynder, van Odisee. “Met dit initiatief willen we garanderen dat dit ook in de toekomst zo blijft.”

Lees verder

Grondwater Oosterweeltunnel komt voor Raad Vergunningsbetwistingen

De Raad voor Vergunningsbetwistingen zal zich vandaag, donderdag 27 april om 15u, buigen over het oppompen van het grondwater voor de bouw van de Scheldetunnel in Antwerpen. Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek, Climaxi, Red onze Kleiputten en Burgerplatform OnzeMobiliteit stapten in januari naar de rechtbank. De vervuilingsproblematiek vlakbij Zwijndrecht wordt volgens hen te laks aangepakt.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium