Wijnweetje: ijzer in de wijn, kan dat? De wijn Terres Rouges van Domaine Castan uit Cazouls-les-Beziers in het zuiden van Franktijk, is genoemd naar de rode aarde. Deze kleur aarde bevat een grote hoeveelheid ijzeroxiden. Deze zijn rood, zoals roest. Rode aarde komt veel voor in warme, vochtige gebieden. Het is ontstaan uit steensoorten die rijk zijn aan ijzer. We zien deze rode aarde vaak in Zuid-Frankrijk. Maar ook in Zuid-Afrika en Australië. Deze aardlagen zijn miljoenenjaren oud en gevormd tijdens vulkanische activiteit. De uiteindelijke wijn zal niet naar ijzer smaken. Zo werkt dat niet voor een druif. De plant neemt de hoeveelheid ijzer en andere voedingstoffen op die zij nodig heeft. Ze zuigt niet opeens een overdosis ijzer op of iets dergelijks. Volgens Lars Daniëls, wijnschrijver en jounalist voor het vakblad Perswijn, heeft de bodem nooit de enige rol bij de vorming van de smaak van wijn. "De bodem vormt naast klimaat, expositie en ligging van de wijngaard, een interactief samenspel met elkaar. Daardoor is het lastig om de precieze waarde of bijdrage van een van de factoren los te waarderen", aldus Daniëls. 'Mijn' Terres Rouges bevat voor het grootste gedeelte Grenache (50%) en daarnaast Syrah (26%) en Carignan (24%). Hij wordt geproduceerd op RVS en valt onder de classificatie van AOP Languedoc. De wijn is granaatrood, geurt naar geconfijt zwart fruit, de smaak is fruitig, stoer en toch soepel, met een aangename kruidigheid. Gaat goed samen met lamsbout, gerechten met geroosterd gevogelte en (veder)wild. In alle cursussen die ik geef, leert u een professionele wijnproefnotitie maken. Daarin benoemt u de smaken en geuren in de wijn zoals hierboven. Dat gaat niet met een lesje 123, maar wel na een meerdaagse, gedegen, gezellige en professionele wijncursus. Kijk op mijn website welke cursus het beste bij uw wensen past. Of neemt contact met me op. Dan maken we samen de beste keuze. Vriendelijke groet, Madelon Schreuders |