‘Hemel, wat wordt hier hard gewerkt.’
 

Lieve lezer,
 
Behalve hoofdredacteur van het leukste online tijdschrift van ons taalgebied, ben ik een paar dagen per week eindredacteur voor een journalistiek medium. Beide was nooit mijn bedoeling; het ging een beetje vanzelf. Zoals je tijdens een avondje stappen op zoek bent naar het toilet en per abuis de keuken van het café in loopt, en beseft: hemel, wat wordt hier hard gewerkt (en daarna een dienblad in je hand gedrukt krijgt voor tafel 8).
 
Nou moet je niemand je laten wijsmaken dat de waarde van wat je doet afhangt van hoeveel werk je erin steekt, maar andersom geldt wel: hard werk mag worden erkend. En in de culturele sector (waar ik de journalistiek persoonlijk ook toe reken) wórdt hard gewerkt. Helaas blijft de erkenning vaak achterwege. En misschien is dat ook een beetje onze eigen schuld.
 
Ik denk dat iedereen die ‘van hun hobby hun beroep heeft gemaakt’ wel de lichte vorm van schaamte herkent voor het feit dat je iets doet wat je leuk vindt. Alsof plezier halen uit je werk iets is waar je je voor zou moeten schamen. Ik denk dan ook dat dat de reden is dat creatieve mensen vaak een beetje neerbuigend doen over hun eigen werk. Schrijvers die weten dat tien- tot honderdduizenden mensen hun teksten lezen, verkondigen op Twitter nonchalant dat ze weer een ‘stukje’ hebben geschreven (vooral columnisten maken zich daar schuldig aan), terwijl hun collega’s weten hoeveel tijd, energie en denkkracht ze in dat ‘stukje’ hebben gestopt.
 
Lieve maker, je steekt zoveel werk, zoveel energie en zoveel tijd in wat je aan de wereld toevoegt. Daar mag je trotser op zijn. En dan niet een ‘stukje’ trotser
– véél trotser.

Marte Hoogenboom
Hoofdredacteur

Dit was de eerste nieuwsbrief na onze Zomerstop. Vanaf vandaag ontvang je weer wekelijks een persoonlijke brief van een van onze redacteuren. Zo mis je niets van al het moois wat op Hard//hoofd verschijnt!

Essay: Deksels! Voor wie is huren nog betaalbaar?
Niet alleen in Nederland staan woningzoekers op tegen exorbitant hoge huur- en woningprijzen. Nina Läuger sloot zich in april aan bij 15.000 Berlijners, in een spontaan en lawaaiig protest tegen de afschaffing van het progressieve (en geliefde) ‘Mietendeckel’.
Poëzie: Nu wordt er niet meer in mijn wangen geknepen
Hoe schrijf je over iets wat niet meer tastbaar is? Miray van der Bend schreef een collagegedicht over vakanties van vroeger in Turkije. Over de geur van het vliegveld, de granaatappels in de tuin van haar oma, de rimpels op haar gezicht. Lees, zie en hoor Mirays gedicht op Hard//hoofd.
Essay: Pijn en glorie

'Doen we ons uiterste best om de pijn die we anderen aandoen te minimaliseren? Of streven we er enkel naar ons eigen genot te maximaliseren, welke gevolgen dat ook mag hebben?' Jonathan van der Horst blikt terug op de keren dat kunst hem aan het huilen bracht. Deze keer aan de hand van Pedro Almodóvars film 'Dolor y Gloria'.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Verhaal: Gebroken kaars

Hoe geef je jezelf een houding als je wereld op zijn kop staat? De titel van dit kortverhaal van Sanne van Balen over yoga, liefde en leed is tevens de aanbevolen leeshouding. Leg je kamer eens langs je benen omhoog, en lees.

Column: Tot op het bot

Een oude brief van een vriendin voert Eva van den Boogaard terug naar een periode waarin het wat minder lekker met haar ging.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.