Dit jaar staat tijdens de Media Ukkie Dagen het thema ‘Samen met media’ centraal. Samen met jonge kinderen media gebruiken heeft namelijk voordelen, maar hoe pak je dat op een verantwoorde en leuke manier aan? De bibliotheek helpt je graag op weg met praktische tips, een gratis webinar, handige wegwijzers en inspirerende boekentips.
 
S
 
Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen (0-6 jaar) steeds vaker, langer én zonder toezicht van een volwassene digitale media gebruiken. Daarom is het thema van de Media Ukkie Dagen dit jaar: ‘Samen met media'. Over het belang en de voordelen van samen media gebruiken met je kind: als ouder/verzorger en als professional. Wij hebben een aantal (programma)tips voor je op een rijtje gezet.
 
 
 
Denise Bontje, expert mediaopvoeding jonge kind, verzorgt namens de bibliotheken een gratis webinar. Centraal staat de plek die media hebben in het leven van kinderen. Ouders/verzorgers en professionals krijgen praktische tips hoe om te gaan met media.
 
Aanmelden   S
 
 
Tip voor (groot)ouders/verzorgers: voorlezen in de bieb met aandacht voor media
Tijdens de Media Ukkie Dagen lezen we in alle bibliotheken voor uit het boek ‘Handje’ van Tjibbe Veldkamp. (Groot)ouders/verzorgers krijgen na het voorlezen tips over hoe ze thuis samen kunt genieten van media.

Deel het programma en tips van de Media Ukkie Dagen. Bekijk hier alle voorleesmomenten.
 
 
 
 
Ontdekken hoe je verantwoord, effectief en op een ontspannen manier verschillende media inzet? Vraag bij de Bibliotheek gratis de speciale uitgebreide WegWijzer voor professionals aan van Mediasmarties. Mail naar s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl.

Bekijk hier alvast hoe je aan de slag kunt op jouw groep met lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. 

Bekijk daarnaast ook de 8 algemene tips voor 'Samen met media'. Ook geschikt om te delen met ouders/verzorgers. In 6 verschillende talen beschikbaar.  
 
 
 
 
Voorleesfilmpjes zijn goed voor de taalontwikkeling van kinderen én heel handig als je kind een verhaal vaker wil horen. De Bibliotheek heeft verschillende digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes. Voor sommige filmpjes heb je een inlog nodig. Gebruik hiervoor je (gratis) bibliotheekaccount.

Bekijk hier de voorleesfilmpjes. 

Tip bij de Media Ukkie Dagen:
Voorleeshoek - Bruno heeft wel 100 vrienden! 
 
 
 
 
 
Miranda Wedekind (specialist digitale geletterdheid jonge kind) neemt jou als kleuterleerkracht mee: hoe kun je in de onderbouw werken aan mediawijsheid en media empowerment? Je krijgt concrete ideeën en tips waarmee je direct in jouw klas aan de slag kunt.

dinsdag 8 april | 19.30 uur
 
Meer informatie en inschrijven  
 
Wil je meer informatie over bijeenkomsten over mediaopvoeding voor ouders/verzorgers? Of zoek je tips voor in de klas? Vraag het de lees-mediaconsulent op jouw school of mail Susanne Lolkema: s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl
 
S
 
De Bibliotheek daagt alle leerlingen van groep 5 t/m 8 uit om tijdens de zomervakantie door te lezen (en luisteren!). Dit jaar gaan de BiebBoys tijdens de zomer op tijdreis-expeditie, maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken! Wie doorstaat alle challenges uit het ExpeditieBoek?
De aftrap is in de klas, in de zomer gaan leerlingen thuis én in de bieb aan de slag. Wil je met jouw klas(sen) meedoen, schrijf je dan uiterlijk 14 april in en ontvang het kant- en klare lespakket. Kosten: €28 excl. BTW per klas. Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van de pakketten.
 
S
 
Vrijdag 14 februari was het gezellig druk in het theater van Bibliotheek Neude. Het was één groot leesfeest want de Utrechtse stedelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 vond plaats. De jury stond voor een moeilijke keuze, maar na een stevig beraad mag Fayrouz Yaakoub uit groep 7 van de Ariënsschool zich voorleeskampioen van de stad Utrecht 2025 noemen! Fayrouz gaat door voor de landelijke finale op 20 mei.
Doet jouw school volgend jaar ook mee? Het aanmeldpakket ontvang je begin volgend schooljaar per post van de nationale organisatie. Vragen? Mail h.jonker@bibliotheekutrecht.nl.
 
S
 
De lente moet nog beginnen, maar onze stevige schoenen, rugzakken en dagrantsoenen staan al klaar om dit najaar aan boord te gaan van een boek. Van woensdag 1 t/m zondag 12 oktober is het weer Kinderboekenweek, met dit jaar als thema Vol avontuur! Hier vind je naast alle thematitels voor de groepen 1 t/m 8 ook een Makkelijk lezen-lijst voor de groepen 5 t/m 8.
Zoek jij voor jouw klas of school (les)materiaal bij de campagnes van de CPNB? Van 9 april t/m 23 mei kun je via deze pagina materiaal bestellen bij de Kinderboekenweek 2025, de Nationale Voorleesdagen 2026 en de Kinderjury 2026. 
 
S
 
 
Lisa en de wereld (5+)
Tip van: Rozemarijn Blankestein en Peter van Rossum - lees-mediaconsulenten en collectiespecialisten
 
 
Lisa merkt elke dag op weg naar school op hoe mensen in de grote stad verdiept zijn in hun telefoons en niet met elkaar praten, waardoor ze zich afvraagt hoe ze hun geluk kan vergroten. Tijdens een reis naar het platteland, waar ze de vogels hoort zingen en de sterren ziet flonkeren aan de hemel, stuit ze op een verlaten fabriek aan het einde van de wereld… Een prachtig geïllustreerd prentenboek over de kracht van verbeelding.
 
S
Een tijger in de trein (3+)
Tip van: Susanne Lolkema - specialist digitale geletterdheid
 
Ik zat met papa in de trein. We gingen naar de zee.
Toen reed er - dit geloof je nooit - een tijger met ons mee! En dat is niet de enige verrassing tijdens deze spectaculaire treinreis. De enige die niets in de gaten heeft is papa - hij heeft alleen oog voor zijn telefoon. Daar weet de tijger wel iets op!
Dit prentenboek over een fantasievol jongetje en zijn telefoonverslaafde vader kan voor zowel kinderen als (de voorlezende) volwassenen heel herkenbaar zijn.
 
Luister na het boek samen naar het liedje.
En/of ga aan de slag met de kleurplaat
 
S
Creatief met taal - 40 lessen met tips voor rijke teksten en meertaligheid
Tip van: Jessie Hanssen - specialist taal & digitaal primair onderwijs
 
Met dit praktische boek ervaren leerlingen en leerkrachten hoe leuk en leerzaam taal is. Het boek bestaat uit 40 volwaardige taallessen die je kunt gebruiken bij een thema of als verrijking van een les taal, burgerschap of wereldoriëntatie. Bij elke les staan tips voor rijke teksten, zoals kinder- en jeugdboeken, en verschillende werkvormen waarbij de taal en het ontwikkelen van het gevoel voor taal centraal staan. Geschikt voor groep 5 tot en met groep 8.
Bij de aanschaf van dit boek ontvang je toegang tot het online lesmateriaal. Hier staan de werk- en digibladen bij de lessen en links naar filmpjes.
 
S
 
S
 
S
 
Positief   Negatief
 
S
 
 
S
open