Het is vandaag dag op dag 75 jaar geleden dat in het paleis Cecilienhof in Potsdam nabij Berlijn een conferentie startte die de wereldkaart zou hertekenen. De onderhandelingen begonnen op 17 juli 1945 en zouden 16 dagen lang duren. Namen deel: de Britse premier Winston Churchill (links op de foto onder), Harry Truman, president van de Verenigde Staten (midden) en Jozef Stalin voor de USSR (rechts).
Onder het ‘Akkoord van Potsdam’ werden Duitsland en Oostenrijk verdeeld in vier bezettingszones. Duitsland verloor een kwart van zijn grondgebied, waaronder Oost-Pruisen aan Polen en Rusland, en Opper-Silezië, het tweede industriecentrum van het land.
Italië gaf zijn Afrikaanse kolonies Eritrea, Somalië, Libië en Ethiopië op. Albanië heroverde zijn onafhankelijkheid en Frankrijk kreeg de Elzas en Lotharingen. Japan aanvaardde op 14 augustus de akkoorden van Potsdam, na de kernbombardementen op Hiroshima en Nagasaki.
(Foto: AKF/ Isopix) ------------------------------------------------------------------------------------------- Extra: Frankrijk herdenkt vandaag de razzia bij het Vélodrome d’Hiver in Parijs, (bekend als la rafle du ‘Vel d’Hiv‘), waarbij massa’s joden werden gedeporteerd. 7.000 Franse politiemannen en gendarmes – geen Duitsers – zouden op 17 juli 1942 zo’n 13.000 joden hebben gearresteerd, waaronder 4.000 kinderen. Minder dan 100 onder hen en niet één kind kwamen levend terug uit de kampen. |