6. "Vele mensen zeggen dat…" Niet feiten, maar herhaling en bevestiging op sociale media voeden het nieuwe complotdenken. Een werkwijze die door voormalig president Donald Trump steeds verder wordt geperfectioneerd. Het nieuwe complotdenken berust veelal op een lukrake stellingname die totaal losgekoppeld is van alles wat feitelijk kan worden vastgesteld. Steunden klassieke samenzweringen in het verleden op theorieën, dan steunt de nieuwe samenzwering op gebakken lucht en herhaling. Als "vele mensen het zeggen", om Trumps slagzin te gebruiken, dan is het waarschijnlijk waar genoeg.
Trumps valse claims omtrent kiezersbedrog worden de lakmoesproef voor Republikeinen die zich volgend jaar verkiesbaar stellen. Veel GOP-kandidaten volgen de grote baas, terwijl verscheidene van Trumps meest hardnekkige critici binnen de GOP al hebben aangekondigd geen nieuwe termijn te zullen ambiëren. Sommige Republikeinse verkiezingsfunctionarissen zijn met de dood bedreigd omdat ze weigerden te zeggen dat het tellen van de stemmen niet betrouwbaar is. Trump lijkt in zijn opzet te gaan slagen, want het vertrouwen in het kiesstelsel brokkelt steeds verder af.
38% van de Republikeinen zegt in een peiling dat ze er veel of enigszins vertrouwen in hebben dat de stemmen bij de tussentijdse verkiezingen van 2022 eerlijk zullen worden geteld, een daling ten opzichte van de 85% in maart 2020.
|