Het kabinet heeft in het coalitieakkoord 7,5 miljard euro vrijgemaakt om nieuwe woonwijken goed bereikbaar te maken. De verdeling over tal van projecten is nu bekend.
Jeugdbeschermers willen maatregelen op korte termijn voor de crisis, maar die komen er niet. In de gehele jeugdzorg zijn problemen met middelen en mensen en geen duidelijke plannen.
In het Deltaplan Biodiversiteitsherstel hebben meer dan honderd partijen de handen ineen geslagen om biodiversiteitsverlies in Nederland om te buigen naar herstel. TAUW, Arcadis, en Bureau Waardenburg zijn er daar drie van.
De 25 burgemeesters kunnen zich vinden in het Transitieplan crisisnoodopvang voor de overdracht aan het COA.Ook vinden ze de asielwet essentieel om uit de opvangcrisis te komen.
Het eerste geldvoor woningbouwprojecten die tijdelijke huisvesting versnellen is toegekend. Dertien gemeenten en een samenwerkingsverband krijgen financile ondersteuning.
De energietransitie in Nederland is in volle gang, en vrijwel alle gemeenten hebben een Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld. Deze visie beschrijft hoe en wanneer de gebouwde omgeving overstapt op duurzame warmtebronnen. Nu de doelen en een eerste aanpak helder zijn, is het tijd voor verdere invulling en versnelling.
De Wijkmonitor van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) is onlangs vernieuwd. De tool geeft inzicht in de leefomstandigheden van verschillende groepen in de gemeente.
Op 1 januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet en is het landelijk verbod op bezit en verkoop een feit. Gemeenten vragen hier al jaren om.
De komende jaren staat er buiten van alles gebeuren. Tot 2030 moeten er 900.00 extra woningen worden gebouwd met alles wat daar aan natuur, recreatie, voorzieningen en mobiliteit bij hoort. Daarnaast zal een groot deel van het landelijk gebied een grote transformatie ondergaan om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. En de Omgevingswet komt ook om de hoek kijken.