Hoe onafhankelijk is de advocaat, Trump sociaal geïsoleerd en dpressie op de werkvloer
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Dinsdag 12 januari 2021
nrc.nl/economie
door
Egbert Kalse

Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Goedemiddag! Vanavond kondigt premier Rutte een langere lockdown en nieuwe steun voor het bedrijfsleven aan. Eerdere steunrondes hebben geholpen: het aantal faillissementen is vorig jaar zelfs gedaald. En verder: een behangondernemer bindt de strijd aan met de Zuidas, Big Tech keert zich op de valreep af van Trump en hoe ga je om met psychische klachten op de werkvloer?

Hoera, we leven nog! Het is hét bewijs dat de coronasteun van de overheid zijn werk doet: in 2020 zijn 2.703 bedrijven failliet verklaard en dat is het laagste aantal faillissementen in twintig jaar, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend. Ondanks de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog weet het merendeel van de ondernemers het hoofd dus boven water te houden. Of liever gezegd: van die ondernemers wordt het hoofd boven water gehouden.  

De miljarden die sinds het uitbreken van de pandemie richting bedrijven zijn geschoven, zijn de reddingsboei gebleken waarop het kabinet én de ondernemers hadden gehoopt. Ja, de omzetten zijn in veel sectoren fors lager, en menigeen bijt op een houtje in plaats van een dikbelegde boterham, maar de grote klap is voorkomen. Dat is ook terug te zien in de werkloosheidscijfers, die ook blijven dalen

De hulp werkt zo goed dat in de meeste bedrijfstakken het aantal faillissementen dus niet gestegen, maar zelfs gedaald is.

  • Absoluut gezien was de daling van het aantal faillissementen in de handel het sterkst (van 730 in 2019 naar 581 in 2020, een daling van 149).
  • In de groothandel, detailhandel en autohandel daalde het aantal faillissementen met respectievelijk 69, 41 en 39.
  • Verder daalde het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) met 107.

Niet overal daalden de faillissementen. In de horeca was een sterke stijging te zien, met 39 faillissementen. In de logiesverstrekking (o.a. hotels) steeg het aantal faillissementen met 25 en bij de eet- en drinkgelegenheden (restaurants en cafés) met veertien.

Eerder al bleek dat de steun in Nederland zich vooral richt op bedrijven die in normale omstandigheden ook zouden zijn blijven leven. In andere Europese landen (zoals België) wordt de steun ook gegeven aan bedrijven die al omgevallen zouden zijn, ook zonder corona. Dat creëert zogenoemde zombiebedrijven.

Het bedrijfsleven mag dus in zijn handjes knijpen met de gulle overheid. Vanavond zal premier Rutte bekendmaken dat de lockdown nog langer gaat duren. Ondernemers roepen hem nu al op wederom een helpende hand te bieden aan het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door aandelen in noodlijdende bedrijven te nemen. Anders kan er een hele rappe omslag ontstaan in de dalende faillissementscijfers.

Liedje voor de lunch: Perséphone: Pt 3: Parle, Perséphone, raconte (Live) – Igor Stravinsky

Luister nu

De behanger versus de Zuidas. Wat is de schade van een illegale trustconstructie via Cyprus? Voor de één (een behangondernemer) een boete van acht ton, voor de ander (het internationale advies en accountantskantoor Baker Tilly) een schikking van 20.000 euro. Volgens de behanger in kwestie, ondernemer Coen Klawer, is hij de dupe van een in zijn ogen niet-onafhankelijk onderzoek van advocatenkantoor NautaDutilh naar de kwestie, schrijft collega Camil Driessen vandaag.

Dit soort corporate investigations zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten. Zuidaskantoor De Brauw begon er in 2003 mee (intern onderzoek naar de boekhoudfraude bij supermarktconcern Ahold) en tegenwoordig hebben alle grote spelers, zoals NautaDutilh, Allen & Overy, Stibbe, Houthoff en Loyens & Loeff, er een bloeiende praktijk aan. De onderzoeken zijn lucratief: in korte tijd kunnen veel manuren tegen hoge tarieven worden verkocht. Maar hoe onafhankelijk zijn die onderzoeken nou echt? Daarover loopt het debat, zowel juridisch als politiek, inmiddels hoog op. 

Voulez-vous parler? Bij Big Tech is er na de aanval op het Capitool geen enkele twijfel meer: waar tot geweld wordt opgeroepen, moet worden ingegrepen. En dus knikkerden ze (bijna) allemaal zonder pardon de president van de VS van hun platform. Amazon gooide zelfs het alternatieve platform Parler van zijn servers. Trump is online geïsoleerd geraakt: zijn accounts van Snapchat, Pinterest, Twitter, Facebook en TikTok zijn afgesloten. Alleen Trumps YouTube-pagina staat nog live.

Het is een opvallende draai van techbedrijven, die tot voor kort collectief het idee aanhielden dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat er op hun platforms gebeurt, schrijft collega Stijn Bronzwaer.  Nogal opportunistisch, schrijft NRC in een commentaar. Over twee weken is Trump weg, maar Big Tech is er nog, en zonder strengere regulering is ze machtiger dan ooit.

In de put. Vier op de tien Nederlanders krijgen ooit last van psychische klachten. Dat kan variëren van concentratieproblemen, autisme en depressie tot een persoonlijkheidsstoornis. Hoe maak je psychische kwetsbaarheid bespreekbaar op de werkvloer?

Bij werkgevers heerst nog sterk het idee dat een werknemer zich moet aanpassen aan de werkomgeving in plaats van andersom. Maar jezelf kunnen zijn op de werkvloer zorgt juist voor meer welzijn en betere prestaties, blijkt uit onderzoek. En, hoe moeilijk misschien ook: openheid over de psyschische klachten van de werknemer kan de werkgever helpen er beter mee om te gaan.  Lees hier wat je als werkgever kunt doen voor een werknemer met dergelijke klachten.

Wat we verder lazen:

​​Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC