ELF Voetbal nieuwsbrief van 21-02-2023
Moeten Ajax en PSV winnen om de belangrijke zesde plek op de coëfficiëntenlijst te behouden?

Voor de meeste voetbalvolgers is het woord ‘coëfficiënten' inmiddels een bekend woord. Zeker vorig seizoen, toen Nederlandse ploegen het in Europees verband heel goed deden, leefde het woord in de voetbalwereld. Door die successen van voorgaande jaren bezet Nederland momenteel de zesde plek op de coëfficiëntenlijst. Die plek vasthouden is van enorm belang. Als aan het eind van het seizoen Nederland nog steeds die plek bezet, zijn de nummer 1 en 2 van de Eredivisie in 2024 direct geplaatst voor de Champions League. Maar, Nederlandse ploegen draaien in Europese wedstrijden nog niet goed. Komt onze zesde plek in gevaar?


lees verder
Ongekende spanning in de Bundesliga, wie kan de hegemonie van Bayern München doorbreken?

Met tien landstitels op rij maakt Bayern München het afgelopen decennium de dienst uit in de Bundesliga. Voor de start van dit seizoen leek een elfde titel achtereen wederom een koud kunstje te worden. Der Rekordmeister had de selectie aardig op orde met versterkingen als Matthijs de Ligt en Sadio Mané. Bij grootste concurrent Borussia Dortmund vertrok sterspeler Erling Haaland. Toch staan, voor het eerst ooit, drie ploegen op een gelijk aantal punten (43) na 21 speelronden. Wie kan Bayern afhouden van de elfde titel op rij?

lees verder
ELF Voetbal nr 2: Cody Gakpo, Bruno Martins Indi, Wout Brama, Michel van de Korput en de grootste transferkapingen

Ontwapende openhartigheid. De nieuwe ELF Voetbal staat er vol mee. Diverse spelers en oud-voetballers gaven ons een eerlijk en met name open kijkje in hun leven. Bruno Martins Indi, Wout Brama, Alexander Büttner, Wout Brama en Michel van de Korput houden niets achter voor de lezer. Daarnaast laten zijn voormalige jeugdtrainers in nummer 2 van 2023 hun licht schijnen over Cody Gakpo, toont Nick Olij zijn tatoeages met een verhaal en gingen we de hond uitlaten met Pawel Bochniewicz, aanvoerder van sc Heerenveen.

lees verder
Osimhen duwt Kane van podium in ranking ESM Gouden Schoen, Dallinga komt binnen

Vorige week werd het erepodium in het klassement van de ESM Gouden Schoen nog bevolkt door vier spelers. Sinds dit weekend nemen drie spelers op de plekken één, twee en drie plaats. Victor Osimhen duwde Harry Kane van de gedeelde laagste trede en staat nu alleen op het schavot. Thijs Dallinga maakt voor het eerst zijn optreden in het Europese topscorersklassement.

lees verder
Manchester United doet weer mee: Deze speelrondes moet je vrijhouden om de Engelse titelstrijd te volgen

Erik ten Hag heeft zijn draai gevonden in Manchester. Zijn ploeg blijft maar winnen en de Engelse titelstrijd wordt daardoor steeds spannender. Arsenal verliest inmiddels terrein en ook Manchester City doet nog altijd mee op plek twee. Er gaan in de komende periode een paar cruciale weken in de Premier League vinden. Er zijn drie speelrondes die je nu sowieso al in je agenda mag gaan omcirkelen: Speelrondes 26,29 en 33.

lees verder
Voor deze grote clubs dreigt dit seizoen degradatie naar het derde niveau

Meestal vechten (voormalige) topclubs die degraderen naar het tweede niveau zich binnen enkele jaren terug naar de hoogste divisie. Toch komen sommige clubs de klap minder snel te boven. Deze grootheden staan dit seizoen op degradatie naar het derde niveau.

lees verder
Interview Michel van de Korput: "Een paar seconden later trapte Rinus Israel me bijna doormidden"

De dubbel met Feyenoord, drie enervarende jaren met Torino in de Serie A en een mooi avontuur met 1. FC Köln in de Bundesliga. Michel van de Korput kan terugkijken op een prachtige voetbalcarrière. "Al had ik ook pech", zegt hij, doelend op een afgescheurde achillespees en het onterecht afgekeurde doelpunt op het EK van 1980 waardoor Oranje strandde in de groepsfase. Elf jaar geleden ontsnapte hij aan de dood. "Het had afgelopen kunnen zijn."

lees verder
Het ELFtal van het weekeinde: Week 7

Derby's, verrassende uitslagen en mooie mijlpalen: dit weekeinde was het allemaal te zien op de Europese velden. Deze ELF spelers verdienen volgens ons een plaatsje in het beste elftal van het weekend.

lees verder
Wout Brama, FC Twente-icoon: "Waarom bestaat er angst over homoseksualiteit in het voetbal?"

Voetballer, maar ook de productie van een voetbalboek. Wout Brama bracht samen met FC Twente-speelster Maud Roetgering, auteur Annemarie van der Eem en illustrator Lieve Merlijn van Eijden het boek Wout en Maud uit. "Ik moest hard werken, maar mijn pad was wel geplaveid. Die insteek hebben we subtiel verwerkt in het boek."

lees verder