‘Hoe kan je dit allemaal in één zelfportret vangen?’

Lieve lezer,
 

Volgens mij willen we allemaal de wereld een stukje beter maken. Hoe we dat doen, verschilt per dag en per persoon. Bij mij is vandaag zover: ik ga voor het eerst een snelweg blokkeren met mijn lichaam om mijn onvrede (en om eerlijk te zijn af en toe regelrechte paniek) te uiten tegenover onhoudbaar politiek beleid. Angstige mensen vinden dit misschien grof geschut, ik vind het eerder zacht massaverzet van plooiende lijven die zich inzetten voor het behoud van het leven an sich.
 

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het schilderen van een zelfportret en flarden van uiteenlopende scenario’s vlechten zich tijdens huishoudelijke pauzes door mijn verbeelding: zodra de wasmachine begint te draaien – o wacht, Sudan, toch maar mijn lievelingsplaylist aanzetten, pikzwarte wolken op de camerabeelden van Tata Steel, mijn telefoon zoeken om mijn moeder te bellen over het familieweekend, microplastics in koeienmagen, ik proef het op mijn tong, bed opmaken. Shit, het koffieblik is leeg, Duitse agenten slaan hardhandig Palestijnse demonstranten neer, waar is in gódesnaam de media. Oké, dan maar eerst een theetje, maar het grondwater in Italië is op, de toeristentrein Tren Maya wordt dwars door het Mexicaanse oerwoud gebouwd en de Deutsche Bahn financiert het, o nee, ik heb nu geen honger meer, dank je, laten we morgen pas ontbijten, of weet je wat, volgende week misschien.
 

Hoe kan je dit allemaal in één zelfportret vangen? Met aangedikte oogkassen en een duistere blik. Een soort moderne MonaLisa – but troubled. Zo hing het schilderij aan het einde van de week dan ook aan de muur: olieverf op doek, 60 x 80 cm, zelfportret getiteld ‘Gelaat, zonder hoop’.
 

Vandaag, tussen die duizenden dappere mensen, wendt mijn blik zich automatisch tot één gezicht, van een persoon die is opgegroeid in een hele andere tijd. Van uitsterven door de regelrechte winstkoers van de fossiele industrie was toen nog geen sprake. Ze heeft twee vriendinnen van boven de zestig meegenomen die hier anders nooit hadden durven komen. Ze staan daar misschien wat onwennig, maar met krentenbollen, een thermoskan en een glinstering in hun ogen. Ik geloof dat ik naast dat zelfportret nog een tweede portret wil maken: olieverf op doek, 60 x 80 cm, getiteld ‘Drie moeders geschilderd door een dochter, met hoop’.
 

Met liefde en woede,

Nina Läuger
Adjunct-hoofdredacteur

Essay: Zelfs een kapotte klok wijst tweemaal per dag de juiste tijd aan

Tekst: Roosje van der Kamp

Beeld: Aida de Jong

Leestijd: 5 tot 8 minuten

Als klein meisje had Roosje van der Kamp een ritueel waarmee ze hoopte haar ouders te kunnen beschermen tegen de dood. Als ze volwassen is overvalt de angst dat een dierbare in gevaar is haar opnieuw, maar ziet ze ook de documentaire Fire of Love waarin twee geliefden het gevaar niet uit de weg gaan, maar juist opzoeken. Ook zij volgen een soort ritueel. Kan magisch denken in plaats van een poging tot controle, ook een vorm van loslaten zijn? Kan het ook een daad van liefde zijn?

Poëzie: Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Achttien studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 53ste Poetry International Festival (9 tot 11 juni) Rotterdam. Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.