Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen

⏰ Deze nieuwsbrief telt 841 woorden - leestijd: 3 ½  minuut

1. Need to know
2. On the Agenda
  • Vandaag vindt een Europese top plaats per videoconferentie. 
    Op de agenda stond eerst enkel de Covid-19 crisis. Maar de realiteit verplicht de 27 lidstaten actie te ondernemen om het relanceplan van 750 miljard euro te redden, nu Polen, Hongarije en Slovenië zich tegen het betalingsmechanisme verzetten.
  • Investeerders kijken in de VS naar de nieuwe werkloosheidsaanvragen. Ook de oktobercijfers voor de vastgoedmarkt worden vandaag gepubliceerd.
  • In Turkije neemt de centrale bank voor het eerst beslissingen over het monetair beleid sinds Naci Agbal tot gouverneur werd benoemd.
  • In Praag beginnen vandaag de Europese kampioenschappen judo. 14 Belgische judoka's zijn naar Tsjechië afgereisd.
3. Noted...
  • Dow Jones kan kaap van 30.000 punten niet ronden, Tesla vlamt na koopadvies
  • De export vanuit China naar de VS overtreft in die mate de export vanuit de VS naar China, dat de Amerikanen nu enkel vanuit de haven van Long Beach en Californië maandelijks 550.000 containers leeg terugsturen. Ook de vrachtprijs is een goeie indicatie van de handelsstroom tussen beide landen. Een container vanuit China naar de VS verschepen kost gemiddeld zo’n 4.000 dollar. In de omgekeerde richting? 518 dollar. (WSJ)
  • Corona duwt wereldwijde containertarieven naar recordniveaus
  • Singapore en Osaka zijn niet langer 's werelds duurste steden. Ze zijn in de jaarlijkse rangschikking van The Economist vervangen door Zürich en Parijs. De kosten van het levensonderhoud zijn er gedaald door een uittocht van buitenlandse werknemers als gevolg van de pandemie en de handelsoorlog tussen de VS en China. Hongkong behoudt wel haar plek in de top drie. (The Economist)
  • Gaat Biden in het Witte Huis een verschil maken voor het klimaat?
  • De Britse muziekindustrie zal dit jaar naar verwachting halveren in omvang. Volgens een rapport van UK Music zijn live concerten de zwaarst getroffen sector, terwijl streaming goed stand houdt. CEO Jamie Njoku-Goodwin zegt dat de pandemie een 'catastrofale klap' voor de industrie is. (UK Music)
  • Europese lithiumkoorts in Finland: onder een slaperig stadje ligt een gegeerde schat
  • Is Israël er in geslaagd om de nummer twee van Al Qaeda om te brengen in de straten van Teheran? Volgens de New York Times zouden Israëlische agenten op motorfietsen - op bevel van de Amerikanen - deze zomer Abu Muhammad al-Masri en zijn dochter hebben vermoord in de Iraanse hoofdstad. VoIgens Iran 'gaat het om Hollywoodfictie door de Amerikanen en zionisten bedacht. (NYT)

4. Grafiek du Jour

Volgens berekeningen van de Wereldbank (cijfers 2018) zit België in de top 10 van landen die meest besteden aan Onderzoeks- en Ontwikkelingsactiviteiten (R&D). Het gaat dan uiteraard niet om totale uitgaven, maar om uitgaven per hoofd van de bevolking.

'Bij het herstel van de pandemie zal O&O een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van de groei van de particuliere sector en het scheppen van werkgelegenheid', zei Christine Lagarde (ECB) daar vorige week nog over.

Opvallend is dat de grote economieën achterblijven. De twee grootste economieën ter wereld, de VS (2,84%) en China (2,19%), staan respectievelijk op de negende en dertiende plaats. De grootste economie van de EU - Duitsland - staat op de zevende plaats, met 3,09% van het bbp. Een van de andere grote Europese economieën, het Verenigd Koninkrijk staat op de 21ste plaats met 1,72% van het bbp.

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Video du Jour

Terwijl de aandelenbeurzen bijna dagelijks nieuwe records breken nu Covidvaccins dichterbij komen, bestaat er ook nog een andere realiteit. Op deze beelden is te zien hoe in Dallas (Texas) duizenden mensen met hun wagen aanschuiven om voedselpakketten te bemachtigen.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden