www.educationalneeds.nl
Bekijk deze e-mail in uw browser
Uitnodiging
woensdag 27 september 2017

Thema: Diversiteit is de norm!
met focus op de Educational Needs van uw leerlingen

Voor onderwijsprofessionals uit PO, SO, VO en MBO
De Nationale Educational Needs Conferentie 2017

Ieder kind heeft recht op uitdagend onderwijs dat past bij zijn niveau en talenten. Onderwijs dat optimaal uitgaat van mogelijkheden en rekening houdt met extra ondersteuningsbehoeften. Ook wanneer de situatie complex is, zoals bij gedragsproblemen, leerstoornissen, een ontwikkelingsvoorsprong of misschien wel een combinatie van dit alles. Daarnaast zijn kennis van de verschillen tussen jongens en meisjes, goed onderwijs aan nieuwkomers en de uitkomsten uit de landelijke evaluatie Passend Onderwijs van groot belang om goed onderwijs te kunnen bieden. Dat is een uitdaging van formaat voor iedere onderwijsprofessional.

Met keuze uit 45 inspirerende en verdiepende lezingen is de Nationale EN Conferentie 2017 hét evenement om het nieuwe schooljaar goed te starten. Deelname biedt u inspiratie en praktische handvatten die direct toepasbaar zijn in uw dagelijkse onderwijspraktijk. 

Klik hier om aan te melden. Tip: maak gebruik van de vroegboekkorting tot 12 juni 2017. Komt u met collega's? Maak dan ook gebruik van de groepskorting door samen met (minimaal 5) collega's te komen.
 
Uitgelicht, enkele van de 45 boeiende lezingen:
Boys & Girls, Brains & Balance in het onderwijs
Lauk Woltring

De verschillende manieren waarop jongens en meisjes opgroeien, hun eigen ontwikkelingsopgaven en de ontwikkelingstaken voor leerkrachten, met enig accent op jongens (vgl. met meisjes). Wisselwerking brein & hormonen met omgeving en socialisatie. Ongelijke ontwikkeling van de executieve functies (anticipatie, planning, zelfregulering), empathie en sociale vaardigheden; taal en taalgedrag van leerlingen én leerkrachten; experimenterend gedrag en hoe hierover met jongens en hun ouders te communiceren

Geschikt voor professionals uit het PO, SO, VO en MBO.
De leraar als lijdend voorwerp
Kees van Overveld

Het beroep van leraar staat onder druk. Zowel ouders als leerlingen deinzen er niet voor terug om leraren te bedreigen of te slaan. In deze lezing gaat Kees van Overveld in op agressie in de school: van briesende ouders tot meppende leerlingen. Naast uitleg over uit de hand lopende situaties, zullen er tips worden gegeven die helpen om situaties te laten de-escaleren.

Geschikt voor professionals uit het PO, SO en VO.
Dubbelbijzondere leerlingen: 1 + 1 = 3!
Eleonoor van Gerven

Deze lezing gaat over begaafde leerlingen met een leer- of ontwikkelingsstoornis. Zij ervaren een botsing tussen hun basale vermogen, de hoge intelligentie, en hun basale onvermogen, de leer- of ontwikkelingsstoornis. Deze botsing heeft gevolgen in vijf domeinen: leergedrag van de leerling, schoolse prestaties, interpersoonlijke relaties, intrapersoonlijk begrip en zelfactualisatie. Wat ervaren ze en hoe ga je daar mee om?

Geschikt voor professionals uit het PO.
Passende ondersteuning? Leerlingen aan het woord!
Anke de Boer

Tijdens deze lezing worden de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek waarin leerlingen het woord hebben gekregen over de extra ondersteuning die zij krijgen op school. Er is gevraagd naar de ervaringen met, en de impact van de ondersteuning. Leerlingen uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zijn aan het woord gelaten. Dit onderzoek maakt deel uit van de Evaluatie Passend Onderwijs.

Geschikt voor professionals uit het PO, SO, VO en MBO.
Iedereen gelijk?!
Wim Tops

Er wordt ingegaan op de kennis rond ontwikkelingsstoornissen (dyslexie, ADHD, autisme etc.). Ze hebben meer gemeen dan je denkt. Van daaruit wordt een niet-stoornisspecifiek kader geschetst om aan de slag te gaan met de uitdagingen waar deze leerlingen elke dag voor staan. Er worden concrete handvatten aangereikt vanuit o.a. UDL (Universal Design for Learning), onderwijsfaciliteiten en (compenserende) hulpmiddelen.

Geschikt voor professionals uit het PO, SO, VO en MBO.
ADHD en de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen en jongeren
Tirtsa Ehrlich

De manier waarop mensen hun intelligentie en mogelijkheden zien is van grote invloed op de groei die ze doormaken. Een vaste mindset belemmert ontwikkeling. Een groeimindset zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen en is onmisbaar voor het ontplooien van talenten. Het goede nieuws is dat je een vaste mindset bij kinderen kunt veranderen in een groeimindset. Volwassenen in de omgeving van het kind spelen hierbij een cruciale rol.

Geschikt voor professionals uit het PO, SO, VO en MBO.
Passende onderwijs: niet voor elke leerling beschikbaar
Corien van der Linden

Scholen bieden extra ondersteuning aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen. In deze lezing gaan we in op de resultaten van een casuïstisch onderzoek waarin op micro-niveau in het po, vo en mbo, kwalitatieve informatie is verkregen over de invulling van Passend onderwijs. Bij dertig complexe casussen is een 360° studie uitgevoerd waarbij verhalen van betrokkenen zijn verzameld. Uit de resultaten blijkt dat passend aanbod niet altijd voorhanden is of door iedereen als 'passend' wordt ervaren. Dit onderzoek maakt deel uit van de Evaluatie Passend Onderwijs. 

Geschikt voor professionals uit het PO, SO, VO en MBO.
Maak keuze uit 45 lezingen!

Met 45 lezingen en 32 sprekers is op deze dag alle aandacht voor de diversiteit aan Educational Needs in het onderwijs.

Op deze dag spreken: Chantal Aarden, Dr. Dieter Baeyens, Dr. Anke de Boer, Nathalie Bremer, Dr. Martine Delfos, Drs. Tirtsa Ehrlich, Gert Gelderblom, Drs. Eleonoor van Gerven, Dr. Mieke Groenestijn, Drs. Karen Heij, Dr. Daan Hermans, Drs. Kees Hoogland, Prof.Dr. Tessa Kieboom, Drs. Michelle Koopman, Dr. Sanne Kuijper, Jeroen van Liempt, Drs. Corien van der Linden, em.Prof.dr. Walter Matthys, Mark Mieras, Ivo Mijland, Dr. Kees van Overveld, Marieke Posma, Dr. Wim Tops, Nettie Udo, Kobe Vanroy, Dr. Kees Vernooy, Inge Verstraete, Peter de Vries, Dr. Patricia van Wijngaarden, Drs. Lauk Woltring en Dr. Haytske Zijlstra.

Bekijk hier het volledige programma.
Uitgebreide informatie over het programma, de sprekers en aanmelding vindt u op de website: www.educationalneeds.nl
  • Tip: maak gebruik van de vroegboekkorting tot 12 juni 2017 en u krijgt €50 korting per persoon!
  • Bij aanmelding van minimaal 5 personen van één school geldt een aantrekkelijke groepskorting, u krijgt €30 korting per persoon.
  • Studenten die een voltijdstudie aan een Hogeschool of Universiteit volgen, kunnen gebruik maken van de studentenkorting van 50%.
Bent u intern begeleider, zorgcoördinator, remedial teacher, orthopedagoog(-generalist), (GZ-)psycholoog, logopedist, MasterSEN, ambulant begeleider, leraar, docent, decaan, studiebegeleider, opleidingscoördinator, lid van een zorgadviesteam, zorgcoördinator samenwerkingsverband, schoolleider of bestuurder in PO, SO, V(S)O of MBO? Dan mag u deze dag niet missen!

Ik nodig u graag uit om aan deze onderwijsconferentie op 27 september 2017 deel te nemen. Het belooft net als in voorgaande jaren weer een mooie dag te worden!


Marrith Hoenderken
Psycholoog Lexima Academie
 
Share
Tweet
Forward



Lexima Academie | Kastanjelaan 6 | 3833 AN Leusden | info@lexima.nl | www.LeximaAcademie.nl


U ontvangt dit bericht omdat u toestemming heeft gegeven voor toezending van onze nieuwsbrief of klant bij ons bent. Dit bericht is verstuurd aan newsletter@newslettercollector.com. Als u geen prijs meer stelt op toezending van nieuwsbrieven of uw profiel wilt actualiseren: unsubscribe from this list  of  update subscription preferences