Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  nh weekbericht - woensdag 20 februari  
 
> € 2,9 miljoen voor wijkplannen warmtetransitie
> Duurzaamheid, milieu en vervoer belangrijkste provincie-onderwerpen Noord-Hollanders
> Nieuw portaal voor elektrisch laden
> Provincie geeft impuls aan verduurzaming glastuinbouw
> Aardbeivlinder heeft het moeilijk, de tjiftjaf doet het goed
> Provincies tekenen voor 0 verkeersslachtoffers
> Weblog Adnan Tekin: Stand van zaken grafietregens
> Provinciale subsidie voor Noord-Hollands mkb
> Nieuw meldpunt belemmeringen circulaire economie
> In Noord-Holland is het stil
> Noord-Holland op schema met Natuurnetwerk Nederland
> Statenvragen
> Vergaderingen
 
 
€ 2,9 miljoen voor wijkplannen warmtetransitie
De provincie Noord-Holland stelt een subsidie van € 2,9 miljoen beschikbaar voor wijkplannen warmtetransitie. Gemeenten kunnen de subsidie vanaf 1 maart 2019 aanvragen.
Alle gemeenten moeten voor eind 2021 een transitievisie warmte hebben opgesteld. In dit plan staat globaal voor een wijk beschreven welke duurzame warmtebron het meest voordelig is en in welke wijken de warmtevoorziening wordt verduurzaamd. De provincie Noord-Holland wil graag een bijdrage leveren aan het verminderen van de warmtevraag en het gebruik van duurzame warmte bevorderen. Daarom is er nu subsidie beschikbaar waarmee gemeenten een wijkplan verder kunnen uitwerken.
Lees meer

 
 
 
Duurzaamheid, milieu en vervoer belangrijkste provincie-onderwerpen Noord-Hollanders
Noord-Hollanders vinden het belangrijk dat de provincie waar zij wonen voldoende aandacht besteedt aan duurzaamheid en milieu en aan verkeer en vervoer. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat de provincie aantrekkelijk is om in te wonen, werken en recreëren.
Dat blijkt uit onderzoek dat Epiphaneia in opdracht van de provincie Noord-Holland heeft gedaan onder 1500 Noord-Hollanders.
Lees meer
 
 
 
Nieuw portaal voor elektrisch laden
De 4 grote steden (G4) en MRA-Elektrisch lanceren een nieuw portaal met realtime inzicht in het elektrisch laden in Nederland.
De website evdata.nl laat de ontwikkeling en de actuele stand van het elektrisch laden in Nederland zien, gebaseerd op gegevens van meer dan 11.000 openbare laadpunten. Met dit portaal is de ontwikkeling van elektrisch rijden op de voet te volgen én te sturen.
Lees meer
 
 
 
Provincie geeft impuls aan verduurzaming glastuinbouw

De provincie Noord-Holland stelt € 4 miljoen subsidie beschikbaar voor telers die willen verhuizen naar glastuinbouwgebieden. Door concentratie van deze bedrijven zijn investeringen in nieuwe infrastructuur, warmtenetten en aardwarmte-installaties mogelijk. Gedeputeerde Jaap Bond (Landbouw): “Een mooi voorbeeld waar deze subsidie al het verschil heeft gemaakt is het glastuinbouwgebied Alton bij Heerhugowaard.”
Lees meer

 
 
 
Aardbeivlinder heeft het moeilijk, de tjiftjaf doet het goed
De populatie weidevogels in Noord-Holland is stabiel, maar de grutto en de kievit hebben het moeilijk.
Dat blijkt uit de biodiversiteitsmonitor. Deze monitor laat zien hoe het met de biodiversiteit in de provincie gesteld is: 86 soorten doen het goed, 62 blijven stabiel en 71 gaan achteruit.
Lees meer
 
 
 
Provincies tekenen voor 0 verkeersslachtoffers
Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW, gedeputeerde Verkeersveiligheid Harry van der Maas van de gezamenlijke provincies, Gerard Slegers (Vervoerregio Amsterdam), Peter Meij (MRDH) en Harald Bouman (VNG) tekenden donderdag 14 februari voor een nieuw tijdperk voor verkeersveiligheid.
Van der Maas: “We maken ons als provincies sterk voor de gezamenlijke ambitie met Rijk, vervoerregio's, gemeenten en wegbeherende waterschappen: 0 verkeersslachtoffers.”
Lees meer
 
 
 
Weblog Adnan Tekin: Stand van zaken grafietregens

Hierbij een nieuwe update over de stand van zaken rondom de grafietoverlast in Wijk aan Zee. In mijn vorige weblog heb ik al veel kunnen melden over waar we mee bezig zijn, zoals het verscherpt toezicht, de nieuwe last onder dwangsom, de beslissing op bezwaar en de brief aan de staatssecretaris. Ondanks dat uitgebreide feitenrelaas blijven er vragen opspelen, zoals hoe het nu zit met de vergunning van Harsco met betrekking tot de nieuwe werkwijze.
Lees meer

 
 
 
Provinciale subsidie voor Noord-Hollands mkb
Om duurzame innovaties te stimuleren, stelt de provincie Noord-Holland dit jaar € 6 miljoen beschikbaar voor Noord-Hollandse ondernemers op het gebied van energie & chemie (inclusief biobased), agri & food, tuinbouw, water, creatieve industrie, logistiek en life sciences & health. Zij kunnen subsidie vragen voor haalbaarheidsstudies en research & development.
Lees meer
 
 
 
Nieuw meldpunt belemmeringen circulaire economie
Bedrijven die duurzamer willen omgaan met grondstoffen, productieprocessen en afval kunnen belemmeringen voor circulaire economie melden bij een speciaal meldpunt. Gedeputeerde Jack van der Hoek opende het loket tijdens het Innovatiefestival Noord-Holland. Steeds meer ondernemers willen duurzamer gaan werken. Veel van hen lopen aan tegen belemmeringen in wet- en regelgeving.
Lees meer
 
 
 
In Noord-Holland is het stil
De Wijde Blik en Bovenkerkerpolder bij Amstelveen en Grootslag West in West-Friesland blijven een stiltegebied. In 2017 bleken deze gebieden niet aan de criteria van een stiltegebied te voldoen. Er zijn ‘stiltetafels’ georganiseerd om te kijken of het nog zinvol en wenselijk was om deze gebieden als stiltegebied te behouden. Na deze stiltetafels is besloten dat deze 3 gebieden een stiltegebied blijven. In totaal zijn er 39 stiltegebieden in Noord-Holland.
Lees meer
 
 
 
Noord-Holland op schema met Natuurnetwerk Nederland
De provincie ligt op schema om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te realiseren. Het doel van het NNN (voorheen: 'Ecologische Hoofdstructuur') is om natuurgebieden en het omringende agrarisch gebied beter met elkaar te verbinden ter bevordering van de biodiversiteit. Noord-Holland heeft sinds 2013 (decentralisatie natuurbeleid) circa 2500 hectare NNN gerealiseerd. Dat is 90% van de totale opgave.
Lees meer
 
 
Statenvragen

Vanuit Provinciale Staten (PS) zijn schriftelijke vragen gesteld over:

  • provincie moet woningbouw wondersteunen en niet afremmen (nr. 17, PVV).

Gedeputeerde Staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, uiterlijk 30 dagen na binnenkomst. Alle Statenvragen zijn integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.

 
 
 
Vergaderingen

Commissie Natuur, Landbouw, Water & Milieu - 25 februari 2019
Commissie Ruimte & Wonen - 25 februari 2019
Hoor- en adviescommissie - 28 februari 2019

 
 
 
 
> Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
> Profiel aanpassen
 
facebook Facebook
twitter Twitter