De Nederlandse cursus Fundamental Disaster Management (FDM) bereidt IC-afdelingen voor op de opvang en behandeling van IC-patiënten bij grootschalige rampen.
De Fundamental Disaster Management cursus (FDM) is een Amerikaanse cursus van de Society of Critical Care Medicine (SCCM) die al enkele jaren in de USA en Canada draait. Doel van de cursus is om IC zorg professionals (artsen en leidinggevende of coördinerende
verpleegkundigen) te prepareren op grootschalige incidenten.
De cursus is gericht op het bewust maken van de oorzaken van grootschalige incidenten en een leidraad te geven hoe in de praktijk erop geprepareerd kan worden, met nadruk op de IC setting.
Het Amerikaanse handboek van de FDM dient als leidraad voor de cursisten die zich willen voorbereiden op de effecten van rampen op hun ziekenhuis- en IC organisatie. De cursus zal in het Nederlands worden gegeven met bijdragen van Nederlandse (IC) artsen en andere IC professionals om de stof zoveel mogelijk toepasbaar te laten zijn op de Nederlandse situatie.
Doelstellingen van de FDM Cursus
Het verkrijgen van kennis hoe de rampen handling en management plaats vindt in de pre hospitale en hospitale fase.
Voorts het inzicht krijgen van de sleutelfiguren binnen deze organisatie.
Het verkrijgen van kennis over welke incidenten aanleiding kunnen geven tot een toegenomen IC-vraag.
Verder wordt ingegaan op welke specifieke IC zorg hierbij nodig is.
Kennis vergaren hoe de IC organisatie zich kan en moet aanpassen aan een bovengenoemd scenario wat organisatie, bestaffing en verantwoordelijkheden betreft.
Het beschrijven van eenvoudige principes om in geval van schaarste bij een ramp een weloverwogen verdeling van beperkte IC capaciteit mogelijk te maken.
Het maken van plannen hoe de IC capaciteit kortdurend kan worden uitgebreid (bijvoorbeeld in beademingscapaciteit).
Het in een table top scenario bekend raken met deze elementen.
Het bewust maken van de noodzaak om betere beschermingsmaatregelen (personal protective equipment (PPE)) voor zorgprofessionals te hebben en te leren om met deze middelen om te gaan.
Accreditatie (aangevraagd bij)
Accreditatie (& registratie) Bureau Intensive Care (ABIC)
Locatie
Nederlands Simulatie- en Trainingscentrum van de Zorg (NSTZ) Horapark 9, 6717 LZ Ede Tel: 0318-693501 www.interactiegroep.nl
Volg ons op LinkedIn en
Instagram om op de hoogte te blijven van onze cursussen en congressen.
Deze e-mail is verstuurd aan newsletter@newslettercollector.com, omdat u zich heeft aangemeld om gerelateerde informatie te ontvangen van congressen en cursussen in uw vakgebied of omdat u aan een soortgelijk congres of cursus heeft deelgenomen. U kunt hier uw voorkeuren aangevenof u afmelden. Aan de inhoud van deze email kunnen geen rechten worden ontleend. Deze mailing is
verzonden door: Interactie Groep, Horapark 9, 6717LZ Ede, The Netherlands