Begrijpelijke communicatie over corona – voorlichting in 13 talen
De algemene informatie over het coronavirus is weer actueel. We hebben de voorlichting aangepast na de persconferentie op 13 oktober. Daarin werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Er staat nu bijvoorbeeld in waar het dragen van een mondkapje verplicht is. De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie in 13 talen.
Nieuwe e-learning: Effectieve communicatie in de zorg
Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden? Wat kun je doen als zorgverlener? En welke hulpmiddelen kun je inzetten? Op deze vragen geeft de e-learning ‘Effectieve communicatie in de zorg’ antwoord. Professionals in zorg en welzijn doen door deze e-learning nieuwe kennis en vaardigheden over laagdrempelige communicatie op. Geaccrediteerd voor diverse beroepsgroepen.
Sensitief werken in de geboortezorg: hoe doen we het?
De eerste 1000 dagen van een kind... Vier mensen, vier unieke verhalen over kindertijd, ouders en opvoeden. Bij sensitief werken in de geboortezorg staat het verhaal van ouders centraal. Hoe luisteren we naar die verhalen? Hoe sluit je aan bij de leefwereld van zwangere vrouwen en gezinnen? Een korte film met vier persoonlijke verhalen was de aftrap van het symposium Sensitief werken tijdens de eerste 1000 dagen - Hoe doen we het?
‘De uitslag van de Corona-test is positief: dan heb je het toch niet?’
Mensen die leven in een sociaal kwetsbare situatie worden niet genoeg betrokken bij onderzoeken. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven of met computers. Maar daardoor sluiten de aanbevelingen uit de onderzoeken niet aan bij wat zij nodig hebben om gezond te leven. Dat kan anders. In dit voorbeeld: taalambassadeur Piet van Horrik en onderzoeker Maike Klip testen samen de app CoronaMelder.
Beeldverhalen ADHD, autisme, depressie en gedragsstoornissen in 4 talen
Ouders van kinderen met ADHD, autisme, depressie of een gedragsstoornis willen hun kind natuurlijk graag helpen. Maar als zij moeite hebben met de Nederlandse taal is dat voor zorg- en hulpverleners een uitdaging. Hoe leg je uit wat het kind nu meemaakt en wat de ouders zelf kunnen doen? Aan de hand van illustraties en eenvoudige taal leggen deze vier beeldverhalen uit wat het voor een kind betekent om last te hebben van ADHD, autisme, een depressie of een gedragsstoornis en hoe zij geholpen zijn. De verhalen zijn beschikbaar in vier talen.
‘Ook Henk en Ingrid worden eerder ziek’ – Coronarisico bij migranten is vooral een armoedekwestie
Nederlanders met een lage sociaaleconomische status bezetten onevenredig veel bedden op de Intensive Care. Het aandeel patiënten met een migratieachtergrond valt daarbij op. Deze constatering staat op dit moment volop in het nieuws. Meerdere collega’s hebben hierop gereageerd in de media, waarom het virus en de maatregelen bepaalde groepen mensen harder treffen, het risico op toenemende gezondheidsverschillen en het belang van duidelijk communiceren.
Ongezonder, lager geschoold, niet altijd thuis kunnen werken (NRC) Mensen met een migratieachtergrond vallen vaker in de laagste inkomensklasse. Ze zijn vaker (veel) te zwaar en hebben gemiddeld ook vaker diabetes type 2 en een hoge bloeddruk dan mensen zonder migratieachtergrond. Ook is lager geschoold werk over het algemeen minder gemakkelijk ‘corona-proof’ te vervullen, zegt Patricia Heijdenrijk.
Adjunct-directeur Leon Noorlander schreef een veel gedeeld Twitter-pleidooi
Betere voorlichting moet de niet-westerse coronapatiënt van de ic houden (Trouw) “Instanties zijn vaak bang om jip-en-janneketaal te gebruiken. Maar duidelijke informatie is voor iedereen prettig. De taal die gebruikt wordt bij het communiceren van de maatregelen is niet altijd goed te begrijpen, terwijl de overheid wel grote verwachtingen heeft van ons: het beleid steunt op de eigen verantwoordelijkheid.” Mohammed Azzouz in Trouw over hoe betere voorlichting mensen van de ic houdt.
Coronavirus slaat harder toe in zwakkere wijken: inwoners minder beschermd (RTL Nieuws) "We hebben het idee dat er juist extra veel angst leeft voor corona. We weten dat in die wijken veel mensen wonen die door ongunstige leefomstandigheden een grotere kans hebben op alle soorten ziektes”. Hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh
Minderheden en corona (BNR Nieuwsradio) "Henk en Ingrid behoren behoren net als Mohammed en Fatima tot de groep mensen met weinig inkomen en ook voor hen geldt dat ze een grotere kans hebben om ziek te worden van corona en in het ziekenhuis te komen." Hoogleraar Gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh.