Verhaal van Gelderland komt tot leven bij Kasteel Cannenburch
In het weekend van 13 en 14 augustus was kasteel Cannenburch bij Vaassen het decor voor een bonte verzameling van historische figuren, artiesten en kunstenaars. Samen vertelden zij de volledige geschiedenis van Gelderland tijdens de finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Ongeveer 3000 bezoekers troffen rond het kasteel jagers en verzamelaars uit de steentijd, Romeinse soldaten, adellijke bewoners van de Gelderse kastelen en Veluwse boeren. Verschillende auteurs van Verhaal van Gelderland presenteerden alvast een stukje van de inhoud van de boekenreeks die op 10 november verschijnt. In het kasteelpark gaven artiesten optredens, waarvoor zij zich lieten inspireren door historische verhalen of locaties in Gelderland.
De VR Game Schatkamers van Gelderland reist sinds de zomer van 2021 door heel Gelderland, en vond al een plekje bij onder andere De Bastei, Museum Tweestromenland, Flipje en Streekmuseum Tiel en Kasteel Doorwerth. In totaal speelden al bijna 1000 teams van twee of meer spelers de game waarin je gestolen objecten uit het verleden terugbrengt naar de juiste tijd. Vanaf 31 augustus is Schatkamers van Gelderland te spelen in Museum Smedekinck. Daarna is de booth te vinden in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en het Noord-Veluws Museum in Nunspeet.
De audiotour kennen we allemaal, maar in hoeverre wordt er gebruik gemaakt van andere digitale middelen in de Gelderse Musea? Erfgoed Gelderland heeft een onderzoeksstage interactieve media beschikbaar van drie of vier dagen in de week. Het kennisniveau van Gelderse erfgoedorganisaties over digitale, interactieve middelen binnen musea wordt onder de loep genomen. Hoe gebruiken ze digitale middelen binnen hun publiekspresentatie? Welke toekomstplannen zijn er op dit gebied? Welke ondersteuning hebben ze nodig om verder te kunnen?
Nieuwe online publicatie Sporen van Slavernijverleden in Gelderland
Binnen het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland is er de afgelopen tweeëneenhalf jaar uitvoerig onderzoek verricht in Gelderse archieven en collecties naar sporen van het Gelderse slavernijverleden. Dit onderzoek resulteerde in een nieuwe digitale publicatie. “Met deze publicatie maken we de sporen van slavernijverleden in Gelderland zichtbaar en doorzoekbaar per regio van Gelderland”, vertelt projectleider Else Gootjes.
Opdrachtgevers gezocht! Laat u inspireren door HAN-studenten
Ook dit najaar werkt Erfgoed Gelderland weer samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen bij het SIM-project voor tweedejaars studenten. SIM staat voor Solutions for Interactive Media. Studenten bij het SIM-project gaan in groepjes aan de slag met een opdracht van een echte opdrachtgever uit de achterban van Erfgoed Gelderland om met deze organisatie mee te denken over een nieuw interactief (digitaal) concept. In oktober leveren we de casussen vanuit onze achterban aan bij de HAN. Wilt u meedoen? Neem dan contact op met Henriette Kosse
Op 24 augustus heeft de International Council of Museums (ICOM) de nieuwe internationale museumdefinitie met een overweldigende meerderheid (92%) aangenomen tijdens de General Conference in Praag. ICOM Nederland steunt de definitie en juicht het toe dat de grootste branchevereniging voor museumprofessionals het na drie jaar eens is over deze belangrijke graadmeter voor wat een museum is en wat het museum betekent voor de maatschappij.
Stem op Erfgoed Gezocht voor de Public Choice Award 2022
Eind juni werd bekend dat het citizen science project Erfgoed Gezocht de European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022 heeft gewonnen in de categorie ‘wetenschap’ . Onder de winnaars van de award wordt ook een publieksprijs uitgereikt, waarvoor nog tot 11 september gestemd kan worden. Gunt u Erfgoed Gezocht deze mooie bekroning? Breng dan snel uw stem uit op 'Heritage Quest' via: vote.europanostra.org.
‘Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten’ verschenen
Na ruim twee jaar van voorbereiding en samenwerking is op 24 augustus tijdens het Limes Congres 2022 in Nijmegen het boek 'Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten verschenen'. In de drietalige publicatie beschrijven specialisten uit Duitsland en Nederland de 100 mooiste archeologische vondsten die langs de Neder-Germaanse Limes in Nederland en Duitsland zijn gedaan. We hopen met deze internationale publicatie, een initiatief van Romeinse Limes Nederland, de Nederlands-Duitse samenwerking die ten grondslag ligt aan het jonge Werelderfgoed verder uit te bouwen. Romeinse Limes Nederland streeft zo naar meer gezamenlijke aandacht voor de Neder-Germaanse Limes.
17 oktober | 09:30 - 16:00 | Collectiebeheer in praktijk - eendaagse cursus 'Behoud en Beheer' 28 oktober | 11:00 - 16:00 | Symposium ‘Oral History voor iedereen’ 3 november | 14:00 - 16:30 | Mini-symposium 'Oral history en educatie' 16 november | 09:00 - 17:30 uur | Gelderse Landdag Bekijk de volledige agenda →
Meer nieuws van Erfgoed Gelderland leest u op onze website