vlaanderen.be/erfgoed
 Klein retabel van de passie © KIK-IRPA Brussels
 
Nieuw op Topstukkenlijst

Werken uit de collectie van het Museum Mayer van den Bergh
Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) bezat een hoogwaardige kunstverzameling, waarvan vooral de schilderkunst, met het wereldbefaamde schilderij Dulle Griet van Pieter Bruegel, internationale faam kent. Uit die verzameling zijn nu een aantal werken definitief beschermd als topstuk: beeldhouwkunst uit de 8ste tot 18de eeuw, plaketten en kleine reliëfs uit de 13de tot 17de eeuw.
>> Ontdek meer over deze werken
Immaterieel Cultureel Erfgoed

De minister van Cultuur besliste om de Floraliën Gent op te nemen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarnaast plaatst hij acht praktijken op het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed.

Floraliën Gent
De Floraliën zijn uitgegroeid tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest, een tiendaagse internationale tentoonstelling in samenwerking met de bloemen- en plantensector. Daarnaast stimuleert en promoot Floraliën Gent de Horticultuur, het veredelen en telen van alle mogelijke tuinbouwproducten.
>> Ontdek meer over de Floraliën Gent
 
Borgen: zorg dragen voor immaterieel erfgoed
Het Register van inspirerende voorbeelden is een nieuw beleidsinstrument en bundelt acties en programma’s rond borgen, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst. Uit de vorig jaar ingediende nominaties koos de minister, na advies van een expertencommissie, acht praktijken voor het Register.
>> Ontdek de acht inspirerende voorbeelden

Aankoop kunstwerken

Collectie Vlaamse Gemeenschap

Eind 2019 besliste de minister van Cultuur om 19 werken van 15 beeldende kunstenaars aan te kopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Voor deze aankoop had de minister in 2019 een budget van 250.000 euro ter beschikking. Voor de keuze van de werken liet de minister zich adviseren door een commissie van drie experten uit de sector van de hedendaagse beeldende kunst.
>> Ontdek de aangekochte werken
 

Topwerk van de Amerikaanse popart uit de collectie Matthys-Colle

Naar aanleiding van een langdurige bruikleen van de Matthys-Colle collectie aan het S.M.A.K heeft de Vlaamse overheid een sleutelwerk uit de collectie gekocht: Great American Nude nr. 45 van Tom Wesselmann. Het werk zal samen met de kunstwerken uit de stichting Matthys-Colle deel uitmaken van de collectie van het S.M.A.K. Gent. Op die manier kan het museum voortaan een volwaardig overzicht bieden van de internationale popart in de jaren zestig.
>> Lees meer over deze aankoop
Ruim 900.000 euro voor inhaalbeweging digitale collectieregistratie
De minister van Cultuur kent voor 913.315 euro subsidies toe aan 20 projecten rond digitale collectieregistratie. De ondersteuning van deze inhaalbeweging helpt de cultureel-erfgoedsector om gericht achterstanden weg te werken. Bedoeling is ook dat de sector met deze steun digitale collectiedata gaat inzetten als open data en de visievorming rond dit thema versterkt bij cultureel-erfgoedorganisaties. De projecten lopen in 2020 en 2021.

>> Ontdek de gesubsidieerde projecten

Beleidsadvies cultureel-erfgoedronde 2019-2023

De Adviescommissie Cultureel Erfgoed en de voorzitters en ondervoorzitters van de beoordelingscommissies van de grote cultureel-erfgoedronde 2019-2023 brachten vanuit hun expertise een beleidsadvies uit. Vertrekpunt vormden de dossiers die in die grote ronde beoordeeld werden. De focus lag dus op organisaties in Vlaanderen en Brussel die via het Cultureelerfgoeddecreet erkend en gesubsidieerd worden. Het advies is ook gebaseerd op een uitgebreide sectoranalyse.

>> Lees meer over het beleidsadvies
Cultuurbreed: projectoproepen - subsidies - opleiding

Projectoproep 2020-2021 - culturele samenwerking met Franse Gemeenschap
Werk je aan een cultureel of artistiek project dat tussen juli 2020 en juni 2021 plaatsvindt? En wil je een samenwerking aangaan met een partner uit de Franse Gemeenschap? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie.
>> Ontdek de voorwaarden en dien je subsidieaanvraag in voor 29 februari.

Projectoproep 2020-2021 - culturele samenwerking met Regio Hauts-de-France
Werk je aan een cultureel of artistiek project dat tussen september 2020 en augustus 2021 plaatsvindt? En wil je een samenwerking aangaan met een partner uit de regio Hauts-de-France? Dan kan je in aanmerking komen voor een subsidie.
>> Ontdek de voorwaarden en dien je subsidieaanvraag in voor 17 maart.

Twaalf innovatieve partnerprojecten gesubsidieerd
In de derde subsidieronde innovatieve partnerprojecten kent de minister van Cultuur ruim 510.000 euro subsidies toe aan twaalf projecten. Het gaat om innovatieve projecten waarbij diverse culturele organisaties samenwerkingen aangaan met organisaties uit niet-culturele sectoren, zoals onderwijs, bijzondere jeugdzorg, informatica, milieuverenigingen, de financiële sector, enzovoort.
>> Ontdek de gesubsidieerde projecten 

Opleiding 'Digitaal Leiderschap in de Cultuursector'
De maatschappij verandert snel en de impact van digitalisering is niet te onderschatten. Hoe speel je hier strategisch op in als cultuurorganisatie? Op welke competenties en expertise zet je in? Volg de opleiding 'Digitaal Leiderschap in de Cultuursector' en werk samen met professionele coaches en collega-cultuurprofessionals aan een digitale strategie voor je organisatie. Je kunt je tot 20 april kandidaat stellen.
>> Meer info over de opleiding 

Verplicht gebruik logo Vlaamse overheid

Wie van de Vlaamse overheid een subsidie of opdracht krijgt, is verplicht om bij elke communicatie over de gesubsidieerde werking, het gesubsidieerde project of over de opdracht het logo van de Vlaamse overheid te gebruiken.

>> Hoe en wanneer gebruik je het logo? Downloads

Indiendata

Parlementaire vragen

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over cultureel erfgoed en (boven)lokaal cultuurbeleid, al dan niet gelinkt aan andere thema's.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9 - 1000 Brussel
www.vlaanderen.be/erfgoed

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar cultureelerfgoed@vlaanderen.be

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als contactpersoon voor uw organisatie geregistreerd bent bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media of zich ingeschreven hebt op de verzendlijst van de nieuwsbrief Cultureel Erfgoed.
Informatieveiligheids- en privacybeleid van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Schrijf u uit - Pas uw gegevens aan
OVER VLAANDEREN.be     DISCLAIMER     TOEGANKELIJKHEID

Email Marketing Powered by Mailchimp