‘Weinig aandacht voor de sociale dimensie in de palliatieve fase is echt geen onwil’
Eerder dit jaar startte Roermond met de proeftuin van Agora en Movisie, in eerste instantie gericht op de wijk Maasniel. Desirée Meertens, coördinator van het netwerk Palliatieve Zorg Midden-Limburg, was enthousiast over de aanpak en wist professionals en organisaties uit de zorg en het sociaal domein als partners bij de nieuwe proeftuin te betrekken. ‘Ook professionals beamen dat er te weinig aandacht is voor de sociale dimensie. Elkaar kennen en weten te vinden, daar begint het allemaal mee.’ Lees het hele interview
Drie drukbezochte masterclasses zingeving en geestelijke verzorging
De afgelopen weken organiseerden Agora en ZonMw drie online masterclasses, in samenwerking met onderzoekers, zorgprofessionals, geestelijk verzorgers en cliënten. De deelnemers aan de masterclass waren professionals uit welzijn, zorg, en geestelijke verzorging. Zij kregen de nieuwste inzichten uit onderzoek, gingen in gesprek met elkaar en aan de slag met praktische tools.
Masterclass Samen zorgen voor zingeving
Een zeer diverse groep van ruim 200 professionals uit zorg, welzijn en geestelijke verzorging deed enthousiast mee aan de interactieve masterclass ‘Samen zorgen voor zingeving’. Met name de live case, waarin praktijkondersteuner Reina Schimmel in gesprek ging met de ongeneeslijk zieke Willem (een acteur), leverde veel reacties op in de chat en ook mooie inzichten. Aandacht voor zingeving van cliënten in de thuissituatie is belangrijk voor hun kwaliteit van leven, zeker in de palliatieve fase.
Hoe vinden ouderen zingeving? En hoe ondersteun je als het niet vanzelf gaat? Veel ouderen halen voldoening uit hun sociale contacten, vrijwilligerswerk, sport, kunst en andere bronnen van zingeving. Maar niet iedereen vindt het eenvoudig om zin te ervaren in het latere leven. Met welke levensthema’s worstelen deze ouderen? Hoe herken je deze thema’s als professional? En hoe werk je effectief samen om ouderen te ondersteunen bij zingevingsvraagstukken? Daarover ging de masterclass ‘Zin in het latere leven’. Tijdens de interactieve middag gingen ruim 160 deelnemers aan het werk met een inspirerende casus.
Masterclass Structuur en creativiteit als basis voor geestelijke verzorging
Het gespreksmodel ‘In dialoog met je levensverhaal’ geeft geestelijk verzorgers handvatten om gestructureerd te werken en creatieve werkvormen toe te passen. Geestelijk verzorgers en cliënten die het model uitprobeerden zijn overwegend positief, bleek tijdens de masterclass. ‘Dit gespreksmodel kan gesprekken naar een diepere laag brengen.’
Videosessie: Samen de ondersteuning van mantelzorgers verbeteren
Hoe zou de samenwerking tussen verschillende professionals en vrijwilligers de ondersteuning van familie en vrienden van mensen in de palliatieve fase kunnen verbeteren? In deze videosessie van Agora, Mantelzorg Nederland en Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) gaan we hier dieper op in en belichten de psychologische en sociale ondersteuning vanuit drie verschillende invalshoeken: die van de wijkverpleegkundige, de mantelzorgondersteuner en de vrijwilliger. Wat zou jouw rol daarbij kunnen zijn?
Onlangs startte de landelijke publiekscampagne over palliatieve zorg ‘Als je niet meer beter wordt.’ Agora heeft aan deze campagne meegewerkt met kennis en ervaring op het gebied van Geestelijke Verzorging Thuis en zingevingsvragen die spelen in de palliatieve fase. De campagne moedigt mensen in de palliatieve fase aan met naasten en met hun zorgverleners en andere ondersteuners stil te staan bij hun wensen en grenzen in hun laatste levensfase. De campagne stimuleert ook professionals om het gesprek over palliatieve ondersteuning en zorg tijdig te voeren.