Nieuws van vandaag


Almere - Burgemeester neemt maatregelen na explosie aan de Salsastraat

04-11-23

Burgemeester Hein van der Loo heeft maatregelen genomen na de explosie aan de Salsastraat in Almere, vrijdagmiddag. De woning is voor zeker twee weken gesloten en er worden voor een maand camera's geplaatst om toezicht te houden. De burgemeester stond bij het incident stil in het Weekendcafé van Omroep Flevoland in Almere.

Van der Loo erkent dat er een trend is te zien en dat er nu vaker sprake is van explosies in Almere. Van het begin van het jaar tot en met midden oktober is er dertien keer sprake geweest van een explosie of schietincident in de stad.

"Elke explosie is er wat mij betreft al één teveel. Dus dertien explosies zijn er al dertien teveel", vertelt Van der Loo. Bij de explosie aan de Salsastraat raakte niemand gewond maar de maatregelen zijn toch genomen omdat de burgemeester intimidatie weigert te accepteren.

"Goed opletten"
De burgemeester zegt dat incidenten niet te voorkomen zijn, maar zegt zijn best te doen om ervoor te zorgen dat het niet weer gebeurt. Zo lopen er volgens hem in de buurten veiligheidsmanagers die zich inzetten voor veiligheid in de omgeving.

Van der Loo roept ook de inwoners van Almere op om goed op te letten en om een praatje te maken met de buren. Zodat iedereen elkaar kent en op de hoogte is van wat er speelt in de buurt. Hij gelooft erin dat dit soort incidenten op deze manier teruggebracht kan worden.

In het weekendcafé zei de burgemeester verder dat Almere een aanvraag heeft ingediend om mee te doen aan Preventie met Gezag. Dat is een landelijk programma waarmee jeugdcriminaliteit moet worden voorkomen. Lelystad is één van de gemeenten die al onderdeel is van het programma. Van der Loo is er vrij zeker van dat het verzoek wordt goedgekeurd en dat Almere kan rekenen op een miljoen euro aan steun.

[oproep]Het Weekendcafé is de gezamenlijke live-uitzending op zaterdag van Omroep Flevoland en de lokale omroepen in de provincie. De uitzendingen zijn zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur live bij te wonen voor publiek. [/oproep]


Lees meer

Almere - Bouw uitbreiding natuurbelevingcentrum begonnen

04-11-23

Met het onthullen van het bouwbord werd officieel het startsein gegeven voor de uitbreiding van natuurbelevingcentrum De Oostvaarders. Het gebouw aan de Almeerse kant van Nationaal Park Nieuw Land is uit z’n jasje gegroeid. Met de uitbreiding verdubbelt het in oppervlakte.

Het natuurbelevingcentrum trekt steeds meer bezoekers, niet in de laatste plaats door de oprichting van Nationaal Park Nieuw Land vijf jaar geleden. "Het nieuwste Nationaal Park van Nederland", aldus een trotse Harold Hofstra, gedeputeerde van de provincie. "We zien dat de bezoekersaantallen toenemen, en we zien ook de behoefte toenemen om mensen te vertellen over het gebied, over de bijzondere natuur van Flevoland."

Nauwe samenwerking
Om aan te geven dat het natuurbelevingcentrum voor een aantal partijen van belang is, deed Hofstra de officiële handeling samen met de Almeerse wethouder Maaike Veeningen, Wouter Wubben van Staatsbosbeheer en Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur Almere. "Belangrijk dat je in zo'n project als dit goed samenwerkt", vindt Bronkhorst. "We doen allemaal waar we goed in zijn. Staatsbosbeheer is met de natuur bezig en met de excursies, wij verzorgen het educatieve gedeelte, de expositie in het gebouw en de evenementen. En Almere City Marketing verkoopt de boel. Dat is ook heel belangrijk."

Amper te zien op een luchtfoto
De heipalen zijn inmiddels geslagen, de komende maanden zal de nieuwbouw stap voor stap zichtbaar worden. "We bouwen echt passend in de natuur, zonder dat het echt structureel of significante effecten voor het gebied heeft", legt Wubben uit. "Het is een groot gebouw, maar op het totaal van het gebied is het natuurlijk bijna niks. Op een luchtfoto zal je het amper kunnen zien." Eind september moet de nieuwbouw helemaal klaar zijn.


Lees meer

Almere - René Clabou van tabaksspeciaalzaak 'De Sigaar' stopt er na 25 jaar mee

04-11-23

René Clabou van tabaksspeciaalzaak ‘De Sigaar’ in Almere Centrum stopt na 25 jaar met de zaak. Clabou verkoopt niet alleen rookwaren, maar hij heeft ook een unieke band met de Almeerders die zijn zaak bezoeken.

Zelf vindt hij dat de normaalste zaak van de wereld. Binnenkort zullen deze mensen het toch echt zonder hem moeten doen.

In zijn sigarenwinkel aan de Zadelmakersstraat staat René achter de toonbank als hij vertelt dat hij en zijn vrouw met pensioen gaan. “Het is de normale gang van zaken”, zegt hij schouderophalend. René denkt niet dat zijn klanten hem zullen missen. “Ze kopen hun sigaretten wel weer ergens anders.”

'Hee Max!'
Als de deur openzwaait blijkt juist de band die hij met zijn klanten heeft. “Hee Max!”, roept hij naar een man die doelgericht naar de kassa loopt om zijn loten te laten controleren. “Ga je sporten zo?” vraagt René hem terwijl hij een kartonnetje onder de scanner houdt. Ze maken over en weer een grap en sluiten hun gesprek af met een boks.

Wie even bij René in de winkel staat, ziet hoe vriendschappelijk hij met zijn klanten is. Klanten lopen in en uit, René kent iedereen bij naam. “Vrouwenvoetbal hè, vanavond!”, zegt hij enthousiast tegen een man die een pakje Winston koopt.

‘Niet niks’
Zodra de winkel weer leeg is, verklapt René: “Ik kijk bijna geen sport, maar in de winkel zet ik het altijd aan zodat ik mee kan praten met de mensen.” Het duurt even voordat hij zich realiseert wat hij en zijn zaak betekenen voor menig Almeerder. “Vijfentwintig jaar is natuurlijk ook niet niks”, zegt hij uiteindelijk. “De mensen zijn vaak zo goed. Een mevrouw haalt altijd pinda’s bij de Action voor me. Vroeger had ik een klant die me elke week een visje bracht. Dat is toch een stukje waardering en dat doet me goed.”

Die waardering probeert hij terug te geven. Hij herinnert zich een klant die in het verleden regelmatig met de bus naar het brandwondencentrum in Beverwijk moest. “Ze vertelde me dat ze tweeëneenhalf uur met de bus moest reizen om daar te komen. Daar schrok ik van. Ik heb haar en haar vriend een paar keer die kant op gebracht en gewacht tot ze klaar waren.”

In het ziekenhuis
Niet met iedereen heeft hij zo’n speciale band. “Sommige nieuwe klanten hebben een andere houding. Ze zijn hard en grof geworden”, ziet René. In zijn zaak is hij door de jaren heen drie keer overvallen. De laatste keer belandde hij daardoor in het ziekenhuis. “Daarom durft mijn vrouw hier doordeweeks niet te staan. Op zaterdag staan we samen, maar ik verlies haar geen seconde uit het oog.”

Lief en leed
De verbondenheid die de tabaksspecialist wel met zijn trouwe klanten voelt, blijkt ook uit het feit dat hij lief en leed met hen deelt. “Op een ochtend kwam hier een stel binnen”, begint hij. Het waren vaste klanten. Niemand wist het nog, maar ze moesten toch ergens uithuilen. "Hun kind was overleden”, zegt René met een gebroken stem.

Het emotioneert hem tot op de dag van vandaag. “Ik ben naar de begrafenis gegaan, ik wilde er zijn. Maar dan zie je die kist…” Het lukt René niet langer om zijn tranen te onderdrukken, “Dat was een mensenleven. Het was verschrikkelijk. Dat vergeet ik nooit meer.”

[info]Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.[/info]


Lees meer

Lelystad - VVD-raadslid Daniëlle van der Raad legt met 'pijn in haar hart' tijdelijk werk neer

04-11-23

VVD-raadslid Daniëlle van der Raad uit Lelystad stopt vanwege gezondheidsklachten tijdelijk met haar functie. Ze heeft nog flink last van de gevolgen van het coronavirus.

Op het social mediaplatform X schrijft Van der Raad dat ze de afgelopen paar jaar vijf keer is getroffen en maar niet beter wordt.

Het raadslid kreeg niet alleen last van traditionele klachten, zoals reuk- en smaakverlies en koorts, maar ze raakte ook extreem vermoeid en had voortdurend last van concentratieproblemen.

"Persoonlijk merk ik dat voornamelijk met het lezen van stukken tekst", schrijft Van der Raad. "Zowel voor de Raad alsmede voor nu mijn opleiding. Een hoofdstuk 3/4 soms 5x moeten lezen om het echt op te slaan."

Van der Raad schrijft verder dat dat ze veel lichamelijke pijn ervaart na afloop van fysieke inspanning. Ze hoopt na haar herstel snel weer aan de slag te gaan.


Lees meer

Almere - Dennis van der Zeijden Foundation wil mensen met een beperking in beweging krijgen

04-11-23

"Doe het nou gewoon", zegt Sander van der Zeijden van de Dennis van der Zeijden Foundation. Hij wil met die opmerking mensen met een beperking stimuleren om te gaan sporten.

Hij ziet dat er voor mensen met een beperking vaak nog een drempel bestaat om zich aan te sluiten bij een sportvereniging. Met het aanbieden van verschillende sporttrainingen wil hij het gat verkleinen richting een reguliere sportvereniging.

De Dennis van der Zeijden Foundation gaf vandaag een clinic bij Tennis- en Padelvereniging De Gouwen in Almere. De Foundation werd opgericht door de broer van Sander, Dennis van der Zeijden.

Dennis overleed negen jaar geleden aan de gevolgen van kanker. De Almeerder was jarenlang een gehandicapte topgolfer. Met de door hem opgerichte foundation probeerde hij lotgenoten via sportactiviteiten te motiveren en hun zelfvertrouwen terug te geven.


Lees meer

Schokland - Bezoekerscentrum Gesteentetuin kan de deuren niet meer open houden

04-11-23

Het bezoekerscentrum in de Gesteentetuin op Schokland is het komende half jaar dicht. Dat komt door de isolatie en de stookkosten, zegt Het Flevo-landschap. De eigenaar van het gebouw geeft aan dat de kosten voor het openhouden van het bezoekerscentrum niet opwegen tegen de inkomsten.

Volgens Het Flevo-landschap komen de meeste bezoekers in de Gesteentetuin tussen 1 april en 1 oktober. "Dan ga je optellen wat we moeten investeren om in de winter open te zijn en dan blijkt het voor nu belangrijk te zijn om de deuren te sluiten", zegt woordvoerder Yvonne de Hilster.

Het gebouw is normaal gesproken op zaterdag- en zondagmiddag open. Het bezoekerscentrum verwarmen met de open haard in het gebouw is geen optie, stelt De Hilster. "Het lukt niet om de hele ruimte te verwarmen." Ook moet geld worden gestoken in de open haard wat Flevo-landschap niet wil.

Komst Werelderfgoedcentrum speelt mee
Daarbij speelt mee dat het bezoekerscentrum moet opgaan in een Werelderfgoedcentrum. Dat moet over een paar jaar een feit zijn. Daarom wil de natuurbeheerder liever niet al te veel meer investeren in het huidige gebouw. De Hilster: "We moeten wachten met besluiten over grote investeringen als dat centrum eraan komt."

Het Flevo-landschap benadrukt dat een wintersluiting niet vreemd is. Dat gebeurt wel bij meer bezoekerscentra, zegt De Hilster. In het gebouw in de Gesteentetuin werkt een groep vrijwilligers. Met hen wordt nog gekeken of ze andere taken kunnen en willen doen bij Het Flevo-landschap, zoals in het natuurbeheer, op kantoor of bij een ander bezoekerscentrum.


Lees meer

Emmeloord - Drugslijn naar Groot-Brittannië opgerold, een jaar na enorme vondst in Emmeloord

04-11-23

De politie heeft dinsdag zes verdachten aangehouden in een grote drugszaak die ook in Flevoland speelde. De verdachten zouden tientallen miljoenen euro's hebben verdiend met drugstransport van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk, meldt de NOS.

De politie heeft de verdachten onder meer aangehouden tijdens huiszoekingen in onder meer Amsterdam, Purmerend en Amersfoort

De zaak kwam vorig jaar oktober aan het rollen doordat in de haven van Antwerpen 7900 kilo cocaïne was gevonden. De drugs werd vervolgens vervoerd en opgeslagen in een loods in Emmeloord. De politie hield ondertussen het transport nauwlettend in de gaten en hield in Emmeloord de eerste verdachten van de drugslijn aan.

Toentertijd bleken er geen Flevolanders betrokken te zijn bij de drugszaak. De recherche ging naar aanleiding hiervan op zoek naar meer betrokkenen en het spoor leidde naar de zes verdachten die eerder deze week zijn opgepakt. Volgens de NOS blijven ze voorlopig vastzitten.


Lees meer

Dronten - Eerste molens Windplanblauw leveren stroom, maar eigenlijk veel te laat

04-11-23

Vijf turbines van Windplanblauw in het IJsselmeer hebben hun eerste stroom geleverd. Er zijn 13 molens geïnstalleerd, maar dat hadden er eigenlijk 24 moeten zijn. De bouw van die molens heeft flinke vertraging opgelopen.

Alle turbines hadden er op 1 september al moeten staan. Maar door weersomstandigheden is dat niet gelukt. De directie gaat uit van een vertraging van twee en een halve maand. Windplanblauw hoopt dat het dit jaar nog wel lukt om de bouw af te ronden.

Vooral de wind speelde de bouw parten. In juli was er bijna een maand lang noordoostenwind en die zorgde voor vervelende golven die het bouwen beletten. Een groot deel van de maand juli stond er te veel wind, ook dat belemmerde het werk.

De directie wil niet vertellen wat de financiële consequenties van de vertraging voor het park zijn: "Daar doen we geen mededelingen over, omdat we dat zien als bedrijfsgevoelige informatie".

Stroom in testfase al het net op
Nu de eerste turbines gereed zijn, volgt een fase waarin ze worden getest. De molens produceren dan al energie, maar nog niet op volle capaciteit. Tijdens de testfase wordt langzaam opgeschaald naar volledige productie. De stroom die de windmolens tijdens het proefdraaien opwekken, wordt wel direct aan het elektriciteitsnet geleverd.


Lees meer

Lelystad - Afvalzorg wil overleg over uitbreiding vuilstort Zeeasterweg na verzet omwonenden

04-11-23

Van december tot maart kunnen omwonenden, en andere inwoners van Lelystad meepraten over de uitbreidingsplannen voor de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg. Afvalzorg wil de komende 15 tot 20 jaar restafval in Lelystad blijven storten. Het gaat om afval dat niet kan worden verbrand.

De vuilstort wordt niet groter dan de huidige 63 hectare, maar Afvalzorg wil wel de bestaande afvalheuvels ophogen van 15 meter nu naar uiteindelijk 35 meter. Hierdoor kan er vijf miljoen kubieke meter afval bij komen.

De afvalverwerker werkt al enkele jaren aan de plannen. Tegen de plannen is veel verzet van de boeren in de directe omgeving, bij inwoners van de aangrenzende woonwijk Landerijen en bij de politiek. Sommige partijen zijn er fel op tegen dat afval uit heel Nederland in Lelystad wordt gestort. Volgens Afvalzorg is dat onvermijdelijk, omdat er elders geen nieuwe stortplaatsen meer mogen worden geopend.

Boeren al jaren in onzekerheid
Afvalzorg is al jaren in gesprek met de eigenaren van twee boerderijen die het dichtste bij de vuilstort liggen. Die eigenaren gaven al in oktober 2021 aan graag duidelijkheid te willen over de toekomst van hun bedrijven. Afvalzorg zegt dat zij op dit moment nog steeds met de eigenaren en het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek is om tot een oplossing te komen.

Volgens Afvalzorg kan het nog wel tot april 2026 duren, voordat de vergunning voor de uitbreiding wordt goedgekeurd.

Meepraten aan omgevingstafels
De provincie meldt nu dat Afvalzorg een uitgebreid overleg wil opstarten en zogeheten omgevingstafels wil opzetten. Daarin mogen betrokkenen meedenken over hoe de vuilstort zonder overlast kan uitbreiden. Tegelijk wordt een milieueffectrapportage opgestart, waarin alle gevolgen van de uitbreidingen worden onderzocht en beschreven.

Uiteindelijk besluit de gemeente Lelystad en de provincie over de uitbreiding. Het voornemen is om een convenant op te stellen waarin duidelijke afspraken staan over de voorwaarden voor de uitbreiding.

De provincie heeft al aangegeven dat de uitbreiding moet passen binnen de bestaande milieuregels voor de locatie Zeeasterweg. Dat moet voorkomen dat er stankoverlast in de omgeving ontstaat.


Lees meer

Urk - Trouwambtenaar leende eigen ring ooit uit aan bruidegom

04-11-23

Pas als het bruidspaar en de gasten het leuk hadden, had hij het leuk. Zo kijkt Rien Bogerd terug op zijn carrière als trouwambtenaar op Urk. Hij heeft dit werk bijna 40 jaar gedaan. In totaal heeft hij meer dan 850 huwelijken voltrokken, zo vertelt Bogerd openhartig in Het Gesprek.

De 70-jarige Urker vond het persoonlijke contact met de bruidsstellen het meest belangrijk. Om zijn werk zo goed mogelijk voor te bereiden, nodigde hij bijvoorbeeld de stellen van tevoren thuis uit. Hij vond het fijn om te weten wie hij voor zijn neus kreeg. "Natuurlijk moest ik altijd het formele gedeelte doen, maar ik wilde er altijd een persoonlijk woord inleggen." De trouwambtenaar vond het belangrijk dat de bruiloft gezellig werd.

De bezoekjes zorgden ervoor dat Bogerd veel leuke en persoonlijke details kwam te weten van het bruidspaar. Die kon hij vervolgens verwerken in zijn toespraak. Als Bogerd zag dat de gasten zich herkenden in zijn woorden over het bruidspaar, was de ceremonie voor hem een succes.

Vermiste trouwring
Dat Bogerd altijd een stapje verder ging, blijkt wel uit een anekdote die hij vertelt in Het Gesprek. Op een bruiloft raakte de bruidegom vlak voor de ceremonie zijn ring kwijt. "Iedereen was aan het zoeken, maar uiteindelijk heb ik maar gezegd dat de ceremonie moest beginnen. Toen heb ik de bruidegom uiteindelijk mijn eigen ring gegeven."

Na het huwelijksfeest ontdekte Bogerd dat hij zijn eigen trouwring niet had teruggekregen. Dat terwijl iedereen al naar huis was gegaan. De trouwambtenaar ging snel met de auto achter het bruidspaar aan. De bruidegom was de ring vergeten terug te geven, omdat hij zo goed paste om zijn vinger.

Pensioen
Dat Bogerd 70 jaar is en gestopt is als trouwambtenaar, betekent niet dat hij volledig gaat genieten van zijn pensioen. Hij wil zich blijven inzetten voor de samenleving. Zo doet hij veel vrijwilligerswerk en is hij betrokken bij projecten zoals de toekomstige buitendijkse haven bij Urk. En als hij echt niets te doen heeft, gaat hij een boek schrijven met persoonlijke anekdotes die hij in zijn leven heeft meegemaakt. "Een boek waarin je met een glimlach kan constateren: is dat ook de ambtenaar?"

[info]Het Gesprek is een onderdeel van het programma van Leo Schouwenaar en Jordy Bouw. Dat is iedere werkdag te horen en te zien tussen 06.00 uur en 10.00 uur.[/info]


Lees meer

Almere - Almere City wil goede lijn doortrekken tegen Sparta - AlmEredivisie #11

03-11-23

Almere City FC speelt zondagmiddag vanaf 16.45 uur de lastige uitwedstrijd tegen Sparta, de huidige nummer 6 van de eredivisie. Trainer Alex Pastoor kan tegen zijn oude club nog altijd geen beroep doen op vleugelverdedigers Hamdi Akujobi en Sherel Floranus. Aanvoerder Damian van Bruggen, die tegen Go Ahead Eagles uitviel met een enkelblessure, is wél weer inzetbaar op Het Kasteel.

De wedstrijd Sparta - Almere City staat centraal in aflevering 11 van AlmEredivisie. Bekijk hier de gehele uitzending:

[youtube:https://youtu.be/o4_NQAaDP5w]

In deze aflevering 11 van AlmEredivisie kijken we met trainer Alex Pastoor vooruit op de wedstrijd tegen zijn oude club Sparta, waar hij bijna drie jaar trainer was (van begin 2015 t/m eind 2017). Pastoor kijkt ernaar uit om zondag vele bekenden te mogen begroeten op Het Kasteel, maar benadrukt dat hij als doel heeft om de punten mee te nemen naar Almere. Zijn ploeg kende de afgelopen vier wedstrijden geen nederlaag in de eredivisie: de debutant staat op een keurige 14e plek van de ranglijst.

'Oude bekende' Jeroen Rijsdijk

Verder in deze aflevering een gesprek met Sparta trainer Jeroen Rijsdijk, die sinds dit seizoen eindverantwoordelijke is bij de club uit Rotterdam. Rijsdijk was van begin 2020 assistent-trainer bij Almere City en na het ontslag van Ole Tobiasen in maart 2021 enkele maanden hoofdtrainer ad-interim bij 'City'. Hij greep in mei 2021 net naast promotie naar de eredivisie met de Almeerders: Almere City was destijds met De Graafschap en Go Ahead Eagles in een hevige strijd verwikkeld om plek 2 van de Keuken Kampioen Divisie: uiteindelijk promoveerde Go Ahead Eagles op de slotdag van de competitie 'op doelsaldo' naar de eredivisie. Almere City werd vervolgens in de eerste ronde van de play-offs kansloos uitgeschakeld door NEC (0-4). Nadat Gert-Jan Verbeek in de zomer van 2021 werd aangesteld als trainer bij Almere City, vertrok Rijsdijk op 2 augustus 2021, één week voor de competitiestart, bij de club.

Clubtrauma: grootste nederlaag ooit: 12-1

In deze uitzending van AlmEredivsie duiken we ook weer even de archieven in, want de uitwedstrijd tegen Sparta op 20 augustus 2010 was een historische. In de toenmalige Jupiler League werden de Almeerders met 12-1 afgedroogd door de Rotterdammers. De toenmalige trainer van Almere City Henk Wisman zag de afstraffing op het Kasteel destijds totaal niet aankomen. Het was in meerdere opzichten een gedenkwaardige avond. Sparta debutant Johan Voskamp scoorde destijds maar liefst 8x voor de thuisploeg, wat een record betekende.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp