Nieuws van vandaag


Lelystad - Verwarde man die moeder gijzelde door politie meegenomen

16-06-23

Hulpdiensten zijn vrijdagmiddag massaal uitgerukt voor een verwarde man in een woning aan de Parkzijde in Lelystad, vlakbij 't Lelycentre. Brandweer, politie en ambulance waren in groten getale aanwezig. Er werd een groot gebied in de wijk afgezet. De man is inmiddels aangehouden.

Een arrestatieteam ter plaatste heeft rond 14:30 uur een vrouw op leeftijd uit de woning gehaald. Volgens een verslaggever op locatie zou de verwarde man de zoon van de vrouw zijn.

Hij zou volgens meerdere bronnen op locatie de gaskraan open gedraaid hebben, waardoor de hulpdiensten werden opgeroepen. Meerdere woningen in de Lelystadse buurt werden ontruimd en andere bewoners werd gevraagd binnen te blijven.

[tweet:https://twitter.com/pol_flevoland/status/1669673085752975361?s=46]

[https://twitter.com/POL_Flevoland/status/1669687199028113408?s=20]


Lees meer

Biddinghuizen - Zorgen om verkeersdrukte bij scholen

16-06-23

Leraren, ouders en kinderen maken zich zorgen om de verkeersdrukte bij multifunctioneel centrum De Binding en de basisscholen in Biddinghuizen. Bij het wegbrengen en ophalen van de kinderen ontstaan er regelmatig gevaarlijke verkeerssituaties.

Het probleem is dat auto's soms te hard rijden en niet genoeg rekening houden met overstekende en fietsende kinderen. Ook wordt er geparkeerd op plekken waar dat niet mag. Veel ouders durven hun kinderen daarom niet alleen naar school te laten gaan. "Ik durf het niet aan", zegt een vader. Hij ziet regelmatig gevaarlijke situaties en denkt dat het een kwestie van tijd is voor het echt mis gaat.

Ook Maaike Lodder van De Wingerd is bezorgd: "Op bepaalde tijden komen alle kinderen tegelijk naar school. Veel van hen worden met de auto naar school gebracht. En iedereen wil dan natuurlijk graag vooraan staan. Kinderen en ouders fietsen over de parkeerplekken en dat levert een chaotische situatie op."

Ook de Leerlingenraad van De Tamarisk hoopt dat het verkeer veiliger wordt. Ze gaan een brief sturen aan de gemeente om te vragen of er meer borden kunnen komen en of een van de straten eenrichtingsverkeer kan worden.

De PvdA heeft woensdag vragen gesteld aan het college over de verkeerssituatie bij de Binding en de scholen in Biddinghuizen. De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.


Lees meer

Flevoland - Dit zijn de plannen van de nieuwe Flevolandse coalitie

16-06-23

De vijf politieke partijen die een provinciaal coalitieakkoord hebben gesloten, hebben hun plannen voor de komende jaren bekendgemaakt. In een document van 65 pagina's zetten ze hun visie op een rij. Het gaat om BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP.

In het voorwoord wordt nadrukkelijk benoemd dat alle Flevolanders "binnen de grenzen van onze rechtsstaat en conform artikel 1 van de Grondwet, het recht hebben om te zijn wie ze zijn en te geloven wat ze geloven en niet geloven."

ChristenUnie en PVV
Het is een zin die vrijwel zeker voortkomt uit de gesprekken die de ChristenUnie en PVV al in een vroeg stadium van de formatie hebben gevoerd. Bij de achterban van de ChristenUnie is namelijk verzet tegen samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Het landelijk bestuur van de ChristenUnie zegt dat de opstelling van de PVV op onderwerpen als godsdienstvrijheid en het belang van de rechtsstaat "haaks staat op onze uitgangspunten en overtuigingen."

'Het moet anders'
De nieuwe coalitie zegt te merken dat veel inwoners van Flevoland ervaren dat de overheid te weinig antwoorden heeft en onvoldoende merken dat de overheid er voor hen is. "En dat moet anders", zo zeggen de partijen. Er worden vier 'pijlers' benoemd waarop het coalitieakkoord is gebouwd.

[info]De vier pijlers op een rij
* Participatie. We betrekken onze inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden bij wat we doen, zowel in de keuzes als in de uitvoering.

* Innovatie. We volgen niet altijd de gebaande paden, maar durven ook nieuwe wegen in te slaan. We passen kansrijke nieuwe mogelijkheden in de praktijk toe. Hierbij betrekken we de creativiteit en kennis vanuit de samenleving.

* Resultaatgericht. We stellen doelen en meten de effecten van wat we doen, evalueren regelmatig en passen zo nodig onze aanpak aan. Daarbij maken we op een vernieuwende manier gebruik van data.

* Ruimte. In regelgeving en ondersteuning geven we ruimte aan initiatieven van inwoners en ondernemers en zoeken naar wat kan. We zijn terughoudend met nieuwe regelgeving en schaffen overbodige regels af.[/info]

Mix van oud en nieuw
Met het openbaar maken van de plannen is tegelijkertijd ook bekendgemaakt wie namens de vijf partijen de gedeputeerden worden. Dan zijn Jan Klopman (BBB), Jurie van den Berg (BBB), Jan de Reus (VVD), Chris Jansen (PVV), Harold Hofstra (ChristenUnie) en Sjaak Simonse (SGP).

De Reus en Hofstra waren ook afgelopen periode al gedeputeerde, de andere vier gezichten zijn nieuwkomers.

Wat zijn de plannen voor de komende vier jaar?
Een selectie van belangrijke thema's uit het coalitieakkoord:

[info]Stikstof
Het stikstofprobleem zorgt voor onzekerheid. We werken samen met de boeren om deze problemen om te zetten in kansen. We vinden het onacceptabel dat boeren gedwongen worden uitgekocht vanwege stikstof. Boeren die vrijwillig stoppen, krijgen uiteraard alle ruimte. Hoewel we kijken waar boerderijen met vee het beste kunnen worden geplaatst, is het niet nodig om er minder dieren te houden. Boeren krijgen hulp als zij ander werk willen doen op hun boerderij. Zoals recreatie, toerisme en natuurbeheer. We willen minder stikstof uitstoten in natuurgebieden. Daarom houden we ons aan de landelijke doelen. We zijn niet strenger dan het Rijk en houden 2035 aan als stikstof einddatum.

Bereikbaarheid
Flevoland moet beter bereikbaar worden. Daarom willen we dat er een goede verbinding komt tussen Almere en Amsterdam en andere plaatsen. De IJmeerverbinding (een tunnel of brug voor auto’s, fietsen en een metro) is hier een voorbeeld van. We steunen ook de spoorweg Lelylijn. Maar, dan willen we dat de trein stopt op stations in onze provincie, zoals in de Noordoostpolder. Als de Lelylijn wordt aangelegd, willen we dat het Rijk onderzoekt of er een tunnel kan komen op de plek waar nu de Ketelbrug te vinden is.

Woningbouw
Er komen de komende dertig jaar veel mensen in Flevoland wonen. In 2050 heeft Flevoland meer dan 700.000 inwoners. We moeten daarom 100.000 nieuwe huizen bouwen. Dit doen we in huidige steden en dorpen. Of in de buurt daarvan. Wie niet beter weet, denkt dat er in Flevoland nog meer dan genoeg ruimte is. Tussen de dorpen en steden liggen namelijk kilometers onbebouwde grond. Volbouwen dan maar? Daar peinzen we niet over. We houden van de open ruimte en de unieke opbouw van elk dorp. We willen dat dit zo blijft, ook voor de volgende generaties.

Nieuwkomers
Flevoland helpt veel vluchtelingen en asielzoekers met opvang en een dak boven hun hoofd, zoals wordt gevraagd door het rijk. We zorgen ervoor dat gemeenten genoeg plekken hebben voor mensen met een verblijfsvergunning. Als provincie dragen we heel goed bij aan de opvang van asielzoekers maar vinden het nu een taak voor provincies die achter blijven om nieuwe opvangplaatsen te realiseren. Wij zien geen ruimte om asielzoekers die waarschijnlijk geen verblijfsvergunning krijgen een woning te bieden, tenzij gemeenten dit zelf willen.

Landbouw
Voedsel uit Flevoland gaat de hele wereld over. Daar zijn we trots op. We willen een goede en stabiele toekomst voor de landbouw en de Flevolandse boeren. Dit betekent niet dat alle boeren in Flevoland biologisch moeten gaan werken? Nee, absoluut niet. We laten die beslissing graag over aan de boeren zelf. We hebben vertrouwen in onze boeren, die voorlopers zijn op het gebied van nieuwe technieken. Wel werken wij mee aan een circulair landbouwplan waarin hergebruik centraal staat, bijvoorbeeld door plantaardig afval te recyclen tot meststoffen.

Visserij
We ondersteunen de innovatieve Flevolandse vissers en willen minder regels. Vissers hebben te maken hebben met veel regels en papierwerk. Daarom willen we de vergunningen die we als provincie geven, langer geldig maken. Hoewel het visserijbeleid voor een groot deel wordt bepaald door Europese en nationale regels, doen we ons best om de belangen van de vissers te behartigen.

Energie
Flevoland is de windprovincie van Nederland. We wekken al veel windenergie op. We willen oude windmolens vervangen door nieuwe, efficiëntere turbines. Zo wekken we meer energie op met minder windmolens. Daarnaast kijken we naar nieuwe ideeën voor het opslaan en opwekken van energie, omdat het elektriciteitsnetwerk overbelast is.

Lelystad Airport
De beslissing om Lelystad Airport te openen ligt bij de landelijke overheid. Wij zien voordelen voor onze economie als de luchthaven opengaat. Maar, we vinden het ook belangrijk om meningen van bedrijven en inwoners hierover te horen. Over bijvoorbeeld thema’s als natuur, geluid en de veiligheid van voedsel. We willen dat de openingstijden van Lelystad Airport gelijk zijn aan die van andere regionale luchthavens.[/info]

Presentatie later op de avond
Het coalitieakkoord wordt vrijdagavond om 18.30 uur gepresenteerd in het Provinciehuis. Komende woensdag wordt het vervolgens besproken in de Provinciale Staten.


Lees meer

Almere - Studenten ROC Flevoland lopen eerste solidariteitsmars

16-06-23

Studenten van het ROC Flevoland hebben vrijdag voor de eerste keer meegedaan aan een solidariteitsmars voor veteranen. Vijftig studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) in Almere liepen mee in de mars van tien kilometer.

De groep studenten stond keurig in oranje shirt met militaire broek en een rugtas en flesje water klaar voor vertrek. "Ik vind het best wel belangrijk om veteranen te steunen", zegt Renske Hoving. Ze is één van de weinige studentes die mee doet. De groep bestaat vooral uit jonge mannen.

Op hun tocht door de stad maken ze een tussenstop in het Vredesbos. Daar vertelt veteraan Frans van der Schuur bij het het oorlogsmonument van de Short Stirling, het verhaal van de piloten die om het leven kwamen. "Het feit dat ze voor onze vrijheid hebben gevochten en hier zijn neergestort", spreekt Hoving het meest aan. Ook student Henk Mulder is aangegrepen door het verhaal. "Ik vond het schokkend dat de bommenwerper is neergehaald."

Saluerende kinderen
Hoving en Mulder zijn vastberaden. Ondanks de schokkende verhalen, willen ze het leger in. Ze voelen zich gesteund door reacties die ze tijdens de mars krijgen. "Mensen kijken trots naar ons als we voorbij lopen", vertelt Hoving. Mulder vult aan: "Ik heb kinderen gezien die salueerden. Dat is wel mooi."

Het doel van de mars, die door 23 scholen gelopen wordt en drie jaar geleden ontstond, is om veteranen in het zonnetje te zetten. Voor docent Roel Pilot, die zelf ook veteraan is en deze eerste Almeerse mars organiseerde, is dit ook een belangrijke dag. "Het is een beetje erkenning voor mijn veteranenstatus. Maar vooral toch het feit dat mijn studenten hier aandacht aan besteden." Ze hebben met de mars ongeveer 1400 euro aan sponsorgeld binnengehaald voor hulp aan veteranen die dat nodig hebben.

Terug op school worden de studenten verwelkomd door familie, vrienden en echte veteranen, zoals Erwin Prop. "Geweldig dat ze dit doen, zo'n mars met deze temperaturen. We hopen dat er nog een aantal militair wordt."


Lees meer

Flevoland - Flevoland: 1 miljard nodig voor aanpak landelijk gebied

16-06-23

Flevoland vraagt 1 miljard euro aan het Rijk om de plannen voor het landelijk gebied, natuur en landbouw mogelijk te maken. De provincie publiceerde vrijdag een conceptplan hiervoor. De komende twee weken wordt dit besproken in het provinciehuis.

Het Rijk wil van alle provincies vóór 1 juli een plan voor de toekomstige inrichting van de natuur en het platteland. Daarin moeten ze ook beschrijven welke maatregelen ze nemen om de stikstofuitstoot te beperken, hoe ze klimaatverandering tegen willen gaan en hoe ze de kwaliteit van de bodem, het drinkwater, de lucht en het oppervlaktewater willen verbeteren. Kortom: hoe moet de Flevolandse natuur er in de komende decennia uitzien.

Rommelhoekjes en innovatie
In het plan kijkt Flevoland vooral naar de innovatie van landbouw en het verbeteren en herstellen van de biodiversiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het creëren van 'rommelhoekjes', stukjes land waar niet veel gedaan wordt en de natuur haar gang kan gaan. In Flevoland is alles strak en zakelijk ingericht en dat komt de wilde natuur volgens de provincie niet ten goede. Om dit te verbeteren, vraagt de provincie ruim 450 miljoen euro aan het rijk.

Ook wil Flevoland kijken naar de grenzen tussen de bewoonde wereld en de natuur. Dus meer wonen in het landelijk gebied en meer natuur in het stedelijk gebied. Op die manier hoopt de provincie dat de natuur en de steden meer met elkaar vermengd raken en elkaar versterken. Volgens het plan moeten steden dan wel meer gaan doen aan stadslandbouw: een plan dat ook centraal stond in Almere Oosterwold, maar dat daar niet van de grond kwam.

Verder wil Flevoland dus sterk blijven inzetten op vernieuwing in de landbouw. Denk daarbij aan slimmere teelt, efficiëntere technieken en duurzame producten. Een deel van het geld gaat dan naar subsidies om dit te stimuleren.

500 miljoen voor Dronten
Flevolandse gemeenten mogen bij de provincie aanspraak maken op een deel van de 1 miljard euro. Zo gaf de gemeente Dronten aan 500 miljoen nodig te hebben voor de uitvoering van het Dronter deel van deze plannen. Dat lijkt veel, maar Dronten is qua grondoppervlak een van de grootste gemeenten van Nederland.

De overheid heeft 24,3 miljard euro gereserveerd voor alle provincies samen. Vermoedelijk is dat niet voldoende. Tot nog toe hebben pas zes provincies hun plannen bekendgemaakt en zij hebben samen al 22,7 miljard nodig.


Lees meer

Almere - Maatregelen bij Yanmar Almere City Run door warme weer

16-06-23

Het programma van de Yanmar Almere City Run is aangepast door de verwachte warmte. Dat laat de organisatie weten. Zondag kan het zo'n 30 graden worden in Almere en worden al vroeg in de ochtend hoge temperaturen verwacht. Daarom heeft de organisatie van de hardloopwedstrijd het onderdeel van 15 kilometer geschrapt. Ook zijn de starttijden van de 10 kilometer en het Rondje Weerwater vervroegd.

De organisatie laat weten dat de gezondheid en veiligheid voorop staat. Door de 15 kilometer lange route te schrappen en de andere routes eerder te laten beginnen, kunnen de deelnemers voor het warmste punt op de dag over de finish komen.

Deelnemers die zich hadden ingeschreven voor de 15 km worden via e-mail op de hoogte gebracht van de wijziging in het programma en zullen worden voorzien van verdere informatie met betrekking tot hun inschrijving. Ze kunnen ook meedoen aan de andere twee routes.

Naast de wijziging in de routes is er ook een extra verzorgingspost op het parcours en bij elke verzorgingspost zijn sponzen te krijgen ter verkoeling. Bij het ophalen van de startnummers krijgen de deelnemers zonnebrand. Ook zijn er online tips geplaatst voor het lopen met warm weer.


Lees meer

Zeewolde - Explosie bij transformatorstation in Zeewolde

16-06-23

In een gebouw op het transformatorstation aan de Bloemsemlaan in Zeewolde is vrijdagmiddag een explosie ontstaan. Dat meldt netbeheerder Liander. Bij de knal zijn geen gewonden gevallen.

De explosie was rond 14.00 uur in een gebouw van zo'n tien bij twintig meter. Dat werd opgemerkt door medewerkers van Liander. De brandweer constateerde dat er geen brand was ontstaan, wel zijn de deuren van het gebouwen opengezet voor ventilatie.

Hoe de knal is ontstaan is nog niet duidelijk. De spanning wordt van het station afgehaald waarna de oorzaak van de explosie kan worden vastgesteld, aldus de netbeheerder.

Bij het transformatorstation wordt hoogspanning omgezet in laagspanning. Door de explosie zijn geen problemen ontstaan voor het (aan)leveren van energie, laat Liander weten.


Lees meer

Emmeloord - Eis van 4 jaar voor steekpartij bij café The Bottom

16-06-23

De officier van justitie heeft vrijdag vier jaar cel geëist tegen een 21-jarige man, die vorig jaar september iemand zou hebben neergestoken voor café The Bottom in Emmeloord. De man zegt niks verkeerds te hebben gedaan die avond, maar volgens de aanklager is er voldoende bewijs om hem te veroordelen voor een poging tot doodslag. Een 26-jarige Pool uit Creil raakte die nacht zwaargewond door de twee steekwonden.

Volgens de verdachte, die niet wil zeggen waar hij woont, was hij die avond op stap met wat vrienden. Een van die vrienden kreeg buiten ruzie met de Pool en de twee raakten verwikkeld in een vechtpartij. "Ik probeerde mijn vriend weg te trekken. Toen dat eindelijk lukte, zijn we naar huis gegaan", zei hij in de rechtszaal.

De Pool ging ook naar huis, pas daar kwam hij erachter twee steekwonden te hebben. Met de ambulance moest hij naar het ziekenhuis. Hier ontdekten de artsen dat zijn lever was geraakt. Om dat te herstellen, was een operatie nodig.

Hij weet zelf niet wie hem nou gestoken heeft. Getuigen hebben het steken ook niet gezien. De vrienden van de verdachte wezen hem aan als dader. ‘‘Maar dat zeggen ze alleen maar om zichzelf schoon te praten. Zij hebben het gedaan.’’

Opvallend is wel dat hij een dag later naar hen appte dat ze een verhaal moesten verzinnen voor de politie. "Wij kennen elkaar niet, bro", schreef hij. Zijn broer bedreigde via Facebook diezelfde vrienden, omdat ze belastende verklaringen hadden afgelegd over zijn broertje.

En de verdachte appte een andere vriend in het Turks dat hij wel degene was die stak. "Maar dat is bij de politie verkeerd vertaald naar het Nederlands. En ik wilde gewoon een beetje stoer doen."

De officier gelooft niks van zijn verhaal en vindt dat hij lange tijd achter de tralies moet verdwijnen. Hij zou ook een immateriële schadevergoeding moeten betalen van 6.000 euro. Maar de advocaat van de verdachte noemde dat een absurd hoge straf. "Er is amper bewijs tegen mijn cliënt."

Bovendien is het mes waarmee zou zijn gestoken, nooit gevonden. Twee maanden na het voorval zocht de politie daar nog naar in de gracht in Emmeloord, ter hoogte van de Geuzenbrug. Maar dat was zonder resultaat.

Uitspraak over twee weken.


Lees meer

Flevoland - Minister Schouten: samenwerking CU en PVV 'ongemakkelijk'

16-06-23

Minister Carola Schouten vindt het "ongemakkelijk" dat haar partij de ChristenUnie in Flevoland gaat samenwerken met de PVV. "Maar het is een keuze die ze zelf kunnen maken", zei Schouten voorafgaand aan de ministerraad.

Partijgenoot en landbouwminister Piet Adema heeft zich "verbaasd over die keuze. Ik vind de PVV geen natuurlijke samenwerkingspartner." Ook hij vindt dat de keuze aan zijn partijgenoten in Flevoland is.

Veel CU-leden hebben hun ongenoegen geuit over de samenwerking die hun partijleden in Flevoland met de PVV willen aangaan. Leden willen daarom hun lidmaatschap opzeggen. "Dat geeft aan dat er verschillend wordt gedacht over samenwerking met de PVV", zegt Schouten.

"We hebben eerder als partij gezegd dat we samenwerken met partijen die de rechtsstaat respecteren" en met partijen die vinden dat er voor alle mensen plek moet zijn in Nederland. "Dat is belangrijk." Dit is de lijn van het partijbestuur, benadrukt Schouten, "en daar kan ik mij buitengewoon goed in vinden".

Wachten op coalitieakkoord
Het landelijk partijbestuur is ook kritisch over de samenwerking in Flevoland. Het is volgens een woordvoerster nog niet bekend wat er in het coalitieakkoord staat dat vrijdagavond wordt gepresenteerd in Lelystad.

"Als landelijk bestuur zien we dat de opstelling van de PVV op fundamentele onderwerpen zoals godsdienstvrijheid en het belang van de rechtsstaat haaks staat op onze uitgangspunten en overtuigingen. Daarom hebben we eerder gezegd dat deelname aan een coalitie met de PVV niet geloofwaardig is", zei CU-partijvoorzitter Ankie van Tatenhove eerder deze week.

'Verschillend beleefd'
"Onze lokale vertegenwoordigers krijgen van de kiezer het mandaat om hun stem in de politiek te laten horen en daar ligt een grote verantwoordelijkheid", zegt Van Tatenhove. "Deelname aan deze coalitie wordt in de provincie Flevoland verschillend beleefd. Juist daarom is het goed dat hier blijvend het gesprek over wordt gevoerd."

"Als ChristenUnie is onze missie vrede zoeken en recht doen, in welke plaats of provincie dan ook." Voor de partij blijft de missie staan "en we hebben het vertrouwen dat ook de ChristenUnie in Flevoland dit blijft uitdragen", benadrukt de partijvoorzitter.


Lees meer

Noordoostpolder - Scholenstichting Aves roept op tot stop inhuren leraren via bureaus

16-06-23

Scholenstichting Aves roept andere basisschoolbesturen op om te stoppen met het inhuren van leraren via commerciële bureaus. Onder de stichting vallen 34 basisscholen in de gemeenten Noordoostpolder, Kampen en Steenwijkerland.

De stichting merkt dat door het inhuren van ZZP'ers en van leraren via commerciële bureaus voor meer werkdruk bij de collega's met een vaste aanstelling zorgt. Volgens Jos Timmermans van Aves zitten er goede leraren bij de bureaus, maar die willen voornamelijk lesgegeven. De bijkomstige werkzaamheden willen zij niet doen en die moeten de leraren in vaste dienst weer oppakken. Daarnaast zijn de kosten vaak ook hoger, zo'n 75 procent meer dan gemiddeld zegt Timmermans. "Deze zelfde mensen zouden ook gewoon bij ons aan het werk kunnen zijn, het is vreemd dat wij dus geld kwijt zijn aan partijen die daar tussen zitten", aldus Timmermans.

Het is volgens hem dan ook niet altijd voordeliger voor leraren om via de bureaus te werken, omdat er een groot gedeelte van het geld bij de bureaus terecht komt.

Bijval uit de regio
Timmermans ziet veel bijval vanuit de regio. Schoolbesturen zoeken elkaar al meer op voor samenwerking en ook bij dit probleem is dat belangrijk. Vanuit de regio is er een consensus dat de trend met het inhuren van dure bureaus moet stoppen. Volgens Timmermans van Aves kan het alleen lukken als zoveel mogelijk scholen zich aansluiten bij de oproep.


Lees meer

Lelystad - Boze Bastion-bewoners horen dat gemeente overlast aanpakt

16-06-23

De gemeente Lelystad is begonnen met de aanpak van overlast door arbeidsmigranten in de wijk Bastion, maar heeft dat niet gecommuniceerd. Dat kregen wijkbewoners donderdagavond te horen tijdens een bijeenkomst waar specifiek werd gesproken over de woonsituatie van arbeidsmigranten en de overlast die de buurt ervaart.

"We hebben geconstateerd dat een aantal woningen onrechtmatig wordt bewoond door arbeidsmigranten en daar is tegen opgetreden", zegt wethouder Dennis Grimbergen. Tijdens controles bleek dat een aantal appartementen zonder toestemming is gesplitst in afzonderlijke kamers. "Het komt voor dat er soms zes tot acht mensen in een woning verblijven", zegt de wethouder. Daar zijn de woningen niet voor bedoeld.[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230531bastion1901-05-30.02_5843237DE144CC31C12589CE00544505.jpg]

Henk de Vries woont al 35 jaar in de wijk Bastion en wordt de laatste jaren geregeld midden in de nacht wakker. "Om vier uur ‘s ochtends staan ze te toeteren, want dan moet de volgende lichting van bed komen”, zegt De Vries. Ruim twee jaar geleden gaf hij aan de gemeente een adres door waar arbeidsmigranten veel overlast veroorzaakten. Deze melding heeft hij zo'n acht keer herhaald. En toch is daar nog geen controle geweest, kreeg hij te horen. De Vries is verontwaardigd omdat daarvoor geen reden werd gegeven. Wel is toegezegd dat die controle er alsnog komt.

Hoe treedt de gemeente op?
Daar waar overtredingen zijn geconstateerd heeft de gemeente Lelystad een zogeheten last op dwangsom opgelegd. Op die manier wordt de huiseigenaar gedwongen om de woonsituatie volgens de regels aan te passen. Gebeurt dat niet dan volgen er boetes. Om hoeveel woningen het gaat is niet bekendgemaakt. Het zou gaan om meerdere huizen.

“We moeten oppassen voor een waterbedeffect”, zegt wethouder Grimbergen. Op het moment dat de arbeidsmigranten uit de ene woning zijn vertrokken verplaatsen zij zich naar een ander deel van Lelystad waar dezelfde problemen kunnen ontstaan. “Als een groep bewoners zich verplaatst, dan moeten we er op letten dat er niet opnieuw een probleem ontstaat”. Garanties daarvoor kan de wethouder niet geven omdat het onmogelijk is om arbeidsmigranten letterlijk te volgen.


Lees meer

Almere - Flatgebouwen aan Boomgaardweg worden lager

16-06-23

De appartementencomplexen die moeten verrijzen aan de Boomgaardweg in Almere worden lager dan gepland. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders donderdagavond laten weten tijdens de Politieke Markt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van omwonenden en de besturen van nabijgelegen zorginstellingen, die zorgen hebben geuit over de woningbouw in Parkwijk.

Oorspronkelijk was het plan om twee appartementencomplexen van 5 bouwlagen hoog te bouwen. In totaal gaat het om 72 sociale huurwoningen, vooral voor starters en thuisloze jongeren. Omwonenden hebben eerder al aangegeven overlast te vrezen van dakloze jongeren. De besturen van omliggende zorginstellingen zijn bezorgd over de privacy van hun patiënten. De nieuwe bewoners zouden vanuit hun flats zo in de slaapkamers kunnen kijken van mensen met een psychiatrische aandoening.

Tijdens de discussie donderdagavond op het stadhuis kondigde wethouder Froukje de Jonge aan dat de hoogte van de flats van vijf naar vier bouwlagen gaat. De geplande balkons aan beide wooncomplexen worden geschrapt. Om parkeeroverlast te voorkomen wordt de invoering van betaald parkeren of de blauwe zone niet uitgesloten.

Politiek worstelt met de bouwplannen
De Almeerse politiek discussieert al 1,5 jaar over dit project. Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad zijn voor het bouwen van woningen voor starters en thuisloze jongeren, maar een aantal fracties twijfelt of de Boomgaardweg de juiste locatie is.

Zelfs collegepartijen staan niet helemaal achter het voorstel van hun eigen college. Zo is de SP tegen het plan. Volgens raadslid Eibert Draisma kunnen de huurappartementen ergens anders in stad gebouwd worden. Doelgroepen die zorg nodig hebben moeten over de gehele stad gespreid worden, meent de SP.

Ook de Partij voor de Dieren vraagt het college van burgemeester en wethouders om het plan te wijzigen, en de 72 woningen aan de Boomgaardweg op één en niet op twee locaties te bouwen. Op deze manier blijft het groen in het zuidelijke deel van de Boomgaardweg behouden. Bovendien hebben de GGZ-instellingen dan geen last van de toekomstige nieuwe buren, zegt raadslid Ayla Lokhorst.

Binnenkort worden de bouwplannen opnieuw besproken in de gemeenteraad van Almere.


Lees meer

Urk - Provincie vraagt inwoners om mening over randweg tussen Urk en Tollebeek

16-06-23

De provincie Flevoland gaat dit jaar in gesprek met inwoners van Urk en Noordoostpolder over de toekomstige randweg die beide gemeenten sneller moet gaan verbinden met de A6. Daarmee is de planologische fase van de nieuwe ontsluitingsweg van start gegaan.

Op 27 juni vindt er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden plaats in restaurant De Goede Aanloop in Tollebeek. Daar wordt ook een prijsvraag gelanceerd voor de naam van de randweg. Naast een openbare informatieavond, gaat de provincie dit jaar ook een-op-een in gesprek met bewoners en bedrijven die direct op of langs het traject van de weg wonen of werken.

Daarnaast zijn tussen 15 juni en 27 juli online drie documenten in te zien, waarop gereageerd kan worden. Het gaat om de notitie uitgangspunten, een participatieplan en de notitie reikwijdte.

Waarom is een randweg nodig?
De randweg tussen Urk en Tollebeek is nodig om inwoners van de nieuwste wijken van Urk en het gebied rond Tollebeek en Espel sneller naar de A6 te krijgen. Ook moet de Domineesweg tussen Urk en Nagele over een aantal jaar ontlast worden, omdat daar veel landbouwverkeer rijdt. In de toekomst worden daar dagelijks zoveel verkeersbewegingen verwacht dat een combinatie van snel en langzaam verkeer te druk en onveilig wordt.

Hoeveel gaat de weg kosten?
De randweg moet naar verwachting in 2028 klaar zijn en gaat meer dan tientallen miljoenen kosten. Van het totale bedrag van 31 miljoen euro draagt de provincie 75 procent bij, dat komt neer op 23,25 miljoen. Urk betaalt sowieso 5,5 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg. Over een bedrag van 2,25 miljoen moet nog een verdeling worden afgesproken tussen Urk en Noordoostpolder. Urk draagt van de twee gemeenten het meeste bij, omdat het grootste deel van de nieuwe weg op Urker grondgebied komt.

Planfase
Er is een voorkeursvariant afgesproken tussen de gemeenten en de provincie. Maar hoe de weg precies komt te liggen, is nog niet besloten. Het is ook nog onduidelijk of er ter hoogte van de Urkervaart een vaste brug of een beweegbare brug gaat komen. Eveneens is onbekend hoe de randweg precies wordt aangesloten op de Karel Doormanweg, Urkerweg en Staartweg.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/RandwegUrk-1649400316.jpg:De voorkeursvariant uit de verkenning van de provincie][info]De prijsvraag
Iedereen mag één naam voor de randweg insturen, dat kan tot en met 27 juli 2023 door een e-mail te sturen naar: ontsluitingswegurk@flevoland.nl onder vermelding van ‘Prijsvraag naam nieuwe ontsluitingsweg Urk’ en met vermelding van telefoonnummer. Een jury bepaalt wat de meest originele en toepasselijke naam is voor het project en of de naam straks op de naambordjes wordt gebruikt.[/info]


Lees meer

Zeewolde - Provincie: geen voorkeur uitgesproken voor plek militaire kazerne

16-06-23

Bij de zoektocht van Defensie naar een geschikte plek voor een militaire kazerne is door de provincie Flevoland geen voorkeur uitgesproken. In de beantwoording van Kamervragen wekte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onlangs de indruk dat dit wél is gebeurd.

"Wij herkennen ons niet in het door het ministerie van LNV gegeven antwoord", zegt de provincie daar nu als reactie op. Ook Defensie spreekt het antwoord van LNV tegen.

Boeren moeten vertrekken
Voor het nieuwe militaire complex heeft Defensie een gebied bij de Nijkerkerbrug in Zeewolde op het oog. Boeren daar verzetten zich tegen de plannen. Het betekent namelijk dat zij genoodzaakt worden te verhuizen of hun bedrijf zelfs stop te zetten. Het gaat om acht agrarische ondernemers.

Ook drie andere locaties zijn door Defensie onderzocht op de mogelijkheden. Twee daarvan liggen eveneens in Flevoland, één in Gelderland. Om welke alternatieve locaties het precies gaat wil staatssecretaris Christophe van der Maat niet zeggen.[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230511_Kazerne_1054727FCDA50A79C12589AC002BB451.jpg:De geplande locatie]Opkoopregelingen
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is bij het proces betrokken omdat ook onderwerpen als het stikstofbeleid en opkoopregelingen voor agrariërs een rol spelen.

De onzekerheid waar de boeren in verkeren was voor PvdA en GroenLinks reden om Kamervragen te stellen. "Welke rol heeft u gespeeld in het beslissen over de voorkeurslocatie van de 'superkazerne' in Zeewolde?" wilden Kamerleden Joris Thijssen (PvdA) en Laura Bromet (GroenLinks) weten.

"De provincies Flevoland en Gelderland zijn specifiek, als onderdeel van de uitvraag startpakket Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), gevraagd om met een voorkeurslocatie te komen", zo luidde het antwoord van LNV. Waarna het kabinet zelf heeft aangegeven de locatie bij Zeewolde als voorlopige voorkeurslocatie te zien.

Provincie: antwoord klopt niet
De provincie Flevoland zegt dat dit antwoord op de Kamervragen niet klopt. "Aan provincie Flevoland is niet gevraagd om met een voorkeurslocatie te komen", geeft de woordvoerder van Commissaris van de Koning Leen Verbeek aan.

Ook het ministerie van Defensie zegt dat dit niet gebeurd is.

Het ministerie van LNV laat in een reactie weten dat er voor de beantwoording van de Kamervragen met een hoop verschillende partijen overleg is gevoerd. Ook met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. In dat proces is volgens een woordvoerder door niemand aan de bel getrokken. "Noch door Binnenlandse Zaken, noch door Defensie." Al wordt het niet met zoveel woorden gezegd, daarmee lijkt toegegeven te worden dat er een fout in de beantwoording van de Kamervragen is geslopen.


Lees meer

Urk - Urk maakt zich op voor 'Ansjooprace' met traditionele botters

16-06-23

Urk is dit weekend het toneel van een race met tien oude botters. Het gaat om de 'Ansjooprace', een naam die verwijst naar ansjovis. Deze vissoort was belangrijk voor Urk toen het IJselmeer nog Zuiderzee was. De race is bedoeld om geld op te halen voor de Stichting Urker Botter. Deze club vrijwilligers zet zich in voor restauratie en behoud van botterschepen.

"Tegenwoordig varen we met botters voor ons plezier. Maar ga je terug in de tijd, toen was dit voor vissers echt hun gereedschap", vertelt Hans van den Brink enthousiast. Hij is een van de vrijwilligers bij de stichting. "Vissers waren er zes van de zeven dagen per week mee bezig. Dag en nacht. Ze stonden soms tot hun middel in de haring bijvoorbeeld."

Dure aangelegenheid
Het in stand houden van de botters is een prijzige aangelegenheid, zo vertelt mede-vrijwilliger Albert van Veen. "Eigenlijk moet je wel tienduizend euro per jaar reserveren voor onderhoud. Dus daar gaat ontzettend veel geld maar ook een hoop vrijwilligerswerk in zitten."

Zo is onlangs de UK12 voorzien van een nieuwe mast. "Dat was nog steeds de mast waarmee hij overvaren is in 2009", legt Van Veen uit. Bij dat ongeluk in 2009 op het IJsselmeer overleed één bemanningslid en raakte de houten botter total loss. De Stichting Urker Botter adopteerde het schip en vrijwilligers hebben daarna bijna drie jaar aan de renovatie gewerkt.

"We hebben toch wel wat mankementjes geconstateerd. En in de loop der tijd al wel eens wat reparaties gedaan", zo zegt Van Veen over de mast. "Hij is nog goed in principe, maar uit voorzorg hebben we nu gezegd: laten we hem toch maar vervangen."

Sponsorrace
Hoewel de 'Ansjooprace' zaterdag een wedstrijdelement kent, is dat niet het belangrijkste. Het is vooral een dag die draait om gezelligheid en het ophalen van geld. "De bedrijven die meevaren tijdens de wedstrijd, betalen daarvoor", zo legt Ger Roeten uit. Hij is als vrijwilliger al jaren verbonden aan de stichting. "Het bedrag dat we binnenhalen, dat is waarmee we de schepen in stand kunnen houden en alle onkosten kunnen betalen."

De dag voor de deelnemers begint zaterdag met een stevig ontbijt. Daarna gaat iedereen het water op.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp