Nieuws van vandaag


Urk - Cameratoezicht op kotters definitief na instemming Europees Parlement

17-10-23

Het cameratoezicht op vissersschepen gaat definitief door. De maatregel wordt over vier jaar effectief. Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag ingestemd met strengere controleregels voor de visserij. Naast het cameratoezicht wordt ook de visvangst digitaal gecontroleerd. Verder worden alle routes van de vissersschepen vastgelegd.

Urker vissers hebben zich lange tijd verzet tegen de plannen, maar moeten accepteren dat het toch doorgaat.

Het Europarlement heeft een pakket aan maatregelen goedgekeurd om de visserij beter in de gaten te houden. Ook treedt een nieuw boetesysteem in werking, als er grote verschillen zijn tussen de hoeveelheid gevangen en aan land gebrachte vis.

De boete wordt gebaseerd op de waarde van de vangst. En kan op basis van de omstandigheden ook nog hoger uitvallen.

Niet alleen de vissers worden onderworpen aan een strenger regime, ook bedrijven verder in de keten worden nauwkeuriger gecontroleerd. Dat wordt 'van zee tot bord' genoemd. Op die manier wil Europa illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij tegengaan.

SGP stemde tegen de plannen
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) stemde tegen de plannen. Hij vindt dat vooral het verplichte cameratoezicht over vier jaar indruist tegen de sector en vissers bij voorbaat verdacht maakt. "Daarom zeg ik: geen camera’s, stop met het stapelen van controles en stop met de aanlandplicht. Ook over de nieuwe traceerbaarheidsverplichtingen ben ik eerlijk gezegd zeer, zeer, kritisch." Hij voorziet erg veel administratieve lasten en weinig toegevoegde waarde.


Lees meer

Almere - Zes dagen bussen in plaats van treinen tussen Almere Oostvaarders, Weesp en Naarden-Bussum

17-10-23

Reizigers die volgende week met de trein van Almere naar Weesp en Naarden-Bussum willen, kunnen vanaf dinsdagavond niet met de trein mee. Spoorbeheerder ProRail werkt dan zes dagen lang aan het spoor van de Flevolijn. Daardoor rijden er geen treinen tussen Almere Oostvaarders en Weesp en Naarden-Bussum. Reizigers kunnen gebruik maken van vervangende bussen, meldt de NS. Ook kunnen reizigers vanuit het Noorden richting de randstad omreizen via Amersfoort.

Tijdens de werkzaamheden gaat ProRail de spoorstaven en dwarsliggers tussen Muiderberg en Almere vervangen. Ook wordt bij Almere monitoringsapparatuur aangebracht. "Ondanks dat de werkzaamheden in de herfstvakantie plaatsvinden en er iedere vier minuten een vervangende bus rijdt, moeten reizigers rekening houden met grote drukte in de spits", aldus de NS. De vervoerder verwacht grote drukte bij de opstapplaatsen van de bussen.

In de spits is er onvoldoende ruimte voor extra bussen bij de verschillende bushaltes en op de busbaan. Daardoor kan er niet meer dan iedere vier minuten een bus vertrekken. "Dit betekent dat het in de spits niet mogelijk is om alle mensen die deze week met de trein gaan, in dezelfde hoeveelheden met bussen te vervoeren."

De NS adviseert reizigers daarom indien mogelijk buiten de spits te reizen of thuis te werken. In alle gevallen moeten reizigers rekening houden met extra reistijd. Ook geldt het advies om voor vertrek de reisplanner te bekijken.

Businzet aangepast na eerdere klachten
Tijdens eerdere werkzaamheden op het traject tussen Almere Oostvaarders en Weesp was er frustratie en ergernis onder reizigers, omdat de inzet van de bussen niet goed geregeld was. Volgens reizigersorganisatie Rover reden er toen te weinig bussen, liet de communicatie te wensen over en werden reizigers niet goed begeleid.

[info]Zo rijden de stopbussen:
Een woordvoerder van de NS laat weten dat naar aanleiding van die klachten het plan voor de businzet is aangepast. Bij station Weesp worden volgende week twee aparte haltes gemaakt. Eentje is voor de snelbus, en eentje voor de stopbus. De snelbus gaat iedere vier minuten rijden tussen Weesp en Almere Centrum. Daarnaast rijdt er elke tien minuten een stopbus tussen Weesp en Almere Muziekwijk.

Vanaf Naarden-Bussum vertrekt een stopbus naar Almere Oostvaarders. Deze heeft volgens de NS-woordvoerder een betere aansluiting tussen de bus ent rein. Daarmee moet de drukte op station Weesp minder worden. Ook is er nog een stopbus tussen Almere Centrum en Oostvaarders, die iedere tien minuten vertrekt. Deze stopt op een andere locatie aan de PJ Oudweg, vlakbij station Centrum. Daarmee moet het ook minder druk worden op het busstation.[/info]

Ook internationale buschauffeurs
Naast de klachten over de frequentie, klaagden reizigers ook over de buschauffeurs. Bij de vorige werkzaamheden kwamen er chauffeurs uit Hongarije, Bulgarije en Polen. Volgens reizigers kenden ze de routes niet en spraken ze geen Nederlands.

De NS-woordvoerder zegt dat ook dit keer weer internationale chauffeurs worden ingezet. Dat kan niet anders, vanwege het tekort aan buschauffeurs in Nederland. "Om dat in goede banen te leiden, wordt er in de ochtend- en avondspits een extra projectleider ingezet die het busvervoer ter plekke coördineert." Ook staan er op station Weesp en Almere Centrum extra servicemedewerkers van de NS.


Lees meer

Flevoland - Lange files bij Ketelbrug, slagboom werkte niet meer na botsing

17-10-23

Een automobilist is dinsdagmiddag rond 13:30 uur tegen een slagboom gereden op de Ketelbrug op de A6 tussen Lelystad en Emmeloord. Door de botsing konden de slagbomen niet meer omhoog en ontstonden er lange files. 

Rond 14.30 uur begon het verkeer weer op gang te komen. Er raakte volgens de politie niemand gewond.

De kapotte slagboom is rond 17:00 uur vervangen. Tijdens de werkzaamheden was één rijstrook afgesloten. Dat leidde in de richting van Emmeloord opnieuw tot een lange file.

Om 17:40 uur ontstond wederom een file. Dit keer was een ongeluk de oorzaak. 
[/info][Carousel:mbc_2614935101-10426-17369-48559-425526338816196]Rijkswaterstaat had een omleidingsroute ingesteld. Deze ging over Amersfoort, Harderwijk en Zwolle.

[tweet:https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1714246050083405914]


Lees meer

Lelystad - Politie rolt hennepkwekerij op na aanhouding drugsdealer

17-10-23

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een hennepkwekerij opgerold in een woning aan de Noordzeestraat in Lelystad. Hoeveel planten er precies in het huis stonden, weet de politie niet.

Rond 00:15 uur werd vlakbij de woning een 27-jarige man uit Lelystad aangehouden omdat hij in drugs handelde. Zo kwam de politie de hennepkwekerij op het spoor.

In het huis zelf waren geen mensen aanwezig. De woning blijft gesloten, zolang de politie onderzoek doet. De verdachte zit nog vast.


Lees meer

Almere - Toiletgebouw van de Floriade is nu een bewegwijzeringsbord naar het strand

17-10-23

Bewegwijzeringsbordjes die zijn gemaakt van de toiletgebouwen van de Almeerse Floriade wijzen straks de weg naar het Almeerderstrand. En materialen van de verschillende paviljoens vormen nu plantenbakken. De Floriade leeft daardoor toch een beetje voort in de stad.

Hergebruik, recyclen en spullen een tweede leven geven. Dat paste wel bij de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het thema van het evenement was namelijk 'Growing Green Cities', oftewel het ombouwen van stedelijke gebieden naar duurzame en groene steden. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/NHN_Floriade3_0F6789B41C4A9C20C1258A4B0049EFF5.jpg]"Hier staan balies, showblokken, kasten en plantenbakken uit de paviljoens van Duitsland, Japan en India. Maar er zijn hier ook lampen, planken en vitrines", vertelt duurzaam ontwerper Jim van der Wardt.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/NHN_Floriade1_32BB22DD8BF89819C1258A4B0049E08B.jpg]De ontwerper werkt op dit moment in zijn atelier TheCrazySmile aan bordjes die straks de weg wijzen naar het Almeerderstrand. "Ik gebruik ook Floriade-materialen om kastjes in en rondom keukens te maken. Het was misschien wel de laatste Floriade ooit, maar het gedachtegoed van de Almeerse Editie gaan we zeker weten steeds meer zien!", verwacht een gepassioneerde Van der Wardt.


Lees meer

Flevoland - Winkels BCC Lelystad en Almere dicht vanwege 'extreme omstandigheden'

17-10-23

De BCC winkels in Lelystad en Almere houden dinsdag- en woensdagmiddag de deuren gesloten omdat de veiligheid van de medewerkers niet gegarandeerd is. De luiken van de vestiging van de elektronicaketen zijn dicht. Op de deur van de winkel in Lelystad staat dat door 'extreme omstandigheden' besloten is dicht te blijven.

Het bedrijf vroeg vorige maand faillissement aan. De BCC-winkel in Lelystad had maandag nog een faillissementsuitverkoop. In de winkel waren maximaal tien mensen tegelijk welkom, dus ontstond er buiten een wachtrij.

De winkels zouden dinsdagmiddag weer opengaan voor de uitverkoop, maar onder meer in Lelystad en Almere zou personeel maandag belaagd zijn door koopjesjagers. Vanwege meldingen van bedreiging en fysiek geweld, is besloten om de deuren dicht te houden.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231017_BCC_3_663447F8810CD216C1258A4B003F7ADA.jpg]Zowel bij de winkel van de BCC in Almere als die in Lelystad komen toch nog bezoekers langs. "Heftig", is de reactie van een mevrouw. "Ik heb laatst gelukkig nog van alles gekocht." Ze vinden het eigenlijk wel prima dat er geen bezoekers meer worden toegelaten. "Anders werk je nog meer geweld in de hand. Nu kunnen ze even rust nemen."

Vakbond CNV laat in een eerste reactie weten zich te kunnen vinden in het besluit om de deuren dicht te houden. De vakbond vindt dat de veiligheid van de werkgevers en klanten altijd honderd procent gegarandeerd moet worden. "De curator moet nadenken of het houden van zo'n opheffingsuitverkoop überhaupt een verstandige keuze is, zeker gezien de voorgeschiedenis van opstootjes en bedreigingen."

Zowel BCC als de curatoren die belast zijn met een eventuele doorstart van het elektronicabedrijf, zijn niet bereikbaar voor een reactie.


Lees meer

Urk - 'Door Oeigoerse dwangarbeiders verwerkte vis ook via Urk verhandeld'

17-10-23

Drie Urker bedrijven hebben vis uit China geïmporteerd die verwerkt zou zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. Dat blijkt uit een uitvoerig onderzoek dat is gedaan door The Outlaw Ocean. Dat is een internationaal platform voor onderzoeksjournalistiek.

The Outlaw Ocean heeft vastgesteld dat Oeigoeren uit de West-Chinese regio Xinjiang gedwongen worden om te werken in de Chinese visindustrie. Een groot deel van de vis die daar verwerkt wordt, belandt uiteindelijk in Europa en Noord-Amerika. Ook Urker bedrijven hebben zaken gedaan met Chinese firma's waar dwangarbeid wordt verricht.

[info]Klik hier om het uitgebreide onderzoek van The Outlaw Ocean te lezen en te bekijken. Naast misstanden op land, werd er ook menselijk leed op de immense Chinese vissersvloot vastgesteld.[/info]

Volgens het onderzoeksplatform zijn Kramers' Seafood, North Seafood Holland en Seafood Connection uit Urk betrokken bij de import van 'foute' vis. In Nederland wordt ook nog een bedrijf uit Scheveningen gelinkt aan Chinese visverwerkers waar Oeigoeren uitgebuit zouden worden. Wereldwijd gaat het volgens het platform om 71 importeurs.

Kramers' Seafood distantieert zich van misstanden
De Urker bedrijven leveren onder meer vis aan Duitse en Britse supermarkten en een Nederlandse horecagroothandel. In een reactie laat Hein Kramer van Kramers' Seafood weten: "Wij distantiëren ons van de misstanden. Wij kopen vis en zijn een gecertificeerd bedrijf. We kijken daarbij ook naar arbeidsomstandigheden. Daar moeten onze leveranciers aan voldoen en dus gaan wij ervan uit dat ze betrouwbaar zijn. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Daar schrikken wij van."

Kramer vervolgt: "Wij doen inmiddels geen zaken meer met dat bedrijf. De laatste keer was in 2021. We doen nog wel zaken met andere Chinese bedrijven. Daar kunnen we niet omheen. Zij controleren een groot deel van de markt."

Seafood Connection veroordeelt dwangarbeid
In een schriftelijke reactie laat Seafood Connection weten: "Het stelt ons teleur om te horen dat dwangarbeid zoals The Outlaw Ocean Project die beschrijft, tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt in landen als China en leven mee met de slachtoffers van deze praktijken. Seafood Connection veroordeelt met klem schendingen van sancties, misbruik en dwangarbeid."

Het bedrijf zegt meteen actie te hebben ondernomen: "Wij hebben bij onze leveranciers geen eerdere indicaties gezien van genoemde mensenrechtenschendingen. Wij hebben de relatie met Shandong Haidu Ocean Product Co., LTD en Zhejiang Industrial Group naar aanleiding van deze informatie per direct stopgezet."

Seafood Connection zegt zelf onderzoek te hebben gedaan naar misstanden. Daarbij zijn er geen vermoedens van mensenrechtenschendingen geconstateerd.

NorthSeafood: dwangarbeid is verschrikkelijk
Ook het viswerkingsbedrijf NorthSeafood uit Urk wordt genoemd in het onderzoek en neemt afstand van het gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders in China.

"Ik vind het verschrikkelijk. Je vraagt je af wat gebeurt er in die bedrijven", vertelt directeur Pieter Tol van NorthSeafood. "We willen hier niets mee te maken hebben. Dat geven we ook altijd aan richting de leveranciers. We doen alleen zaken met bedrijven waar audits zijn gedaan en die goed met hun personeel omgaan. In 2020 hebben voor het laatst een container vol vis gekocht van Yantai Sanko Fisheries. We doen geen zaken meer met hun."


Lees meer

Lelystad - Watertappunten en een hondenspeelveld: alle ideeën Kindermotiemarkt overgenomen

17-10-23

De dertien ideeën die kinderen uit Lelystad hebben ingediend tijdens de eerste KinderMotieMarkt, worden verder uitgezocht. Partijen uit de gemeenteraad hebben de plannen 'geadopteerd' en gaan dit samen met de kinderen verder uitdenken. De kinderen willen bijvoorbeeld een hondenspeelveld en watertappunten in de stad.

Alle indieners worden begeleid, ongeacht of het idee wel of geen kans van slagen heeft. Er wordt gekeken of er alternatieven zijn of dat ideeën (deels) opgenomen kunnen worden in bestaand beleid. De raad wil alle kinderen de aandacht geven die ze verdienen; samen wordt gekeken waar moties over gemaakt kunnen worden.

Ook volwassenen hebben ideeën
Samen met 32 ideeën die door de politiek zijn overgenomen uit de gewone Motiemarkt voor volwassenen, wordt er op 21 november besloten welke ideeën daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De KinderMotieMarkt vond woensdag 4 oktober voor het eerst plaats in Lelystad.

[oproep]Dit artikel is gemaakt door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl[/oproep]


Lees meer

Almere - Van kickboksen naar profboksen in Carré, 'een hele eer'

17-10-23

"Ik vond het een hele eer om hier te staan", zegt bokser Darryl Sichtman na afloop van de Ben Bril Memorial in Koninklijk Theater Carré in Amersterdam. Het is het grootste boksevent van Nederland. Sichtman stond voor de eerste keer in zijn sportcarrière in de ring als profbokser. Normaal gesproken komt de Almeerder in actie in de kickbokswereld, waar hij meerdere wereldtitels op zijn naam heeft staan.

Sichtman bokste voor een volgepakt Carré een toernooi met drie andere boksers. Het ging om de 'Grote Prijs van Amsterdam'. In de halve finale won Sichtman in vier rondes van drie minuten op punten van Thomas van Wetten uit Hazerswoude. In de finale later op de avond, verloor hij na een technische knock-out van Mike Horn uit Zaandam.

"Het is wel balen, maar ik kan trots zijn", aldus de bokser. De Almeerder vond het lastig om tijdens de partijen zijn benen niet te mogen gebruiken. Dat is het grote verschil tussen het 'gewone' boksen en kickboksen. Dat was volgens Sichtman erg wennen. In de toekomst wil hij zich verder ontwikkelen in deze tak van sport. Hij wil het 'gewone' boksen afwisselen met kickbokswedstrijden.


Lees meer

Flevoland - Geen zenuwen over onderzoek naar route Lelylijn die Flevoland overslaat

17-10-23

De Initiatiefgroep Lelylijn maakt zich 'geen moment zorgen' over het onderzoek naar alternatieve routes voor de nieuw aan te leggen spoorlijn. Eén van die alternatieven gaat via de Afsluitdijk en slaat Flevoland daarmee helemaal over. "Daar word ik niet zenuwachtig van", zegt Bantenaar Wim van Wegen, één van de oprichters van de initiatiefgroep.

Sterker nog, Van Wegen is zelfs wel blij met de studie van het projectteam Lelylijn naar de verschillende varianten. "Het kan betekenen dat het tracé Flevoland nog verder versterkt wordt."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231016_alternatieve_routes_lelylijn_7085AB37B6F224C1C1258A4A0037E912.jpg]Te duur
Hij wijst daarbij onder meer naar de kosten. Mocht blijken dat het spoor over de Afsluitdijk te duur is, dan nemen de kansen voor de route door Flevoland toe. "Ik had de variant Afsluitdijk eerlijk gezegd niet direct verwacht. Maar die is niet reëel. Die wordt veel te duur en zal snel afvallen", is de overtuiging van Van Wegen.

Een breed onderzoek naar verschillende varianten vindt hij een goede zaak. "Om tot een voorkeurstracé te komen, moet je diverse opties onderzoeken. Dat dit nu gebeurt, vind ik een goede zaak. Het levert nieuwe perspectieven op en zorgt ervoor dat er varianten afvallen." Van Wegen is ervan overtuigd dat dit niet de Flevolandse variant zal zijn.


Lees meer

Almere - Kleine bierbrouwerijen willen accijnsverhoging voor bier van tafel

17-10-23

De Nederlandse bierbrouwers bieden de Tweede Kamer dinsdagmiddag een petitie aan tegen een voorgenomen accijnsverhoging op bier. Het kabinet wil de belasting vanaf 1 januari verhogen. Daardoor moet een biertje met een hoog alcoholpercentage fors duurder worden. Dat treft vooral de kleinere bierbrouwerijen.

Brouwerij Stijl in Almere is bezorgd over de plannen. Die moeten worden doorgevoerd om overmatig drankgebruik terug te dringen, zegt het kabinet. De opbrengst van de accijnzen gebruikt het kabinet voor armoedebestrijding. Een doorsnee biertje moet zo'n twee cent in prijs stijgen maar de speciaalbieren met een hoog alcoholpercentage worden zo'n twintig cent duurder, zegt Anneke Geraards van de Almeerse brouwerij.

Geraards zegt het tegengaan van alcoholmisbruik toe te juichen maar denkt dat dat op deze manier niet zal helpen. "Wij worden hard getroffen terwijl de groep die overmatig alcohol gebruikt niet bij ons zit. Onze bieren zijn namelijk duur en exclusief." Ook is het lastig om opnieuw stijgende kosten aan de klant door te berekenen, zegt ze.
[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231017_Anneke_Geraards_B14E5DD4F222E960C1258A4B003A506B.jpg: Geraards in de brouwerij]Stijl denkt na over toekomst
De Almeerse brouwerij staat er goed voor. "Maar wij zijn goed aan het rekenen wat eruit komt en of het nog te doen is op deze schaal", zegt Geraards met oog op de voorgenomen accijnsverhoging. Ze verwacht dat meerdere kleine brouwerijen de maatregel niet zullen overleven. Of Stijl daartussen zit durft ze nog niet te zeggen.

Zo'n 81.000 bierliefhebbers ondertekenden de afgelopen tijd de petitie. Geraads vraagt zich af of die ondertekeningen helpen om de accijnsverhoging van tafel te krijgen. "Daar heb ik een hard hoofd in maar het is wel van belang dat onze klanten en consumenten begrijpen waarom we dit doen."


Lees meer

Almere - Twee gewonden bij steekincident in azc Almere

17-10-23

In het asielzoekerscentrum in Almere heeft gisteravond een steekincident tussen twee bewoners plaatsgevonden. Volgens de politie zijn daar twee mensen gewond geraakt. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers spreekt dat tegen en laat weten dat er één gewonde is.

Volgens de woordvoerder van het COA is het slachtoffer met een snee in zijn hand naar de eerste hulp gebracht. De dader zou dronken zijn geweest en is na het incident opgepakt door de politie, aldus de woordvoerder.

De politie onderzoekt wat er is gebeurd.


Lees meer

Biddinghuizen - Flevosap: "Suikertaks op onze producten is oneerlijk"

17-10-23

Het bedrijf Flevosap in Biddinghuizen protesteert dinsdagmiddag in Den Haag tegen de voorgenomen suikertaks op frisdranken. Het kabinet is van plan om dranken waar veel suiker in zit extra te belasten. Vanaf 1 januari wordt een liter suikerhoudende (fris)drank 26 cent duurder. Dat geldt ook voor de sappen die in Biddinghuizen worden gemaakt.

In een glas sap dat gemaakt is van 100 procent fruit zit bijna net zoveel suiker als in een glas normale cola. De overheid wil dat er minder suiker wordt geconsumeerd omdat het slecht is voor de gezondheid. Om mensen te stimuleren minder suikerhoudende dranken te consumeren wordt de extra belasting toegevoegd.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231017Flevosapproces_95717020621778CBC1258A4B00258CA6.jpg]Handtekeningen ingezameld
"Onze dranken bestaan uit 100 procent vruchtensap", zegt Alex Poortinga van Flevosap. "Een suikertaks op onze producten is niet eerlijk". Samen met vijf andere bedrijven die sap produceren wordt geprotesteerd in Den Haag. Dat gebeurt met een petitie die 5.771 keer is getekend.

Daarmee hopen de sap-producenten dat Tweede Kamerleden een wijziging aan de nog in te voeren regel kunnen toevoegen. Het moet dan gaan om een uitzondering voor dranken die uit 100% vruchtensap bestaan en waar verder niets aan is toegevoegd.

Gevolgen voor fruittelers
De petitie is niet alleen een protest, maar het bevat volgens Alex Poortinga ook aanwijzing voor de Kamerleden. "Kijk naar landen om ons heen", zegt Alex. "Daar is al een suikertaks ingevoerd, maar niet voor vruchtensappen die alleen maar uit fruit bestaan". Daar zijn alleen de suikerhoudende frisdranken duurder geworden.

Als de suikertaks ook voor Flevosap gaat gelden dan vreest Alex dat zijn bedrijf aanzienlijk minder zal produceren. De sappen worden voor veel mensen te duur verwacht hij. "Mensen kopen nu al minder omdat veel producten behoorlijk duurder zijn geworden", zegt hij. Als er minder sappen worden gemaakt kan dat ook gevolgen hebben voor fruittelers in Flevoland. Zij zullen dan minder fruit gaan leveren waar de sappen uit worden geperst.


Lees meer

Flevoland - Scholen met de handen in het haar om lange wachtlijsten jeugdzorg

17-10-23

Scholen zijn machteloos als een leerling professionele jeugdzorg nodig heeft. Vanwege de wachtlijsten moet een kind heel lang wachten voordat het de hulp krijgt die het nodig heeft. In de tussentijd gaat de leerling dagelijks naar school en maakt het nog van alles mee in de thuissituatie, waardoor het kind het minder goed doet op school. Daarvoor waarschuwt intern begeleider Adrianne Schreurs van de christelijke basisschool Horizon in Lelystad.

Volgens Schreurs duurt het één jaar voordat het kind daadwerkelijk wordt geholpen door een zorgaanbieder. De school zit dan met de handen in het haar. Want de scholen hebben volgens haar de taak om goed onderwijs te bieden, maar de zorg hoort bij zorginstellingen. "Wij merken het als een leerling niet goed in zijn vel zit, dan is het best heel moeilijk om ook nog ruimte te creëren in het hoofd, in de hersenen om goed onderwijs te ontvangen."

Zorgelijke ontwikkeling
Het probleem van de wachtlijsten in de jeugdzorg komt op meerdere plekken in Flevoland voor. De Almeerse wethouder Roelie Bosch herkent het probleem en zegt dat het in Almere vooral te maken met de toenemende vraag in combinatie met het personeelstekort in de jeugdzorg. Dat betekent dat er onvoldoende professionals zijn om aan de vraag tegemoet te komen. Bosch vindt het een zorgelijke ontwikkeling. "Want hoe langer een gezin moet wachten op hulp, des te groter wordt de problematiek in die tussentijd. Dus het is zeer onwenselijk."

Schreurs spreekt van een frustrerende situatie. "Als je soms ziet wat kinderen mee moeten maken en dat ze niet passende hulp krijgen. Ja, dat is echt vreselijk om te zien. Je ziet dat het welbevinden vaak in die tussentijd, in die wachttijd nog achteruitgaat." De problemen worden volgens haar alléén maar groter.

[info]Ondersteuningsteam adviseert over zorg
Schreurs maakt deel uit van het ondersteuningsteam (OT). Dat bestaat uit Schreurs als intern begeleider, de directeur van de school, een orthopedagoog, een schoolmaatschappelijke werker en een jeugdverpleegkundige van de GGD. Samen met de ouders kunnen ze adviseren dat een leerling een vorm van jeugdzorg nodig heeft. In dat geval moeten de ouders zich melden bij de jeugdzorg Lelystad (JEL).[/info]

Volgens wethouder Bosch zijn de wachtlijsten in de jeugdzorg een hardnekkig probleem want in tachtig procent van de gevallen zijn de ouders de bron van de problemen. "Daar waar ouders zelf een verslavingsproblematiek hebben of zelf psychische problemen, dan heeft dat zijn weerslag op het kind."

Het kan volgens de wethouder ook zijn dat ouders stress ervaren door geld- of huisvestingsproblemen. "Als mensen willen scheiden en er is voor de vertrekkende partner geen woonplek, dan moeten mensen bewust bij mekaar blijven wonen, terwijl dat voor spanningen zorgt."

Andere aanpak nodig
De wethouder is van mening dat meer personeel de wachtlijsten in de jeugdzorg niet gaat oplossen. Volgens haar is een andere aanpak nodig. Zo doet zij binnenkort een voorstel aan de gemeenteraad om met zogeheten gezinsteams te gaan werken. Deze teams kijken niet alleen naar het kind, maar ook naar de thuissituatie. Op die manier kunnen gezinnen snel geholpen worden.

"Wat we willen is veel meer kijken naar de oorzaak van het probleem. Dus het gaat niet om dat we heel erg inzoomen op het kind als de oorzaak ergens anders ligt", zegt Bosch. Op die manier gaat het kind niet automatisch naar een bepaalde jeugdhulpaanbieder.


Lees meer

Biddinghuizen - Meerdere auto's botsen op elkaar op Swifterweg

17-10-23

Vier auto's zijn dinsdagochtend op elkaar gebotst op de Swifterweg in Biddinghuizen. Dat meldt de provincie. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend. De brandweer werd opgeroepen om te helpen en er is een ambulance ter plaatse geweest.

Bij het ongeval is niemand gewond geraakt.

De provincie laat weten dat de Swifterweg inmiddels weer vrij is voor het verkeer.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp